ung kvinna som uppträder i eldshow

Evenemanget Kaamos sprider överraskningar, glädje och ljus 20–28.11.2020

I slutet av november, 20–28.11, mitt under årets mörkaste tid, ordnar Helsingfors stad utomhusupplevelser för alla helsingforsare. Med evenemanget Kaamos vill staden skapa överraskningar och glädje på vardagliga platser, skäl till att gå ut och stanna upp och uppleva. Runt om i staden kan du ta del av bland annat ljud- och ljusinstallationer, eldshower, dans, utomhusfilmer, reflexorientering och musik. Man kan besöka evenemangsplatserna enkom, eller bara stanna upp när man passerar. Programmet består av korta föreställningar med flera visningar.

Programhelheten genomförs tillsammans med kultur-, idrotts- och konstfältet i Helsingfors. På hösten ordnade Helsingfors stad en programansökan för Kaamos som resulterade i nästan hundra programförslag. Bland dessa valdes fjorton verk och föreställningar ut för evenemanget. De huvudsakliga evenemangsplatserna för Kaamos-evenemanget är Medborgartorget i centrum, Cittertorget i Gamlas, skvären vid Stoa i Östra centrum och Nedre Malms torg i Malm. Evenemanget sträcker sig också till exempelvis Södervik, där gasklockan i stål vaknar till liv.

”Vi är verkligen glada över att vi genom att genomföra evenemanget Kaamos kan sprida glädje och ljus bland stadsborna under den mörkaste tiden på året. Det är också viktigt att programproducenter och konstnärer i Helsingfors får möjlighet att visa upp sina verk och möta publiken under trygga förhållanden. Samtidigt stöder vi också konst- och kulturbranschens aktörer under dessa exceptionella och utmanande tider”, säger Mari Kauppinen som är projektchef för evenemanget.

Evenemangen ordnas utomhus med beaktande av coronarestriktionerna och säkerhetsavstånden. Programmet är öppet för alla och i huvudsak avgiftsfritt. Alla utomhusevenemang är avgiftsfria. Välkommen för att se staden vakna till liv.

Gamlasgården, Cittertorget 20–21.11
Ode, Medborgartorget 22–23.11
Skvären vid kulturcentret Stoa 25–26.11
Malms kulturhus, Nedre Malms torg 28.11

Se hela programmet på tapahtumat.hel.fi/sv

Foto: Mikko Strandberg