Helsingfors stadsmuseum, Barnens stad och Sprutmästarens gård bjuder åter in till julfirande

På Helsingfors stadsmuseum och Sprutmästarens gård börjar julsäsongen på lördagen den 27 november. Mobilspelet Julmysteriet lockar barnfamiljer och alla med barnasinnet kvar till ett äventyr om julens historia i Helsingfors som utspelar sig runt Salutorget. I Sprutmästarens gård njuter man av en lugn jul med 1800-talsstämning.

Stadsmuseets julsäsong invigs lördagen den 27 november kl. 13–16. Lillas jul bjuder in familjer till pepparkakor och julpyssel. Man kan även få träffa julgubben. Även i år har museet pyntats i julskrud – i fönstren kan man beundra konstnären Willem Heeffers julstjärnor med Helsingfors-tema och barnen på det estniskspråkiga daghemmet Annila har klätt museets julgran. Även Mormors hus och skolan i Barnens stad har fått en gnutta jul. Museets egna ypperliga presenter till julklappssäcken, allt från spel och böcker till strumpor, hittar du i museibutiken. Man säljer bland annat den nyutkomna boken om Sprutmästarens gård samt nostalgiska julpynt. Stadsmuseets julbasar anordnas på lördagen den 4 december och söndagen den 5 december kl. 11–17 och kören Siller uppträder på söndagen den 12 december kl. 15.

Julmysterium för hela familjen

Julmysteriet är ett avgiftsfritt mobilspel för barn som producerats i samarbete mellan Helsingfors stadsmuseum och Tomasmarknaden. Det spelas i omgivningen kring Salutorget. Spelet börjar framför Gamla saluhallen och slutar vid Helsingfors stadsmuseum. Man kan delta i spelet under perioden 27.11–22.12 på adressen joulumysteeri.fi. Spelet ger på ett roligt sätt en insikt i julens historia i Helsingfors och den som löser mysteriet får ett läckert pris under museets öppettider må–fr kl. 11–19, lö–sö kl. 11–17.

Gammaldags julstämning i Helsingfors äldsta trähus

Sprutmästarens gård har under årtionden varit särskilt populär på julen. Sprutmästarens gård dekoreras i en julskrud från 1800-talets mitt som är enklare än nuförtiden, men desto mer stämningsfull. I värmen av köksspisen kan man njuta av julens kryddiga dofter och föreställa sig hur flitiga händer bakar pepparkakor. I kammaren slår man in klappar i små paket som lackas igen och utrustas med roliga rim. Den lilla julgranen pyntad med ljus och småkakor står på bordet i salen enligt tidens sed.

I Sprutmästarens gård ordnas ett julevenemang söndagen den 12 december kl. 12. I museihusets rum kan man njuta av stämningen och samtala med sakkunniga guider om husets olika skeden och julfirande förr i tiden. I gårdsbyggnadens kammare pysslar man julgranspynt enligt äkta anvisningar från 1800-talet. Ute på gården uppträder Kamarikuoro Värinä med julmelodier kl. 13 och 14. Museibutiken är fylld med hemtrevlig, varm stämning och förtjusande julklappsidéer.

Läs mer:
www.helsinginkaupunginmuseo.fi/sv/evenemang/

Bild: Sanni Wessman / Napa Agency har designat årets julillustration till Helsingfors stadsmuseum.