en man och kvinna står utanför Nordhusets konsertsal

Vid Helsingfors kulturcentra säljs igen fulla salar, även på museerna förväntas det bli en livlig höst

Helsingfors kulturcentras föreställningar kan igen hållas för fulla salar då begränsningarna av allmänna sammankomster hävs. Under hösten utlovas det vid kulturcentrumen konserter, teaterpremiärer, utställningar och evenemang för barn. Vid Helsingfors stads museer förväntas även en livlig höst. I november öppnas bland annat Greta Hällfors-Sipiläs och Sulho Sipiläs utställning HAM vid Helsingfors konstmuseum.

Alla platser i Annegården, Caisa, Gamlasgården, Malmhuset, Månsashuset, Savoy-teatern, Stoa och Nordhuset tas i användning när regionförvaltningsverkets begränsningar av allmänna sammankomster hävs den 1 oktober. Det finns nu fler biljetter till försäljning till föreställningarna till slutet av året. Det blir fler rundvandringar tack vare ett mångsidigt program under kulturcentrumens höst. Det bjuds på drag med färgprakt, den nyaste musiken och mångkulturella konstnärers berättelser från barndomen

Fastän kulturcentrumens publikkapacitet blir den samma som före pandemin, fästs fortfarande uppmärksamhet vid coronasäkerheten. I kulturcentrumens lokaler tryggas tillräckliga avstånd, städningen av lokalerna har effektiviserats och det finns desinfektionsmedel och möjlighet till att tvätta händerna.

Det blir en livlig höst i Helsingfors konstmuseum HAM, Helsingfors stadsmuseum och Villa Hagasund

Även i Helsingfors konstmuseum HAM, Helsingfors stadsmuseum och Villa Hagasund blir stämningen mer avslappnad då coronarestriktionerna hävs, och det förväntas bli en livlig höst vid museerna i och med hävandet av restriktionerna. På museérna ordnas också igen mångsidiga evenemang och konstverkstäder, och Barnens stad i Sederholmska huset som ligger vid Senatstorget har efter en lång paus öppet för barnfamiljer.

Den populära utställningen vid HAM, Chill Seeping from the Walls gets between us, av konstnären Katharina Grosse lyser ikapp med höstens färger, och höstens höjdpunkt blir den 19 november då Greta Hällfors-Sipiläs ja Sulho Sipiläs utställning öppnas. På Helsingfors stadsmuseum kan du från och med den 15 oktober ta del av utställningen Kära Tallinn – anekdoter om grannen som granskar stämningen på Helsingforsbornas resor till Tallinn.

Från början av juni har Helsingfors stads museer trots coronarestriktionerna besökts av redan 80 000 kultursugna besökare.

Plock ur Helsingfors kulturcentralers program under hösten

  • Caisa blir det den 18 december en fest med drag och burlesk i Betty Fvcks strålande show Follies.
  • Gamlasgården ordnas utställningen Jag minns dig med kärlek som ger en bild av mexikanernas De dödas dag, Día de Muertos, färggranna och gemenskapliga tradition, och under evenemanget den 28 oktober till den 10 november ordnas det program med temat döden för alla åldrar. Utställningen baserar sig på Sanna Pelliccionis illustrationer. 
  • På Malms kulturhus A la Malmi-klubb uppträder i oktober Rosita Luu och M, och i november Amuri och Joni Ekman & Siivet.
  • Maunulatalo blir det i oktober premiär för den gemenskapliga teaterproduktionen Entäs nyt Maunula? som tar upp den grova stadsdelens stigman och förändringar och gör Månsas till en trevlig och trygg hemtrakt.
  • Stoa den 17 november på klubben Stoa Black Box uppträder två rapartister, Yeboyah och Hassan Maikal, som tar ställning och blir allt mer populära.
  • Nordhuset ordnas den 6 november en klubbkväll med diskussion på svenska och musik med rapartisten Redrama som gäst, och den 14 november firas farsdag med Kotiteollisuus.
  • Annegården kan man bekanta sig med verk som behandlar barndomen, och som är gjorda av mångkulturella konstnärer som bor i Finland. Utställningen Min barndom kan ses på Annegårdens kulturcentrum den 13 oktober till den 19 december 2021.

Helsingfors stads museers höstprogram

Höjdpunkten under Helsingfors konstmuseum HAM:s höst är Greta Hällfors-Sipiläs och Sulho Sipiläs utställning som öppnas den 19 november och granskar två starka konstnärers liv. Fokus ligger särskilt på fängslande gatuvyer från Helsingfors och inte att förglömma stadens livliga sällskapsliv.

På HAM fortsätter också höstens färggrannaste utställning: Katharina Grosses Chill Sleeping from the Walls gets between us har gjort Tennispalatsets båghallar till massiva och heltäckande rumsliga installationer. Grupputställningen Come Back as a Flower som fortsätter till årsskiftet flätar sig samman med konstverken i serien Ana Mendietas Silueta som hör till HAM:s samlingar. Utställningen som framför allt vädjar till sinnena ger besökaren möjlighet att vara, känna och tänka. Lallukka – Livet i konstnärshemmet presenterar helsingforsiska konstnärer och deras arbete från Tommi Toija till Ellen Thesleff ännu i oktober. Höstens konstnärer i galleri HAM är Felipe de Ávila Franco samt Elis Hannikainen och Vappu Jalonen. Verkstäderna på lördagar som är gratis lockar även besökarna till att teckna, teman varieras med inspiration av museets olika utställningar. Det händer också utanför HAM: Under konstevenemanget Kom som en blomma @ Nordsjö skapar vi jordkonst under höstlovet.

På Helsingfors stadsmuseum kan man från och med den 15 oktober ta del av stämningen på Helsingforsbornas resor till Tallinn. Under utställningen Kära Tallinn – anekdoter om grannen får stadsborna, som bilderna och berättelserna till denna varmhjärtade utställning har samlats från, själva sin röst hörd. Barnens stad har efter en lång paus öppet för barnfamiljer och i Villa Hagasund hinner du under hela oktober se helsingforsbor från närhistorien i ögonen på fotografier med vyer som delvis ser annorlunda ut i dag i bakgrunden. Ismo Hölttö: Möten i 1960–talets Helsingfors fortsätter till den 31 oktober.

Ytterligare information om alla evenemang på kulturcentrumens webbplatser och på webbplatsen tapahtumat.hel.fi.

tapahtumat.hel.fi
Kulturcentrumen
Helsingfors konstmuseum HAM
Helsingfors stadsmuseum
Villa Hagasund

Aktuella coronarestriktioner i Helsingfors