Årets idrottare i Helsingfors 2022 är Emil Soravuo

På Helsingforsdagen belönades idrotts- och kulturtalanger

På Helsingforsdagen den 12 juni 2022 utdelades de redan traditionella idrotts- och kulturpriserna till idrottare och konstnärer som utmärkt sig inom sina respektive områden. Priset Årets idrottare tilldelades gymnasten Emil Soravuo och årets kulturpris tilldelades Timo Ruuskanen och Tuukka Vasama från teatergruppen Red Nose Company.

Idrottspriserna gick till artistisk gymnastik, segling, brottning och fotboll

Emil Soravuo har utsetts till årets idrottare i Helsingfors 2022. På Helsingforsdagen utdelas priser också ut årets unga idrottare i Helsingfors, årets tränare i Helsingfors och årets idrottsklubb i Helsingfors.

Emil Soravuo tog brons i VM i artistisk gymnastik i Japan i slutet av 2021. Den senaste finländska VM-medaljen i artistisk gymnastik är från 1997 och Soravuos medalj är Finlands första någonsin från VM i grenen fristående. Årets idrottare i Helsingfors får ett stipendium på 10 000 euro.

Till årets unga idrottare i Helsingfors utsågs i år två idrottare, seglarna Ronja Grönblom och Veera Hokka. Den unga seglarduon tog med sin fjärde plats i VM-regattan i Oman i slutet av 2021 klivet upp i eliten inom sin gren. Grönblom och Hokka seglade i OS-klass 49er FX och hade tidigare med minimal marginal inte kvalificerat sig för OS i Tokyo. Stipendiet för årets unga idrottare i Helsingfors är 2 500 euro. Grönblom och Hukka delar sitt stipendium.

Brottarlandslagets OS-tränare Juha Lappalainen är årets tränare i Helsingfors. Lappalainen ansvarar för den högklassiga coachingen av de bästa brottarna i grekisk-romersk stil, både vid träningarna på hemmaplan och under läger. Lappalainen är för närvarande verksam inom coachningen av de bästa brottarna i Finland som har utmärkt sig fint i internationella sammanhang (till exempel Arvi Savolainen, Elias Kuosmanen). Årets tränare i Helsingfors belönas med ett stipendium på 2 500 euro.

Årets idrottsklubb i Helsingfors 2022 är Pallo-Pojat Juniorit ry. Fotbollsklubben har kunnat öka sitt medlemsunderlag med 14 procent under den utmanande coronapandemitiden och har samtidigt målmedvetet utvecklat klubbens träningsförhållanden, till exempel i övertryckshallen på Busholmen. Under coronapandemitiden har föreningen tagit ett digitalt kliv, utvecklat distanskontakterna med föräldrar och organiserat bland annat träning och utbildningar på distans. I sina framgångar utmanar klubben de andra toppklubbarna i Helsingfors ända upp till B-juniorernas nivå. Årets idrottsklubb i Helsingfors belönas med ett stipendium på 5 000 euro.

Årets idrottare i Helsingfors 2022 är Emil Soravuo. Bild: Finlands Gymnastikförbund/Pinja Tavasti.

Kulturpriser till flera konstnärliga discipliner

Helsingfors stads kultur- och fritidsnämnd delar årligen ut ett kulturpris på 15 000 euro till en konstnär med säte i Helsingfors som ett erkännande för betydande konstnärliga meriter eller ett betydande arbete för kulturlivet i Helsingfors. I år delas priset undantagsvis mellan två konstnärer, Timo Ruuskanen och Tuukka Vasama.

Vasama och Ruuskanen grundade år 2005 Red Nose Company, en teatergrupp inspirerad av clowneri. Gruppen har sedermera vuxit till en produktiv aktör som sysselsätter skådespelare, musiker och cirkusproffs i Helsingfors. Tack vare turnéverksamheten får också konstälskare på andra håll i Finland möjlighet att njuta av föreställningarna. Enligt motiveringen för priset är gruppens föreställningar en unik kombination av interaktiv professionell teater, överraskande musik och aktuella teman. Gruppen har blivit särskilt känd för sina tragikomiska tolkningar av klassiska verk som öppnar upp nya perspektiv. I teaterns repertoar ingår föreställningar för både vuxna och barn. Även gruppens senaste föreställning, Aleksis Kivi, som skapats i samarbete med Nationalteatern, har blivit mycket väl mottagen av publiken.

Årets konstnärspriser, som alla uppgår till 5 000 euro, delas ut till konstnärer i Helsingfors som representerar olika konstnärliga discipliner. I år belönades tre konstnärer för sitt aktuella och betydande arbete inom konst: musikern och poeten Matti Salo samt dansarna och koreograferna Katja Lundén och Leena Harjunpää.

Matti Salo, vars artistnamn är Asa, är en stark röst från och för förorterna och en mångsidig musiker som ger uttryck för känslorna hos den yngre befolkningen i de östra stadsdelarna, utvecklare av rapkulturen, musikskapare och en frontfigur i olika band. Han har sitt eget skivbolag Roihis Musica, som också ger ut andra artister samtidigt som den utvecklar konstformen och ger plats för nya skapare.

Katja Lundén är en barriärbrytande flamencodansare och koreograf som kombinerar finländskhetens ikoner och drag som förknippas med det finländska med flamenco. Hon är konstnärlig ledare för Katja Lundén Company som årligen producerar nya verk som framförs både i Helsingfors och på turnéer. Lundéns mångkonstnärliga verk kombinerar bland annat flamenco, nutidsdans och en ny slags musikalisk teater, och verken har även turnerat på internationella teater- och dansfestivaler.

Årets tredje prisbelönta konstnär Leena Harjunpää har arbetat som koreograf och uppträdande artist på ett brett område inom föreställande konst. Hon är också direktör för gruppen Leena Harjunpää Co. som grundades 2014. Harjunpääs verk kännetecknas av att de kombinerar rörelse med visuella, delvis till och med komiska element bekanta från teaterns värld, samtidigt som verken ändå skapar en djupgående inblick i mänsklighetens innersta och kärnan i sociala strukturer. Enligt kultur- och fritidsnämndens motivering behandlar Harjunpääs verk olika företeelser i tiden på ett elegant sätt. Harjunpää är en produktiv och uppfinningsrik danskonstnär som smidigt kombinerar nutidsdans med andra konstdiscipliner.


Kulturpriset tilldelades Tuukka Vasama (till vänster, clownen Mike) och Timo Ruuskanen (till höger, clownen Zin) från Red Nose Company. Bild: Red Nose Company/Cata Portin.

Mer information om priserna till idrottare: https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/palvelut/liikunta-ja-ulkoilu/urheilijoiden-palkitseminen

Mer information om konst- och kulturpriserna: https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/kulttuurin-avustukset/taide-ja-kulttuuripalkinnot