Mustalla pohjalla värikkäät askeleet. Kuva: Helsingin kaupunki.

Helsingfors levande gator tar kulturen till gatorna och bjuder in stadsborna till stadskärnan för att njuta av möten och samvaro

Evenemangshelheten Helsingfors levande gator produceras genom separat finansiering som beviljats för återhämtning från coronapandemin och syftet med den är att inspirera stadsborna att hitta Helsingfors stadskärna igen. Kurateringen av programmet har så mångsidigt som möjligt fokuserat på att sysselsätta frilansare inom olika konstarter. Coronaviruset tystade Helsingfors stadskärna, men under den här sommaren kommer staden att återuppstå och bjuda in människor att njuta av sommarkänslan i Helsingfors tillsammans med hela familjen.

Helsingfors levande gator sprider ut sig i Helsingfors stadskärna till Salutorget i Helsingforsbiennalens paviljong, Magasinparken i Tölöviken, Finlands nationalmuseums Sommargård, Esplanadsestraden och Stadens Sommargator framför Designmuseet. Det blir ett cirkulerande program för alla åldrar varje torsdag och under flera veckoslut.


Från våghalsiga cirkusartister till Pentti Saarikoskis dikter med ackompanjemang av hornmusik

Programmet är en omfattande blandning av scenkonst från olika håll. Torsdagen den 16 juni De hemliga serieskaparna går ut till Helsingforsbiennalens paviljong, Esplanaden och sommargatorna för att rita ”hemliga porträtt” av stadsborna som föremålet för porträttet får som en souvenir. Dessutom hörs gatumusikanter.

Torsdagen den 23 juni före midsommar uppträder på sommargatorna och i Helsingforsbiennalens paviljong bland andra Compañía Kaari & Roni Martin Goes ROOTS som i sina låtar kombinerar Pentti Saarikoskis dikter med flamenco och balkansk anda samt nycirkusgruppen Blind Gut Company med sin föreställning Kuin kala puussa (Som en fisk i trädet) riktade till hela familjen. Den 7 juli möts gatudans och rituella rörelser i Helsingforsbiennalens paviljong genom dansföreställningen X∙over skapad för Helsingfors sommar av dansare-koreograf Ben Fury.

Det blir verkstäder för barn och vuxna till exempel söndagen den 26 juni på Nationalmuseets sommargård då det skapas förtjusande blomornament och små buketter av riktiga blommor på föreningen Hupsansaa ry:s somriga blomverkstad. Pride – på söndag den 3 juli I Tölöviken i Magasinparken kan du delta bland annat i en dramalek- eller fingerfärgverkstad och på sagostunden Drag får du höra berättelser som passar för hela familjen.

I juli tar Helsingfors levande gator över Espens estrad genom att komma ut med ett helt nytt slags program i parken. Aatu & Jamie’s summer stand-up, känd från Mascot Bar i Berghäll och ledd av Jamie MacDonald och Aatu Raitala, för med sig ståuppkomik för första gången till Espa. Utöver detta blir det dans och improvisationsteater på scenen.

Alla evenemang under sommaren är gratis och kräver ingen förhandsanmälan.

Sommargatorna, dvs. Kaserngatan, Lilla Robertsgatan, Högbergsgatan och Skillnadsgatan, utgör tillsammans Helsingfors stadsmiljös promenadnät. Utöver konstprogrammet har gatornas trivsamhet förbättrats, bland annat genom att anlägga planteringar, rastplatser och lekplatser och begränsa biltrafiken.

Du hittar hela programmet för Helsingfors levande gator på https://tapahtumat.hel.fi/sv. Ta dig ut och låt dig hänföras av konsten!