Nytt innehåll varje vecka från Helsingfors bibliotek, kulturhus, museer och motions- och ungdomstjänster

Helsingfors stad har som mål att åstadkomma upplevelser och motivera folk att röra på sig även under de avvikande omständigheter som coronaepidemin orsakar. Staden vill även stöda kultur-, ungdoms- och motionsaktörer och stadsbor i den nya vardagen.

Motionsäventyr för barnfamiljer

Helsingfors motionstjänsters direkta #HelsinkiLiikkuuLive-sändningar syns varje tisdag kl. 10.30 på Helsingfors-kanalen (helsinkikanava.fi). I första sändningen får man följa med motionsinstruktörerna Jaakkos och Juhanas motionsäventyr för barn. Dessa motionsäventyr passar även bra som t.ex. pausgympa i daghemmen eller under lågstadieskolornas distansskoldag.

I #HelsinkiLiikkuuLive-sändningarna på tisdagar reser man tillsammans med Jaakko och Juhana till olika mål och samtidigt rör man på sig mångsidigt och på ett roligt sätt. Det här äventyret lönar det sig inte att följa med från soffan eller på andra passiva sätt, utan det lönar sig att klä på sig motionsmundering, göra utrymme för rörelse och utrusta sig med gott och glatt humör. I Jaakkos och Juhanas motionsäventyr kan man delta ensam eller tillsammans med hela familjen.

Följ direktsändningen på tisdagar kl. 10.30 här. Efter varje direktsändning finns varje avsnitt naturligtvis även som inspelning at se på Helsingfors-kanalen. Dessutom kommer det hela tiden även gympavideon för andra målgrupper att se på i Helsingfors-kanalen. På kanalen finns redan t.ex. pilates-, utegympa- och stretchningsvideor, samt torrövningsvideor för simmare.

Helsingfors motionsinstruktörer drar även gympastunder på tv-kanalen TV2 varje vardagsmorgon kl. 8.50 och i repris samma eftermiddag kl. 15.50. Hela veckans träningar kommer i repris på lördagar ungefär mitt på dagen.

Helsingfors konstmuseum HAM

I Helsingfors konstmuseum HAM öppnades i februari vyernas och sinnenas tolkare Vilho Lampis (1898-1936) utställning. Utställningen som samlar konstnärens verk är den första utställningen i Helsingfors på fyrtio år. Vilho Lampi var en länge bortglömd slättens målare från Limingo, och uppskattningen av hans konst kom att öka först årtionden efter att hans liv tagit slut i forsen Merikoski i Uleåborg.

Då museets utställningslokal i Tennispalatset har stängt, öppnar man möjligheten för allmänheten  att bekanta sig med den förväntade utställningen via en digital guidad utställningsrundtur. Guidningen av utställningen som är på finska, med finsk-, svensk- och engelskspråkig textning, ges ut på HAMs hemsida samt på Helsingfors-kanalen. Innehållet är en inspelning, så man kan se på den då det passar en bäst.

I Helsingforsområdet finns nära på 500 offentliga skulpturer, som ligger på centrala platser i stadsdelarna – där som helsingforsborna tillbringar sin vardag och firar sina fester. Till varje skulptur hör en mångfald av helsingforsbornas berättelser, och varje skulptur har sett hundratals gräl och tusentals kyssar. Helsingfors konstmuseum HAM vill ge en röst åt stadsbornas minnen och samlar in historier som förknippas med skulpturerna. Historier förknippade med skulpturer samlas in både på HAMs Skulpturminne-sida och på skulpturernas egna sidor i HAMs skulpturbank.

Över tusen verk på nätet från Helsingfors stasdmuseum

Helsingfors stadsmuseum har publicerat över 1 400 nya verk på nätet, verk som man tillsvidare endast kunnat bekanta sig med i museet. I verken som nu publicerats finns konst, affischer, vykort och byggnadsritningar.

Den nya öppningen innehåller för första gången i museets historia även material som är skyddat av upphovsrätten, sammanlagt är det över 1 400 nya verk. Publiceringen erbjuder publiken chansen att se sådana konstverk, affischer, byggnadsritningar och vykort, som tidigare endast funnits till påseende i museet. Verken har publicerats på Helsingfors stadsmuseums Finna-sida, vars rikliga utbud nu utvidgas. Sidan presenterar Helsingfors och helsingforsbornas förflutna genom bilder, föremål och konst.

Helsingfors stadsmuseums verk är dokument från sin tids Helsingfors. Då stadsbilden ändrats har verkens konstnärer velat spara vyer som hållit på att försvinna. Verken berättar även om stadsbornas arbete och fritid.

