Galleria-teksti gallerian ovessa.

Gallerierna i kulturcentren i Helsingfors öppnar med begränsningar i juni

Gallerilokalerna i kulturcentren i Helsingfors öppnar den 1 juni. Gallerierna får ta in högst hälften av det normala besökarantalet. Till det mångsidiga utbudet hör bland annat utställningar inspirerade av Helsingforsbiennalen, som är ett evenemang för samtidskonst.

Helsingfors har sex kulturcenter med gallerilokaler. Utställningarna som visas i gallerierna kan ses utan avgift under kulturcentrens öppettider. Närmare uppgifter om öppettiderna finns på kulturcentrens webbplatser.

På Malms kulturhus visas Alex Bloms utställning Don’t Shake Hands With the Lonely Kids fram till den 19 juni 2021. I utställningen ingår konst om olika former av identitet: akryl-, vattenfärg- och gouachemålningar i kombination med digital konst. 10.6−20.8.2021 visas utställningen Island of Empathy, som är inspirerad av Helsingforsbiennalen som öppnar i sommar. Utställningen undersöker både den helande potentialen i konst och missförhållanden i samhället, och begrepp såsom empati, helande och intersubjektivitet i växelverkan mellan det mänskliga och det icke-mänskliga.

På Gamlasgården visas utställningen Nuori Taide Helsinki 2021: See the Sea – se havet, upplev konsten fram till den 23 juni 2021. Den gemensamma utställningen består av 15–26-åriga ungas verk och har fått sin inspiration från Helsingforsbiennalen som öppnas i sommar. 4.6−5.9.2021 visas Eetu Enqvists, Nino Hynninens och Henri Kotkanens utställning Climate Confessional – Ilmastotunnustusmajakka. Climate Confessional är en interaktiv installation, som fungerar som ett instrument för användaren i hanteringen av klimatkrisen. Utställningen är inspirerad av Helsingforsbiennalen.

Kulturcentret Stoa visar utställningen What’s the Use of Intersectionality?, som kurateras av Feminist Culture House, fram till den 6 juni 2021. Utställningen som breder ut sig i fönstren, planen och flaggstängerna i Stoas galleri behandlar intersektionalisk feminism. Till utställningen hör också fem strömmade nätsamtal. På Stoa visas också Laura Ojas och Satu Leiskos fotoutställning Koti Suomesta fram till den 4 juli 2021. Utställningen berättar om unga invandrare. Karri ”Paleface” Miettinen kuraterar sommarutställningen Disruptio som visar verk av sex ljusstarka konstnärer 11.6–8.8.2021.

Nordhusets galleri förvandlas i sommar, 12.6–28.8.2021, igen till ett växthus där sinnena kittlas förutom av örter och blommor även av konst som undersöker växtvärlden.

På kulturcentret Caisa visas fram till den 30 juni 2021 utställningen Kehona – Body Sensing, där man får känna på verken och uppleva dem med hela kroppen. På Brödfabrikens innergård visar Caisa fram till den 3 juni 2021 Aleksandra Lemkes fotoutställning Meistä – About Us. Målet med utställningen är att stärka och öka synligheten i Finland för rasifierade regnbågspersoner som hör till etniska minoriteter.

I Annegården visas utställningen KELP! fram till den 28 augusti 2021. KELP!-projektets utställning, som förverkligats i samarbete med ANTI-festivalen, presenterar mediekonst på temat mat som skapats av unga. I konstnären Ulla-Maija Alanens utställning Veden taju 12.6−28.8.2021 går konst och naturvetenskap hand i hand och konsten fungerar som fönster till miljöfrågorna. Alanens arbete är inspirerat av en oro över tillståndet i jordklotets vattendrag. Utställningen är inspirerad av Helsingforsbiennalen.

Mer information om utställningarna finns på kulturcentrens webbplatser.

Bild: Maarit Hohteri