Datormus på en matt

Program på nätet för ungdomar vid årsskiftet

Vi firar nyåret tillsammans på distans! I Yles program Vuosi vaihtuu 2020 hamnar elektroniska musiken på kollisionskurs med symfoniorkestern. Kvällens solister är bland annat Chisu, Paleface, Pete Parkkonen, Olavi Uusivirta, Robin Packalen, Nelli Matula, Redrama, Jesse Markin, Tapani Rinne, MARiANNA ja Darude.

I sociala medier erbjuds samvaro och saker att göra. Speciellt i ungdomsgårdarnas Instagram och Discord finns rikligt med livesändningar, spelande och annat engagerande tidsfördriv.

 

Radiolaserverket Tidens telegraf lyser upp natthimlen

RadiolaserverketTidens telegraf planerad av Ilkka Paloniemi lyser upp himlen från Olympiastadions torn efter solnedgången i stället för fyrverkerier. Verket kan ses under 18 timmar på hela helsingforsområdet i synnerhet från höga och hinderfria platser där man ser direkt till stadiontornet.

 

Among Us och Kahoot i Spelnatten

Gamlas och Malmgård ungdomsgårdar ordnar en gemensam Spelnatt tillsammans på Discord-kanalen 29.12.2020 kl. 12–18. Länken till evenemanget publiceras på ungdomsgårdarnas Instagram på evenemangsdagen @kantsunnuta och @maltsun_nuta. Under Spelnatten spelar man förutom Among Us och Kahoot även en CS:GO-turnering. Spelnatten innehåller också annat tidsfördriv som en superrolig vitshörna.

 

Du behöver inte vara ensam vid årsskiftet

Det är möjligt att kontakta ungdomsledarna direkt i sociala medier eller via telefon, kontaktuppgifter till ledare som är tillgängliga under jullovet finns i regel på ungdomsgårdarnas webbplatser och i sociala medier.

Eftersom ungdomsgårdarna är stängda till 10.1, rör sig ungdomsledarna mer än i nuläget på olika håll i staden där ungdomarna vistas och erbjuder stöd, diskussionshjälp och aktiviteter för ungdomar. Diskussionshjälp erbjuds också i Sekasin-chatten på vardagar kl. 9-24 och under veckoslut kl. 15-24.

 

Det finns att göra – Konstisbana, konst eller bibliotek

Alla nio av Helsingfors konstisar får användas av stadsborna även under julhelgen, konstisarna är stängda endast på julafton 24.12. Noggrannare öppettider för konstisarna och skidspåren som görs när det är minusgrader i Svedängens idrottspark finns på webbplatsen ulkoliikunta.

I Helsingforsområdet finns nästan 500 utomhusskulpturer, miljökonstverk och historiska minnesmärken. När muséerna är stängda kan man göra skulpturpromenaden på egen hand på rutter som är färdigt planerade med ett givet tema. Inhale exhale HAM-rutten är exempelvis lämplig som löprunda, och rutten Toves livsstig i sin tur förevisar hur Tove Janssons liv syns i Helsingfors gator och parker. Noggrannare information på HAM:s
webbplats.

I biblioteken är det möjligt att begränsat sköta ärenden, såsom låna och returnera böcker och annat material vid självbetjäningsautomaten, hämta reserverat material från reserveringshyllan och låna material från begränsade urvals- och temahyllor vid automaterna. Använd ansiktsmask när du besöker biblioteket. På julafton, juldagen och annandag jul är alla biblioteken i Helsingfors stängda. Noggrannare öppettider för närbiblioteken hittar du på webbplatsen Helmet.


Foto: Helsingfors stad / Riikka Kantinkoski