Helsingfors kultur och fritid betjänar på nätet under coronarestriktionerna

Det är möjligt att njuta av konserter, utställningar och idrott på många sätt fastän kulturcenter, muséer, idrottsplatser inomhus och ungdomslokaler är stängda på grund av de nya coronabegränsningarna under tiden 30.11–20.12.2020. Helsingforskanalen har stort utbud med mångsidigt innehåll.

Ta del av bibliotekens sagotimmar och författarbesök oberoende av tid och plats

Inga evenemang ordnas i biblioteken, men det är möjligt att vara hemma och titta på Helsingfors stadsbiblioteks videoinspelningar av sagotimmar och författarbesök. På helsingforskanalen finns ett omfattande innehåll med allt från sagotimmar och författarintervjuer till Star Wars föreläsning. Inspelningarna kan ses på Helsingforskanalen: helsinkikanava.fi där de hittas lättast med sökordet ”Bibliotek” under kategorin ”Kultur och fritid”.

Helmet-biblioteken har begränsad betjäning för kortvariga ärenden 30.11–20.12.2020. Böcker och annat material kan lånas eller returneras vid självbetjäningsautomaten. All service sker i första hand som självbetjäning och på basis av förhandsreserveringar. Meddelande om reservation sänds som textmeddelande, per e-post eller post när det reserverade materialet får avhämtas. Materialen avhämtas från reserveringshyllan och vid automaterna finns även ett begränsat urval av annat material som utlånas.

Det är möjligt att använda bibliotekets kunddatorer för att sköta nödvändiga ärenden. Bibliotekens lokaler och apparater kan inte reserveras och redan gjorda reserveringar har annullerats. Använd ansiktsmask när du besöker biblioteket och håll tillräckligt avstånd till andra kunder och personalen. Biblioteken kan ha kortare öppettider än normalt. Du kan kontrollera aktuell information på bibliotekets webbplats: helmet.fi/kirjastot.

Konst och kulturhistoria finns att få även från hemsoffan eller under joggingrundan

På muséernas webbplatser och i sociala medier har man har sammanställt material som du kan titta på när som helst det passar bäst för dig. Helsingfors konstmuseum HAM har rikligt med konstinnehåll på sin webbplats hamhelsinki.fi/taidetta24h som du kan njuta av digitalt och när du är ute. IGTV på HAM:s Instagram (instagram.com/hamhelsinki) bjuder på nya innehåll, bland annat Lunchkvart i Lallukka och Måndag i muséet serierna där du kan kika in bakom kulisserna i muséet och utställningarna. Det utlovas även textade inspelningar på webbplatsen inom en snar framtid.

Helsingfors stadsmuseums webbplats helsinginkaupunginmuseo.fi bjuder fascinerande berättelser om Helsingfors och intressanta diskussioner från historia till nutid i Helsingfors Podcasten. Det går att lyssna på podcast i anslutning till utställningen Lokaler – Självutnämnda musikscener i Helsingfors, och serien Undantagstider där man granskar världens gång under kristider.
På stadsmuseets webbplats finns en videoserie i sju delar om barnens stad, och en videojulkalender som innehåller 24 nostalgiska julberättelser. Luckorna med julberättelser öppnas även dagligen på stadsmuseets Instagram (instagram.com/helsinginkaupunginmuseo).

I fotoutställningen i Kronohagens kvarter kan man ta sig en titt på stadsdelens liv och historia som sträcker till en tidsperiod på cirka 100 år. Den permanenta utställningen öppnades i september och kan ses på elskåpen i Kronohagen, ruttkartan finns på museets webbplats.

Helsingforsbilder.fi är bildernas skattkammare. I Helsingfors stadsmuseums samlingar finns nästan en miljon bilder av Helsingfors och helsingforsare från 1860-talet till nutid. Du kan titta på bilderna till och med hemma i soffan på Helsingforsbilder.fi, där museet redan har publicerat cirka 65 000 bilder. Upplev nostalgiska bildminnen: helsingforsbilder.fi.
På våren publicerade Helsingfors stadsmuseum även över 1 400 verk i Finna-söktjänsten som man tidigare endast fått betrakta innanför museets väggar. Verken som publicerats omfattar konst, affischer, postkort och byggnadsritningar. Bläddra bland samlingarna: hkm.finna.fi.

Allsång, Jul på Savoy och andra konserter virtuellt

Publiktillställningar i Helsingfors kulturcenter har annullerats eller flyttats under tiden 30.11–20.12.2020 i Annegården, Caisa, Gamlasgården, Malms kulturhus, Månsas-huset, Savoyteatern, Stoa och i Nordhuset.

Det är möjligt att njuta av kulturcentrens tjänster på andra sätt under den tiden. Den virtuella Annegården erbjuder mycket att göra och uppleva för barnfamiljer och olika innehåll publiceras varje vecka i Annegårdens sociala medier. Läs mer här

Kulturcentret Caisa har egna Helsingfors Open Wawes radiosändningar som går att lyssna på via nätet. Gamlasgårdens populära allsångsevenemang har flyttats till nätet, till exempel en gemensam sångstund under ledning av Mari Kätkä kan ses på Helsingforskanalen och på Gamlasgårdens webbplats från och med måndag 14.12. 

