Vårens program för Helsingfors kulturhus har publicerats

Annegården, Caisa, Gamlasgården, Malms kulturhus, Stoa och Nordhuset har publicerat sitt program för våren. I Helsingfors kulturcentraler ordnas nästan tusen evenemang under våren, från verkstäder för hela familjen till dansföreställningar och från teater- och cirkusföreställningar till konsertkvällar, utställningar och filmvisningar. Programmen är i vanlig ordning öppna för alla, högklassiga, mångsidiga och inkluderande. En del av evenemangen är avgiftsfria. Program finns också på svenska.

"Kulturcentralerna är ett oumbärligt och unikt nätverk av kultur och konst som sträcker sig igenom hela Helsingfors. Dess absoluta styrkor är det mångsidiga, tillgängliga programutbudet och evenemangen som inkluderar stadsborna på en jämlik grund. Även i år erbjuder kulturcentralerna utmärkta skäl att gå ut och vara på rörlig fot i Helsingfors - de överraskar glatt och erbjuder till och med spontana kulturupplevelser”, säger Helsingfors stads kulturdirektör Mari Männistö.

Nya musikklubbar, noir-kriminaldraman och luftakrobatik
Konserterna är en populär del av kulturcentrens utbud. Den inhemska bandnyheten Maustetytöt intar Malms kulturhus och Nordhusets scener. Under våren bjuder Nordhuset på många toppartister, från Laura Närhi och spelmusikgruppen Game Music Collective till Londons hetaste nu-jazz-konstnär Xantone Blacq. I februari får Gamlasgården besök av folkpop-duon Kalevauva och på Caisas scen ser vi gitarristen Hasse Walli med gruppen Asamaan och gästande stjärnor. Sångaren-låtskrivaren Aino Venna och luftakrobaten Ilona Jäntti framför sina gemensamma verk Ballantine Scale och Yablochkov Candle på Stoa.

I vårens program ingår också nya klubbserier: Malms kulturhus drar igång klubbserien A la Malmi, som presenterar några av landets bästa självständiga musikskapare, såsom Mikko Joensuun och Räjäyttäjät. Stoas nya musikklubb får besök av stigande stjärnor såsom Dilemma, Leo Luthando och Janne Masalin.

Stoa ordnar i samarbete med Zodiak festivalen Sivuaskel 2020 samt tre verk inom modern dans: premiären av koreografen Sonya Lindfors Camouflage samt den amerikanska dansförnyaren Deborah Hays verk Vera Nevanlinna: News och The Match med Cullberg. Dansen intar också Caisas scen, där vi får se riviga Betty Fvckin The Queerlesque Show samt premiären av Mirva Mäkinens mångkonstnärliga verk 30%OFF.

Kulturcentrens program bjuder också på ett mångsidigt urval av högklassig teaterkonst. På Gamlasgården får vi ta del av Wusheng Companys föreställning Trog, som representerar finländsk Pekingopera, Dostojevskijs Spelaren samt Pettson och Findus för de yngsta. Trettioårsjubilerande Stella Polaris framför Kannelmäki Noir och Malmi Noir, som är skräddarsydda kriminaldraman i Nordic noir-stil. På Caisa kan man ta del av modern dockteater för vuxna i form av föreställningen Pilvien paino av TeatteriQo.

Festivaler och verkstäder för hela familjen
Annegårdens utställning Alla hemma med tillhörande evenemang, som pågår hela vården, uppmärksammar vardagens mångsidighet med verkstäder för barn och unga samt mångkonstnärliga evenemang. Den internationella festivalen Bravo! för barn och unga bjuder på program i form av bland annat inkluderande teater- och cirkusföreställningar på alla kulturcenter 14–22.3. Annegården och Malms kulturhus firar det internationella evenemanget Small Size Days 31.1–2.2, som lyfter fram de minstas rätt till konst och kultur. Kulturcentren ordnar också många andra evenemang och festivaler för hela familjen såsom Caisas traditionella Satakielikuukausi (Näktergalsmånaden).

I Vieno Motors processutställning Troubled Water med tillhörande evenemang på Nordhuset uppmärksammar skräp och skatter från stränderna deltagare i alla åldrar på närmiljöns och havets situation. Festivalen Idän kyläjuhla för folket i östra Helsingfors bjuder på fina framträdanden och aktiviteter för hela familjen den 16 maj.

Kulturcentren deltar också med ett mångsidigt program i samband med Helsingforsbiennalen, som öppnar i juni.

Kulturcentralernas svenska program
Under våren ordnas program på svenska på bland annat Nordhuset, Annegården, Stoa, Gamlasgården och Malms kulturhus.

På Nordhusets klubbkvällar bjuds det på till exempel Annika Cleos tribut till Claes Andersson, ABBA-inspirerad livediscokväll med Ladies First Big Band samt finsk-afrikanska Afrojazz Quintet med Sam Huber och Charlotta Kerbs som gästartister. På Malms kulturhus hör vi monolog- och sångföreställning Bellman 280 år med skådespelaren Matteus Blad.

Barn och barnfamiljer kan njuta av Rimjam-diktlekprogrammen på lördagar på bland annat Malms kulturhus, Nordhuset och ett antal bibliotek. Svenskt program under Scenkonstfestivalen Bravo! för barn och unga finns på Annegården, Nordhuset och Stoa. Missa inte Benny Törnroos & Haffsorkesterns Muminkonsert på Nordhuset!

Nordhuset bjuder också på ett brett urval av filmer, både för barn och vuxna, som alla har fritt inträde. Bland annat visas finlandssvenska kortfilmer, som del av Finlandssvenskt filmcentrums 30-års jubileumsprogram.

Tisdagsmatinéernas program på Nordhuset består av bland annat Teater Josefinas musikaliska produktion Josefina 70+ ger inte upp sitt glitter! Ami Aspelund uppträder med traditionell New Orleans-jazz tillsammans med Good Times Jazz Band. Ett klassiskt inslag ger Respighi Il Tramonto med musik av W.A. Mozart, Erwin Schulhoff och Ottorino Respighi.

Seniornätverket som samarbetarmed stadens sektorer, olika föreningar och organisationer ordnar program som är avsett speciellt för äldre på Nordhuset, Malms kulturhus och Gamlasgården. Utöver programmen bjuds det på kaffe och information om aktiviteter för seniorer i Helsingfors.

Mer information finns på kulturhusens nätsidor.

www.annantalo.fi
www.caisa.fi
www.kanneltalo.fi
www.malmitalo.fi
www.stoa.fi
www.vuotalo.fi

Bild: Afro Jazz Quintet feat. Sam Huber och Charlotta Kerbs spelar på Nordhuset 25.4.2020