Kuvassa Kumpulan maauimalan uima-allas ja hyppytorni. Henkilö hyppää 10 metrin korkeudesta. Kuva: Helsingin kaupunki.

Helsingfors testar e-förhandsbiljetter på Gumtäkts friluftsbad och HAM Helsingfors konstmuseum

Helsingfors stads kultur- och fritidssektor testar försäljningen av elektroniska förhandsbiljetter till två nya ställen i sommar. I försöket på Gumtäkts friluftsbad kan man köpa biljetter på förhand för två söndagsmorgnar. HAM Helsingfors konstmuseum fortsätter försöket till åtminstone slutet av augusti.

Försäljningen av förhandsbiljetter börjar på Gumtäkts friluftsbad måndagen den 6 juli klockan 12. Man kan köpa en engångsbiljett för söndagsmorgnarna 12.7 och 19.7. En förhandsbiljett ger rätt till entré på dessa två söndagsmorgnar kl. 9.00–10.00. I Gumtäkt rekommenderas två timmar badtid och biljetten kan köpas i nätbutiken för Gumtäkts friluftsbad. Bland köparna av förhandsbiljetter lottar vi ut 20 gratisbiljetter till Gumtäkts friluftsbad.

Förhandsbiljetten till Gumtäkts friluftsbad ger en stressfri start på morgonen för till exempel barnfamiljer då besökare med förhandsbiljett har rätt att i sommarhettan gå förbi kön direkt till friluftsbadet. Man kan vid ett köp köpa fem stycken engångsbiljetter till normalpris for vuxna och barn. Det finns tre typer av förhandsbiljetter: biljett för vuxna 5 euro, barn 7–17 år 2,5 euro och barn 0–6 år 0 euro, vilken ändå måste bokas i nätbutiken om det i simsällskapet ingår barn under 6 år.

Försäljningen av förhandsbiljetter till Gumtäkts friluftsbad är ett kortvarigt försök där vi samlar in kundrespons om utvecklingen av nätbetalning för motionstjänster. Vi meddelar om en eventuell fortsättning på försöket vid ett senare tillfälle.

Man kan köpa förhandsbiljetter till HAM Helsingfors konstmuseum för valfri tidpunkt från och med onsdagen den 8 juli kl. 10 på HAM:s webbplats. Den första dagen man kan använda biljetterna är onsdagen den 15 juli. Biljetterna är giltiga under konstmuseets öppettider från tisdag till söndag klockan 11.00–19.00. Man kan vid ett köp köpa högst nio inträdesbiljetter. Den som köper en förhandsbiljett får under sitt besök 15 procents rabatt på ett köp av varor till normalpris i museets HAM-butik.

Vårens undantagstillstånd satte fart på utvecklingen av försäljningen av förhandsbiljetter. På HAM hade idén om en nätbutik redan varit i tankarna i samband med Helsingforsbiennalen som flyttats fram till sommaren 2021. Under våren då undantagstillstånd rådde väcktes behovet i Gumtäkt att ta särskild hänsyn till antalet kunder på friluftsbadet, och i och med det bevarandet av säkerhetsavstånd.

Försöket med inträdesbiljetter som betalas på nätet är ett exceptionellt snabbt och behändigt gemensamt pilotprojekt för Helsingfors kultur- och fritidssektor och en del av sektorns digitaliseringsprogram. Med hjälp av utvecklingsarbetet samlas data och användarupplevelser in för framtiden, eftersom Helsingfors vill vara världens mest fungerande kultur- och fritidsstad. Våra samarbetspartner som gjort projektet möjligt är nätbutiksleverantör Eventilla samt betalningsförmedlingstjänsten Bambora.

Gumtäkts friluftsbads nätbutik: https://ssl.eventilla.com/cal/kumpulanmaauimala?lang=SV
HAM Helsingfors konstmuseums nätbutik öppnas på HAM:s webbplats hamhelsinki.fi onsdagen den 8 juli kl. 10.

Mer information:
Gumtäkts friluftsbads pilotprojekt
Joonas Kinnunen, projektplanerare. Tfn 040 48 54 837, joonas.kinnunen@hel.fi
Katja Kuusisto, teamchef. Tfn 040 70 66 697, katja.kuusisto@hel.fi

HAM Helsingfors konstmuseums pilotprojekt
Anneli Kanninen, Biennal-butiken och guidebokning, HAM Tfn 040 61 09 782, anneli.kanninen@hel.fi
Jouni Vienola, serviceansvarig, HAM, Tfn 040 70 96 623, jouni.vienola@hel.fi