Helsingfors är årets bibliotekskommun 2019

Helsingfors valdes till årets bibliotekskommun 2019. Kommunförbundets pris för årets bibliotekskommun delades ut på Helsingfors Bokmässa lördagen den 26 oktober 2019. Vinnaren utsågs av journalist, programledare och författare Jenni Pääskysaari, som prisade Helsingfors för att ha lyft biblioteken i Finland till internationell kännedom.

De övriga finalisterna i tävlingen var Ijo, Kurikka, S:t Michel och Tammerfors, varav Kurikka vann den av Finlands biblioteksförening organiserade publikomröstningen. Tävlingen Årets bibliotekskommun ordnades nu för andra gången i syfte att lyfta fram betydelsen av bibliotek.

"Av de kommunala tjänsterna är biblioteket den som invånarna uppskattar mest. Med hjälp av tävlingen tar vi på ett nationellt plan upp det viktiga arbetet vid biblioteken", förklarade Terhi Päivärinta, chef för undervisnings- och kulturenheten vid Kommunförbundet, under prisutdelningen.

I årets tävling betonades framför allt hur biblioteken kan främja läsning. Helsingfors stadsbibliotek gör viktigt arbete för att främja läsning bland annat genom vidsträckt samarbete med skolor. Även öppnandet av Helsingfors centrumbibliotek Ode, projektet Lukulähettilääksi! och bibliotekets Läsinspiratörer har gjort läshobbyn synlig såväl i Finland som internationellt.

I år kommer Helsingfors stadsbibliotek att slå rekord i antalet besök, i och med att gränsen på nio miljoner besök per år kommer att överstigas. Även nya bibliotekskort har registrerats i rekordtakt i år.