Havet tillhör alla, även vid undantagstider

Närheten till havet är under dessa undantagstider ett speciellt andningshål för helsingforsborna, som lätt kan närturista på många sätt i Helsingfors skärgård. Vattenledstrafiken till de bekanta, och även till de mindre bekanta målen i skärgården påbörjades stegvis redan under maj, och ökar i början utav juni. Till exempel Skanslandet, Mjölö och Lonnan erbjuder alla maritim stämning i olika, personliga paket. Helsingfors badstränder öppnar 1 juni enligt normala sommartidtabeller. Undantagsläget som coronan orsakat tas i beaktande på stränderna bland annat genom att följa instruktioner från Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund.

”Vattentrafiken till öarna kommer igång ansvarsfullt och avstånden under resorna beaktas. Även i sommar finns tidtabellerna i HRT:s Reseplanerare. Innan serviceutbudet öppnar på öarna lönar det sig att ta egen matsäck med sig. Öarna och strandområdena erbjuder både motionärer och företagsverksamhet i Helsingfors en plats för återhämtning”, kommenterar Minttu Perttula, projektchef för havsstrategiprojektet i Helsingfors.

Nya företagare och tjänster

Tjänsterna på öarna har inte just minskat på grund av coronaviruset. På många öar har man förnyat skyltar och informationstavlor, och på Skanslandet ordnas det till och med skogsyoga. Man kan prova på nya vattensportgrenar vid vattensportscentret som startar sin verksamhet på Sandstrand. Dessutom har hamnarna på Ugnsholmen, Rönnskär, Fagerö samt Skatudden nya företagare, vars nya tjänster och färska påhitt är garanterat värda att prova på. Även uthyrningen av de populära basturna och stugorna på Rönnskär och Fagerö börjar den 1 juni kl. 10.00. Reservationerna görs behändigt på nätet på adressen https://varaamo.hel.fi/

Att övernatta i tält är ett alternativ till stugor. I Rönnskär kan man från och med kommande sommar tälta alla dagar i veckan. Tältning på Mjölö passar utmärkt för barnfamiljer, och Skanslandets specialitet är Tentsile-tält, dvs. tält som fästs i trädstammarna.

Ahti erbjuder tips när man rör sig till havs, på öar och på stränder

Den nya mobiltjänsten Ahti, som fortsätter att utvecklas, kommer att i sommar erbjuda goda tips för medborgare som rör sig till havs, på öar och på stränder. I Ahti kan man med hjälp av mobiltelefonen hitta det trevliga cafét, glasskiosken eller restaurangen nära havet eller, bäst av allt, en badstrand eller en havsnära bastu.

Besökare som anländer med egen båt blir glada över försöket där den båtburne helsingforsbon för första gången kortvarigt kan vidare hyra ut sin båtplats till besökaren. Försöket tas i bruk först vid Helsingfors stads småbåtshamn vid Tjärholmen, i samarbete med Helsingfors Motorbåtsklubb.

Under sommaren kommer det även att läggas till utrustning som t.ex. SUP-brädor och kajaker för uthyrning i Ahti-tjänsten. Man kan bekanta sig med testversionen av Ahti fr.o.m. 27.5. på adressen https://ahti.test.kuva.hel.ninja/ Den färdiga versionen av Ahti publiceras före midsommaren den 16.6. på tjänstens officiella adress ahti.hel.fi

Helsingfors havsstrategi drar upp riktlinjerna för utvecklingen av skärgårdens och strandområdenas utbud och dragningskraft fram till år 2030. Målet är att förbättra den maritima servicen och objektens nåbarhet, främja maritima evenemang samt fortsätta att öppna den närliggande skärgården för rekreationsbruk. Helsingforsbiennalen, som ursprungligen planerades för i år, kommer att ordnas 12.6.–26.9.2021 på Skanslandet och fastlandet. Enligt nuvarande information kommer alla offentliggjorda konstnärer att delta i biennalen 2021. Virtuellt berörande upplevelser kommer att vara en del av evenemanget.

Mer information

Havsstrategiprojektet i Helsingfors
Minttu Perttula, projektchef , tel. 040 183 1552, minttu.perttula@hel.fi

Mobiltjänsten Ahti
Mia Marttiini, projektchef, tel. 040 725 1666, mia.marttiini@hel.fi

Vattenledstrafiken
Havsstrategiprojektet i Helsingfors
I skärgården
#MyHelsinki

Bild: Maarit Hohteri