Alla nya förstaklassare i huvudstadsregionen får bokgåva. Foto: Katja Tähjä

Alla förstaklassare i huvudstadsregionen får bokgåva

Helmet-biblioteken ger i samarbete med förlagen en bokgåva åt alla nya förstaklassare i huvudstadsregionen. I kampanjen uppmuntras alla små läsare att fatta tag i en bok och att också skapa trevliga läsminnen tillsammans med familj och vänner. Gåvoböckernas språk och illustrationer är trevliga både för barnen som lär sig läsa och för de vuxna som läser högt.

Årets finskspråkiga bok är i år "Kokkiklubi: maailman paras pizza" av Miina Supinen och Anni Nykänen. Boken har kommit ut på förlaget WSOY. Helmet-biblioteket donerar särskilda böcker åt de förstaklassare som börjat i svenskspråkiga och i ryskspråkiga skolor. Boken på svenska heter Luna sjunger solo av Malin Stehn och Maria Källström. Den har kommit ut på bokförlaget Opal. Boken på ryska heter S nami ne soskuchishsja av Marina Druzinina och den har utkommit på förlaget ЭНАС.

”Helmet-bibliotekens gemensamma förstaklassarkampanj är ett efterlängtat evenemang i biblioteken. Vi når en hel årskull av nyfikna ögonpar på en gång. Varje förstaklassare är hjärtligt välkommen till biblioteket, med allt intressant i form av läsning, evenemang och allehanda överraskningar det har att erbjuda. Vi hoppas att kampanjen och gåvoböckerna uppmuntrar alla förstaklassare och deras familjer att läsa och att bli stamkunder på biblioteket”, säger Katri Vänttinen, direktör för bibliotekstjänsterna vid Helsingfors stad.

Barnet får gåvan i närbiblioteket eller i bokbussen mot ett kort som delas ut i skolorna. Boken kan hämtas t.ex. då klassen besöker biblioteket. Förstaklassaren kan också få i hemuppgift att hämta boken och att samtidigt skaffa sig ett bibliotekskort. Då kan barnet besöka biblioteket tillsammans med sin familj.

”Förstaklassarkampanjen är verkligen ett fint exempel på hur barn kan uppmuntras till läsning på ett tillgängligt och jämlikt sätt. Den första delen i serien Kokkiklubi är berättad på ett så roligt sätt att det säkert lockar barn till självständig läsning”, säger Paula Halkola, chef för barn- och ungdomsavdelningen på förlaget WSOY.

Biblioteket Celia har skapat ljudböcker av alla böcker som är med i kampanjen. För att få en ljudbok måste barnet ha koder till Celias nättjänst. I en del av Helmet-biblioteken kan man registrera sig som låntagare i Celia. Celias tjänster kan användas av alla som har svårt att läsa en vanlig bok pga. dyslexi, sjukdom, handikapp eller motsvarande.

Läs mer på helmet.fi