Till barnfamiljernas glädje kan en inspelning av Mutaveijarit konserten ses på Malms kulturhus webbplats
Savoyteatern erbjuder Anssi Karttunens Celebrating 60 konsert, som kan ses på Helsingforskanalen till 31.12.
Jul på Savoy konserten har inspelats i samarbete med Yle och sänds på Yles kanaler: TV1 25.12.2020 kl. 19, repris 26.12.2020 kl. 13:50 och i Radio Suomi tisdag 22.12.2020 kl. 18. Konserten kan även ses efter det på Yle Arenan.
I Stoas Virtuella galleri kan man bekanta sig med Aya Braces & Uwa Iduozees Helsingfors Brooklyn utställningen. I Nordhusets fönster finns Helsingfors kuvataidekoulus elevutställning Kuvaa! som man får beundra till 23.12.2020. I december ordnar Nordhuset även det första pepparkakshusmästerskapet för invånarna i Nordsjö! Läs mer här
Tiivistämö erbjuder en mångkulturell självständighetsfest 6.12 kl. 13 i direktsändning på Helsingforskanalen
Stella Polaris improviserar i sin tur ett julspektakel som livesändning 8.12 och 16.12.

Stadsorkesterns konserter som HKO Screen sändningar på nätet

Via direkta HKO Screen nätsändningar får man hemma njuta av den finländska musikens dag 8.12 och en avslutningskonsert för att fira Beethoven 18.12. Inspelningar kan ses efter direktsändningen på Helsingforskanalen, stadsorkesterns webbplats och i HKO Screen mobilappen. På webbplatserna finns också den pinfärska barnkonserten Kuiskaajan aaria med inslag av opera.

Helsingfors stadsorkester medverkar i firandet av Helsingfors distansnyår

Nyåret firas tryggt hemma 31.12 i sällskap av Helsingfors distansnyårsprogram och finländska stjärnartister. I Yles program, Vuosi vaihtuu 2020, ändras scenen i Stadshusets festsal till en nyårsshow och de mest ikoniska hittarna inom elektronisk musik från de senaste decennierna möter symfoniorkesterns styrka i Classical Trancelations konserten. Solister under kvällen är Chisu, Nelli Matula, Redrama, Olavi Uusivirta, MARiANNA, Paleface, Pete Parkkonen, Robin Packalen, Jesse Markin och Darude.

Helsingfors stadsorkester leds av Eero Lehtimäki, och på scenen uppträder även kammarkören Ahjo Ensemble. Under kvällen får vi höra nya orkesterarrangemang från bekanta danshittar till Daft Punk och Darude. Konsertprogrammet har kuraterats av Tapio ”DJ Orkidea” Hakanen, och för arrangemangen ansvarar Petri Alanko och Pessi Levanto som verkar inom spel- och filmmusik. Classical Trancelations – Helsingfors nyårskonsert och sändningen av Vuosi vaihtuu 2020 på Yle TV1 och Yle Arenan 31.12 kl. 22.30–01 www.helsinginuusivuosi.fi

Idrottsplatser utomhus är öppna och gympa, cirkus och coronarapp på Helsingforskanalen

I vinter är det gratis att besöka alla konstisar i Helsingfors och från lördag 5.12 är det möjligt att skrinna på åtta konstisar: Braheplanen, Gårdsbacka, Kottby, Degerö, Lassas, Drumsö, Åggelby, Bocksbacka. På självständighetsdagen 6.12 har alla konstisar som är i bruk förlängd öppettid och är öppna klockan 9.00–21.00. Alla konstisbanor har en maximal gräns för antal skridskoåkare. Personalen övervakar antalet skridskoåkare på konstisbanorna, och när rusningen är som störst kan man bli tvungen att köa till isen. För allmänheten finns skridskoåkningstider varje dag i veckan på konstisarna.

Stadens friluftsområden, utomhusgym och idrottsparker är öppna och får användas av helsingforsarna. Se också till säkerhetsavstånden på idrottsplatser utomhus och kom inte om du är sjuk. Under den tid de nya coronabegränsningarna är ikraft ökar man övervakningen och närvaron av ungdomsledare på utomhusplanerna. Omklädningshytter och servicebyggnader hålls stängda, förutom toaletter.

Det är tryggt att gympa hemma under ledning av Helsingfors idrottsinstruktörer, Gymnastikstunderna sänds på vardagar kl. 8.50 i Yle TV2 med repris samma eftermiddag. Alla sändningar av Gympastunderna kan också ses på Yle Arenan. På Helsingforskanalen finns också massor av motionsvideon för vuxna och barn, såsom gympa, motionstips, stretching, cirkus, yoga, idrottsäventyr, dans och coronarapp.

Nätet och uppsökande ungdomsarbete stöder unga

Unga får individuellt stöd med hjälp av digitalt och uppsökande ungdomsarbete. I ungdomsgårdarnas social medier, speciellt i Instagram och Discord finns livesändningar och annat engagerande tidsfördriv. Noggrannare information finns på ungdomsgårdarnas webbplatser och i sociala medier. Det är också möjligt att kontakta ungdomsledarna direkt i sociala medier eller via telefon, ledarnas kontaktuppgifter finns på ungdomsgårdarnas webbplatser.

När ungdomslokalerna är stängda 30.11–20.12 rör sig ungdomsledarna mer än i nuläget på olika håll i staden där ungdomarna finns och erbjuder stöd, diskussionshjälp och aktiviteter för ungdomar. På webbplatsen signaalimedia.munstadi.fi får man lyssna på podcast av andra ungdomar. De unga får också låna utrustning från Signaalimedia för att göra egna podcastinspelningar.

Läs mer: Coronarestriktioner inom Helsingfors stads kultur och fritidssektor 30.11-20.12.2020

Foto: Satu Haavisto / Helsingfors stad