Skejtpark

Helsingfors erbjuder gott om program för barn och unga under sommaren

Sommarlovet är fullt av roligt att göra i Helsingfors! Ungas sommarkaféer, många idrottsparker och andra evenemang inbjuder ungdomar att tillbringa sommarlovet tillsammans. Stadens sommaraktiviteter samlas på nätet på webbplatsen tapahtumat.hel.fi.

Motionsaktiviteter utomhus för barn och unga

På ungdomsgårdarna och i idrottsparkerna på olika håll i Helsingfors finns bland annat korgboll, fotboll och andra spel liksom även motion, leksinnade tävlingar i gott sällskap och möjlighet att prata med ungdomsledarna!  Ungdomsgårdarnas fotbollssommar kulminerar i slutet av juni med turneringen Nuta-Cup, där nästan alla ungdomsgårdar i Helsingfors deltar. Lär dig grunderna i scootning, skejtning och bmx-cykling på Parkkileiri eller prova på olika gatudansstilar utanför Ode eller akrobatik och street workout i Rönnbacka. Njut av färska delikatesser på de ungas sommarkaféer runt om i stan eller ta en utflykt till Saarigalleria på Vårdö och Helsingforsbiennalen på Skanslandet. Syötävä Puisto (Den ätbara parken) på Blåbärslandet och till exempel Fallkulla husdjurgård erbjuder mångsidiga sommaraktiviteter inom urban natur.

Barnens träningsläger och kurser samt annan styrd verksamhet drar igång även i sommar i form av EasySport , FunAction och NYT-träning. Tenniskurser ordnas för 7-12-åringar runt om i Helsingfors samt populära paddlingskurser för 10-15-åringar välbekant på Råholmsbanken. Från och med juni ordnas simskolor för barn i Östra centrums och Britas simhallar samt i friluftsbaden i Gumtäkt och Simstadion. Barnen och deras familjer får ta del av motionsevenemang i parken vid Malms kulturhus.

I verkstaden Sounds of Vuosaari, som man deltar i på egen hand färdas man i välbekanta landskap, lyssnar på staden och spelar in ljudlandskap på sin egen telefon. På Nordsjö finns också aktiviteter på Nordsjö torg, som på sommaren förvandlas till en estrad med himmelstak. Varsågod, scenen är din! På Annegårdens gård växer stadens roligaste gemenskapliga trädgård som består huvudsakligen av en lådträdgård, en åker och en liten vild blomsteräng. På växthuset Stoa Goes Weird får du uppleva sommarkvällarnas varmaste karaoke och hjälpa till att odla växter med kraften i din favoritlåt!

Ungdomsarbete på svenska

I juni 7.6-11.6, 14.6-18.6 och 21.6-24.6, ordnas tre dagläger på ungdomsgården Sandels och tre dagläger på Rastis. Veckan efter midsommar 28.6-30.6 ordnas "John’s skejtcamp" med start från Rastis. UngPride har verksamhet på torsdag kvällar ända fram till Prideveckan 28.6-4.7 då det blir mer verksamhet. På Drumsö ungdomsgård ordnas scoutläger i juni. Under sommaren startar också verksamhet för unga i Ode. Kom med och planera inredningen och verksamheten tors. 3.6 kl. 16.30-18.30. Bäst följer du med aktiviteterna på some, tex. instagram: instagram.com/sandels/, instagram.com/rastisunkan/ och instagram.com/ung_pride/.

Delta i regnbågsfärgade sommaraktiviteter

Maunulatalo firar ungas Pridevecka den 12 till 29 juni. Evenemangsveckan öppnas av MaunulaPrideLive-konserten och veckan kulminerar med Pohjoinen Klubis Hiphop Maunula konsertkväll. På progammet finns också många olika verkstäder. Queer AI: Puutarha är en del av URB21-festivalprogrammet och är en installation och digital plantskola och reser sig på gården på kulturcentret Caisa som en paradisisk oas, installation och konstgjort landskap.

Utställningar och Helsingforsbiennalen

Skanslandets samtidskonstevenemang Helsingforsbiennalen kan besökas från 12 juni till 26 september. En tredjedel av verken ligger i Skanslandets unika natur. Verken som finns inomhus kan upplevas på ett hälsosäkert sätt i enlighet med coronarestriktionerna.

Utställningen Nuori Taide Helsinki 2021 See the Sea – se havet, är en gemensam utställning bestående av verk av ungdomar i åldern 15-26 år på Gamlasgårdens galleri. Utställningen är inspirerad av Helsingfors biennal. Den tyska konstnären Katharina Grosses utställning med stora rumsliga sprutmålande verk Chill Seeping from the Walls Gets Between Us öppnar på HAM Helsingfors konstmuseum. Helsingfors stadsmuseets utställning Lokaler – Alternativa musikplatser i Helsingfors visar olika subkulturers musikplatser i 2000-talets Helsingfors. Utställningen Smakbitar från Helsingfors och Bildapoteket öppnas också för allmänheten. Den populära fotoutställningen Ismo Hölttö – Möten i 1960-talets Helsingfors fortsätter i Villa Hagasund.

Biblioteket följer med dig på sommarlovet

Gör en sommarutflykt för att bekanta dig med till exempel 37 biblioteksbyggnadernas arkitektur! Helmets läsutmaning 2021 pågår även på sommaren med naturen och djuren som centrala teman. E-biblioteket kan du ta med dig när som helst och vart du än går.

De ungas chattar och telefonnummer betjänar också under sommaren

På ungdomsgårdarnas Instagramprofiler finns kontaktuppgifter till de ungdomsledare som är anträffbara via some, spelvärlden och digitala plattformar också under sommaren. Till dem kan du skicka whatsapp-eller snapchatmeddelanden eller ringa om du vill ha nån att tala med. Du kan tala anonymt med en pålitlig vuxen eller i gruppchatten med andra unga på Sekaisin-chatten (på finska). De svenskspråkiga ungdomsledarnas kontaktuppgifter hittar du på adressen hesua.munstadi.fi. På adressen Unginfo.fi finns chattar och information om stödtelefoner på svenska.

Sommarlovets hela program finns på nätet på adressen tapahtumat.hel.fi

Stadens sommaraktiviteter samlas på nätet på webbplatsen tapahtumat.hel.fi Det lönar sig att besöka webbplatsen på sommaren då nya aktiviteter läggs dit under hela sommaren. Programändringar kan förekomma.
Ikraftvarande coronarestriktioner

All verksamhet ordnas med hänsyn till coronabegränsningarna. Aktuell information om begränsningarna i Helsingfors finns på hel.fi/helsinki/corona-sv