Sommarens kronjuveler i Helsingfors - Simstadion och Gumtäkts friluftsbad öppnas i maj

Friluftsbaden utgör en viktig del av Helsingfors sommar, och Simstadions öppning är ett säkert sommartecken. Friluftsbadssäsongen börjar i maj och fortsätter fram till september. Simstadion är öppen från 15 maj till 11 september 2022 och Gumtäkts friluftsbad från 22 maj till 21 augusti 2022. Under Simstadions öppningsdag spelar en dj passande musik.

Traditionellt har Simstadion öppnats på mors dag, men i år sköt strejken inom kommunsektorn upp öppnandet med en vecka. Bassängerna på Simstadion kommer att fyllas med vatten på tisdagen den 10 maj. Det tar cirka 4–5 dagar att fylla bassängerna och 5–7 dagar att värma upp vattnet till 27 grader. Därför är det möjligt att badvattnet inte är 27 grader tidigt på morgonen på öppningsdagen den 15 maj.

Efter omfattande renoveringar står Simstadion nu i ståtligt sommarskick. Till exempel har Stadions fasad och insida målats med respekt för ursprungliga institutionella olympiatidens kulörer, läktarsätena har förnyats, omklädningsrummen och duschrummen har renoverats och basturna har reparerats. En helt ny innebandyrink för utomhusbruk har ställts upp i den södra änden av Simstadion. Klubbor och bollar kan lånas mot pant. Dessutom har området ett mångsidigt utomhusgym med Davids utrustning, basket- och beachvolleyplaner, pingisbord, inomhusgym, ett område för trädgårdsschack och lekplatser för barn, vilka alla är bekanta från tidigare somrar. På Simstadion behöver man inte gå runt hungrig, eftersom den nya kaférestaurangföretagaren bjuder på nya smakupplevelser.

Även Gumtäkts friluftsbad har finslipats till det yttersta

Gumtäkts sympatiska friluftsbad med sina inomhus- och utomhusbassänger har liksom Simstadion finslipats till det yttersta inför sommaren. Friluftsbadets basketplan har renoverats och den har fått nya korgar som kan justeras i höjdled. Gumtäkt har också ett högklassigt utomhusgym med Davids utrustning, ett pingisbord, picknickplatser och lekplatser för barn. Det finns också en boxningsstation i Gumtäkt där man kan träna mot pant. Dessutom har skyltarna vid friluftsbadet förnyats och en ny sopsorteringsplats öppnats för kunder. Även i Gumtäkt har en ny kaférestaurangföretagare uppdaterat utbudet.

Till friluftsbaden säljs säsongskort som gäller i 120 dagar. Med säsongskortet kan man besöka båda friluftsbaden, men även andra Helsingfors stads idrottsanläggningar. Säsongskortet på 120 dagar och andra serie- och månadskort säljs utöver på friluftsbaden också i Tölö sporthall, på Sportkvarnen och på Östra centrums, Jakobackas, Britas och Georgsgatans simhall.

Friluftsbadens priser:
Vuxna
– engångsavgift 5,50 euro
– 10 gånger 44 euro
– 1 månad (30 dagar) 44 euro
– säsongskort (120 dagar) 132 euro
Barn (7–17 år) och andra
– engångsavgift 3 euro
– 10 gånger 24 euro
– 1 månad (30 dagar) 24 euro
– säsongskort (120 dagar) 72 euro
Krigsveteraner, barn under 7 år.
– Fritt inträde

Friluftsbadens öppettider
mån–lör 6.30–20.00
sön 9.00–20.00
Kassan stänger och sista inträde är kl. 20.00, bassängerna stängs kl. 20.30 och duschrummen och basturna kl. 20.45. Området ska lämnas senast kl. 21.00.