Konstsamlingen innehåller verk av såväl mästare som amatörer. Till samlingens mest kända konstnärer hör Magnus von Wright, William Ahlgren, Greta Hällfors-Sipilä och Tove Jansson. Intressanta amatörkonstnärer representeras av Oiva Viinipuro och Uno Heikkinen. Konstsamlingens kärna är stadens förändring, vilken konstnärerna har förevigat i olika stilriktningar.

Affischsamlingen berättar om stadens många evenemang. Speciellt för den fram Helsingfors som en livlig utställnings- och mässtad. Krigstiden hämtade biståndsarbetet och återuppbyggandet även fram i affischkonsten. De nu publicerade utställnings- och mässaffischerna planerades av kända grafiker som t.ex. Holger Erkelenz, Göran Hongell och Jorma Suhonen.

Förändringen i staden syns även i Elias och Martti Paalanens byggnadsritningar. År 1922 utarbetade Elias Paalanen de första typritningarna för småhus i Finland enligt socialförvaltningens beställning. På 1920- och 1930-talet byggdes flervåningshus planerade av Elias Paalanens arkitekturbyrå i bl.a. Berghäll och Tölö.

Helsingfors stadsmuseums sida i söktjänsten Finna. Finna.fi är en söktjänst som erbjuder finländska arkiv, bibliotek och museer möjligheten att samla sitt material på ett ställe och för alla att hitta.

Stadsmuseet har på Villa Hagasunds hemsida och Helsingfors-kanalen publicerat en gymnastikvideo som gjorts i samma stil som stumfilmerna förr. Filmen fanns tidigare att se i Villa Hagasunds utställning Sorglös stad, som tog slut i augusti 2019. I utställningen fick man prova på kvinnogymnastik i 1920-talsstil. Rörelserna och musiken valde Aino Sarje från den, i sin tid väldigt moderna Helvi Salminens gymnastikinstruktionsbok. 

Nya tjänster i Helsingfors kulturhus

Kulturhusen Annegården, Caisa, Gamlasgården, Malms kulturhus, Savoyteatern, Stoa och Nordhuset erbjuder helsingforsborna på konst och kultur under dessa avvikande tider, och stöder artister med att producera konserter och föreställningar via digitala kanaler. Tjänsterna erbjuds bl.a. via kulturhusens sociala medier samt via Helsingfors-kanalen. På kommande är bl.a. konserter som livestreamas, en virtuell konstutställning och konstfostran för barnfamiljer.

Gamlasgården, Malms kulturhus och Nordhuset har dekorerat sina fasadfönster för att glädja omgivningens invånare. I Malmhusets fönster visas verk från Tuija Markonsalos utställning Balsamerad skog. På Mosaiktorget utanför Nordhuset finns det traditionella jättepåskägget med narcisser. På Savoyteaterns sociala medier skickar artister sina hälsningar och ger kulturrekommendationer. Kring Stoa har man satt ut konst för att glädja motionärer. Och på Annegårdens hemsida erbjuder tjänsten Virtuella Annegården tips på rolig sysselsättning för barn och unga. 

Nytt innehåll på Helsingfors stadsorkesterns HKO Screen-tjänst – även gästkonserter

Helsingfors stadsorkester ger ut HKO Screen-nätkonserter varje vecka under våren. Orkesterns musiker spelar en Impromptu-kammarmusikkonsert i Musikhusets konsertsal, utan publik i salen, varannan vecka på fredagar: 17.4., 15.5. och 29.5. kl. 19.00. Den traditionella Valborgsmatinén ordnas fredagen 1.5. kl. 14. Konserterna kan ses på www.helsinginkaupunginorkesteri.fi, HKO Screen - mobilapplikationen samt på Yle Arenan. Man kan även lyssna på konserterna på radiokanalen Yle Radio 1.

Förutom livestreaming ger Helsingfors stadsorkester ut tidigare säsongers konsertinspelningar i sina kanaler. Konserter ur arkivet turas om med kammarmusikkonserterna på fredagar.

Nyhet: HKO Screen Guest-konserter

Under vårsäsongen kan man även lyssna på gästkonserter i Helsingfors stadsorkesterns nätkonsertserie. Första gästkonserten är Klassinen Hietsu, vars första nätkonsert hördes förra söndagen på YouTube. Konserten som spelades i Hietsun Paviljonki (paviljongen på Sandstrand) gavs ut på tisdagen i Helsingfors stadsorkesterns mobilapplikation samt på hemsidan. I HKO Screen Guest-konserten uppträder violinisten Eriikka Maalismaa, pianisterna Emil Holmström, Mirka Viitala och Maija Väisänen samt gitarristen Petri Kumela. För bild-och ljudinspelningen ansvarar Anders Pohjola.

