Lotta Kemppinen och Finska flaggan.

Lotta Kemppinen – årets idrottare i Helsingfors

Lotta Kemppinen har valts till årets idrottare i Helsingfors. Den 7 mars 2021 vann Kemppinen silver i damernas 60 meter i EM-inomhustävlingen i Torun i Polen. Kemppinen förbättrade även Finlands rekord två gånger på 60 meter och streckans finländska rekord antecknas just nu som 7,16, enligt Kemppinens resultat den 20 februari 2021. Hon representerar Helsingforsiska HIFK-Friidrott rf. Årets idrottare i Helsingfors får ett stipendium på 10 000 euro, som årligen utdelas på Helsingforsdagen.

Under Helsingforsdagen prisbelönas även årets idrottsförening, årets tränare samt årets unga idrottare i Helsingfors.

Helsingin Suunnistajat ry kröntes till årets idrottsförening i Helsingfors. Jämlikheten i föreningsverksamheten beaktades i stor utsträckning. Föreningen har utarbetat ett ansvarsprogram vid namnet "Fair Play – Etiska principer” för sin verksamhet. Ansvarsprogrammet grundar sig på föreningens gemensamma värden: vi utövar aktiviteter tillsammans, vi är pålitliga och strävar efter öppenhet, och etiska anvisningar som förbinder hela idrottssamfundet, idealen och målsättningarna för Fair Play.
Orienteringsföreningen har även under coronatiden kunnat producera massvis med möjligheter för föreningens vuxna idrottare, barn och ungdomar samt motionärer att fortsätta sina hobbyer och till och med finna nya sätt till att genomföra dem. Man strävar efter att bibehålla och öka antalet unga motionärer i föreningen genom att erbjuda mångsidig verksamhet med olika målsättningar. Årets idrottsförening i Helsingfors prisbelönas med ett stipendium på 5 000 euro.

Årets tränare i Helsingfors är Saara Niemi, som tränar damernas ligalag i HIFK. Niemi utövar ett viktigt förebildsarbete för damernas ishockey samt lyfter grenprofilen. Hon har under en kort tid tränat divisionslaget till ett lag på FM-nivå, som vann FM-brons under säsongen 2020–2021. Årets tränare i Helsingfors prisbelönas med ett stipendium på 2 500 euro.

Årets unga idrottare i Helsingfors är badmintonspelaren Nella Nyqvist. Nyqvist har i en väldigt ung ålder utfört i sin egen gren en genombrytning till den internationella spetsen. Som 14-åring vann hon i november 2020 EM-bronsmedaljen i tävlingar för unga under 19 år. EM-bronsen som vanns av den 14-årige Nyqvist i tävlingarna för unga under 19 år var unik i hela grenens historia. Utöver medaljerna har Nella redan nu rankats som etta i Finland, och hon har en företrädande plats i Finlands landslag för vuxna. Årets unga idrottare i Helsingfors prisbelönas med ett stipendium på 2 500 euro.