Girl is jumping.

Små gärningar i vardagen gör Drömmarnas motionsdag även under coronatiden

Drömmarnas motionsdag firas varje år den 10 maj. Ifjol blev den en succé i Helsingfors. I staden motionerade man på 365 evenemang av vilka staden ordnade 238. Allra aktivast var stadens sektor för fostran och utbildning som ordnade närmare 200 evenemang. Dagen präglades av möjligheter att prova på olika idrottsgrenar, tävlingar, skogsturer, utomhusaktiviteter för äldre, återvinning av utrustning och borgmästarens trapputmaning. Coronaepidemin påverkar emellertid Drömmarnas motionsdag. Under undantagsförhållanden rör vi oss ansvarsfullt hemma och utomhus. Dela din egen övning med träningsdagen på taggarna #drömmarnasmotionsdag och #helsinkiliikkuu.

Undantagsförhållandena som orsakats av coronaviruset har minskat på hur mycket vi rör på oss under vardagen och inneburit ett avbrott i hobbyer och social samvaro. Ändå har behovet av att röra på sig inte minskat. Helsingfors motionerar på Drömmarnas motionsdag precis som varje dag under året, och betonar vikten av att röra på sig varje dag.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori betonade på sitt infomöte 7 april att motion är viktigt. ”Det är förståeligt att många är rädda för risken att smittas av corona. Ändå får man inte och ska inte låta bli att motionera. Jag vill uppmuntra alla: det är möjligt att motionera tryggt under coronatiden och det är mycket önskvärt. Kontakter bör dock undvikas. Att motionera är viktigt även under normala förhållanden men nu är det särskilt viktigt. Jag vill också uppmuntra stadens anställda. Bli inte hemma och sitta.”

Till och med små extra rörelser ger energi, får tankarna att flyta, piggar upp sinnet och håller krämpan borta. Du kan röra på dig på många sätt utan närkontakter. Du kan gå ut i det vackra vårvädret ensam eller med de som bor hemma med dig. Människors kreativa sätt att motionera både hemma och utomhus har glädjande nog ökat. Vi behöver mer av denna kreativitet även i framtiden.

Helsingfors har fastställde motionen som ett spetsprojekt i sin stadsstrategi. Motionen främjas i alla stadens tjänster på nya sätt. Detta har även noterats i hela landet, eftersom Helsingfors valdes till Finlands aktivaste kommun på Finlands Idrottsgala i januari.

Drömmarnas motionsdag erbjuder en möjlighet att lyfta fram kreativa sätt att motionera. Även om många av de evenemang som stadens sektorer planerat för Drömmarnas motionsdag inte kan genomföras i år, kan motion uppmuntras på sociala medier och andra elektroniska kanaler.

Drömmarnas motionsdag söndagen 10 maj – så här kommer du med

1. Dela dina bilder eller videor på sociala medier med taggen #drömmarnasmotionsdag och #helsinkiliikkuu. Du kan lägga till dina egna ämnestaggar och till exempel visa ditt stöd för din klubb eller andra grupperingar.

2. Uppmuntra kompisarna, barnen, föräldrarna, mor- och farföräldrar, kollegor, elever och alla andra att motionera. "Jag motionerar så här, hur motionerar du?"

Olympiska kommittén kommer att dela ut priser bland alla som har delat sin egen motionsövning eller skickat tips på #drömmarnasmotionsdag.

Läs mera här: www.unelmienliikuntapaiva.fi