Under vårens lopp är det meningen att HKO Screen Guest-konserter skall ges ut med ett par veckors mellanrum på tisdagar. Förutom Klassinen Hietsu, skall även t.ex. UMO Helsinki Jazz Orchestras musiker gästa serien. Gästkonserterna kan ses på Helsingfors stadsorkesterns hemsida och i mobilapplikationen, så länge begränsningarna för ordnande av publiktillställningar är i kraft. Konserternas program: www.helsinginkaupunginorkesteri.fi samt orkesterns sociala medier

HKO Screen-mobilapplikationen finns att få gratis i appbutikerna.

De unga blir inte ensamma i huvudstadsregionen – ungdomsarbetet reagerar på ungdomens behov av individuellt stöd

Under undantagsförhållanden uppstår oro speciellt för de unga som har risken att marginaliseras eller som inte känner sig trygga i sitt hem. I huvudstadsregionens ungdomsarbete har man reagerat snabbt på det ökade behovet av individuellt stöd. Individuella stödet formas enligt den ungas behov och stöd erbjuds speciellt via nätet och sociala medier, samt även per telefon och genom att träffa unga.

Huvudstadsregionens ungdomsarbete verkar för tillfället i digitala kanaler samt genom att bege sig ut på gator och i offentliga utrymmen. Både i det digitala- och i det uppsökande ungdomsarbetet har man tagit i beaktande det ökade behovet av individuellt stöd. Individuellt stöd för den unga betyder personligt stöd och hjälp i livets utmaningar, reagerande i situationer som väcker oro och att man sätter sig in i den ungas situation och uppfattar den unga personens behov.

Behovet av samtal och individuellt arbete uppstår på både ungdomsarbetarnas och ungdomens initiativ. Den unga kan t.ex. berätta åt ungdomsarbetaren om sin ångest eller depression. Många unga oroar sig nu över inhiberat sommararbete, hur de klarar sitt skolarbete eller den egna och sina anhörigas hälsa. Det har kommit in hundratals kontakter av unga via sociala medier. T.ex. ungdomsarbetsenheten in Malm bekräftade att de enbart förra veckan fått över hundra meddelanden av unga i området Malm med omgivning.

Både på nätet och i det uppsökande ungdomsarbetet är det individuella stödet främst att möta den unga genom diskussion. Man funderar tillsammans hur den ungas liv kan stödas på det sätt hen önskar. I det uppsökande ungdomsarbetet kan man lägga märke till bl.a. användning av rusmedel bland minderåriga och annat oönskvärt beteende.

Bibliotekets nya tjänster

Användningen av e-böcker, e-ljudböcker och e-tidningar har stigit med tio procent under mars månad då biblioteken har varit stängda. Bland annat har det lånats 20% mera e-böcker än normalt i februari-mars. Även användningen av distansinformationstjänster och distansdigistöd växer kraftigt. Kontakterna via Helmet-chatten har vuxit med 700%. Även i det nationella biblioteken.fi-tjänsten har kontakterna stigit i antal.

Det är rusning för tillfället i Helmet-bibliotekens e-bibliotek. Kunderna ombedes att returnera lästa e-böcker så fort som möjligt till andras förfogande. Ett aktivt returnerande är ett lätt sätt att öka utbudet av e-böcker. E-boken eller e-ljudboken kan returneras så fort den lästs eller lyssnats på färdigt, innan den två veckor långa låneperioden gått ut. På det viset ökar utbudet av e-böcker som finns tillgängliga.

Det är kö speciellt för lån av nyheter. Tidigare utgivna böcker finns lättare att få till låns om man begränsar sökningen till tillgängliga direkt. Läget i e-biblioteket följs med och flera läsrättigheter köps in i mån av möjlighet.

Då biblioteken är stängda riktas arbetet till distansinformationstjänster samt det normala för den här tiden av året; att välja nyheter för hösten. Det förhandlas om och anskaffas även e-materiallicenser. 25% av personalen i Helsingfors bibliotek har övergått till Helsingfors-tjänsten, hjälptjänsten för över 70-åriga Helsingforsbor.

Evenemangen i biblioteken har flyttat in på nätet. På Helsingfors-kanalen kan man regelbundet följa med innehåll som biblioteken har producerat, som sagostunder, intervjuer med författare samt samtal om aktuella ämnen. En lista över aktuella livestreamade program finns på Helmet.fi

Helsingfors  aktuellt om coronaviruset

Foto: Maarit Hohteri