Helsingfors stad, Helsingfors församlingar och Mieli rf bekämpar ensamhet under julen

På grund av coronapandemin kommer vi att minnas julen 2020 som exceptionell. I år firas julen ensam eller i avskildhet av fler än tidigare. Helsingfors stad, Helsingfors församlingar och organisationen för psykisk hälsa MIELI rf har förenat sina krafter för att motarbeta ensamhet och på nätet samlat ihop en mängd tjänster och aktiviteter, som skapar glädje, ljus och hopp i julfirandet även denna jul. Dessutom slås Konstgåvan, känd från Helsingfors festspel, den här julen in i julklappspapper och levereras till sina nya mottagare.

En lista på julhelgernas tjänster finns på adressen hel.fi/joulu2020. På nätsidan finns länkar och råd för julfirandet, som i år skuggas av coronaviruset. Där finns tips om hur man kan fira genom att vistas ute i naturen eller med olika virtuella evenemang och tjänster. Där finns också kontaktuppgifter som erbjuder stöd om du behöver krafter för att klara dig.

På nätsidan finns råd om hur man skapar lugnande stunder och upptäcker nya platser i Helsingfors och finner aktiviteter via nätet, när man bör hålla fysiskt avstånd till andra. Om ensamheten känns tung eller om svårigheterna tornar upp sig, hittar du även centrala telefontjänster, chattar och krisnummer som ger andligt stöd. Information om distributionspunkterna för mathjälpen finns dessutom med.

Vi alla har möjligheter att hjälpa och stödja andra: vi kan till exempel ringa våra närstående och bekanta för att fråga hur de mår eller fråga grannarna om de har det bra och om de behöver hjälp med något, när vi träffar på dem i trappan. Man kan också stöda och hjälpa via många organisationer och annan medborgarverksamhet. På nätsidan hel.fi/joulu2020 hittar du länkar till de mest kända julinsamlingarna, samt julkampanjen Nappinaapuri där man uppmuntrar grannar att uppmärksamma varandra genom att erbjuda små julgärningar.

Konceptet Konstgåvan är bekant från Helsingfors festspel, förra sommaren kunde stadsborna överraska sina nära och kära med att skänka konstgåvor till dem. I Konstgåvornas julversion sprider man nu glädje och ljus riktat till enskilda hemvårdsklienter, seniorcentrens och servicehusens gårdar, samt Setlementtiasunnots kunder. Vårdpersonal som arbetar under julen uppmärksammas också med virtuella musikhälsningar och tack. Julens Konstgåvokampanj arrangeras som ett samarbete mellan Helsingfors stad, Helsingfors församlingar och Setlementtiasunnot. Både årstiden och coronarestriktionerna ställer sina egna villkor på konstgåvorna som delas ut julen 2020. De ges utomhus och säkerhetsavstånden beaktas enligt myndighetsanvisningarna.

 ”Under jul och nyår kan vi i år inte samlas och stanna upp på alla traditionella sätt. Men vi kan hålla fast vid att juletiden är, oavsett övertygelse, en tid att minnas sina närstående och att ge och få gåvor. Speciellt i år kan vi alla fundera på vem vi skulle kunna glädja eller hjälpa. Kan jag gå till butiken åt min granne, överraska med en julblomma, donera pengar till välgörenhet eller ringa en släkting? Tillsammans med organisationer och kyrkan vill vi sända ut ett budskap om att julen är en tid av gemenskap också denna jul”, säger sektordirektören för kultur- och fritidssektorn Tommi Laitio som har ansvarat för att bygga upp samarbetet.  

Hjälp och glädje i juletid
hel.fi/joulu2020