Fler apotek med i Helsingforshjälpens apotekssamarbete

Apoteken som är medlemmar i Finlands Apotekareförbund har kommit överens om samarbete med Helsingfors-hjälpen. I praktiken innebär samarbetet att Helsingforsbor över 70 år kan få sina apoteksärenden uträttade hemifrån på alla närapotek i Helsingfors.

Helsingfors-hjälpen är en telefon- och hjälptjänst som upprättats för att hjälpa stadens seniorer under coronaepidemin.  Tjänsten produceras av Helsingfors stad och Helsingfors kyrkliga samfällighet. Hittills har Universitets Apoteket erbjudit Helsingfors-hjälpen apotekstjänster. Samarbetet med Finlands Apotekareförbund kompletterar Helsingforshjälpen och nu kan apoteksärenden även skötas på alla apotek som är medlemmar i Finlands Apotekareförbund.

Apotekareförbundet vill trygga helsingforsarnas möjligheter att smidigt kunna använda sitt närapoteks tjänster även under undantagsförhållandena. Enligt apotekaren Anna Westerling vid Rödbergens Apotek deltar apoteken ivrigt i detta samarbetet.

”Apoteken vill vara rädda om sina över 70 åriga kunder och säkerställa att de kan sköta sina apoteksärenden smidigt och tryggt även under undantagsförhållanden. På närapoteket känner man kunderna och deras medicinering i sin helhet. Det ger många äldre en känsla av trygghet, berättar Westerling.

I butikskassarna som Helsingfors-hjälpen bär hem till kunderna får de senare ett meddelande om apoteken i hemkvarteren och dessas hemtransporttjänster. Information om hemtransporttjänsterna får man också på Helsingfors-hjälpens telefonnummer 09 310 100 20 (vardagar 9–16) och från det egna närapoteket.

I praktiken möjliggörs Helsingfors-hjälpens verksamhet av att flera företag gått med i samarbetet som partners. Redan tidigare har HOK-Elanto och Universitets Apoteket kommit med för att ge hjälp med butiks- och apoteksärenden. Genesys erbjuder telefoncentral och sitt kontaksystem medan Posten och Logisnext Finland är med sina elektriska skotrar. Helkama-Auto och ŠKODA står för personbilstranporter och Dometic Finland Oy för kylväskorna som används för livsmedelstransporterna. Dessutom stöder HRT stadscyklarna Helsingfors-hjälpens verksamhet och ett flertal föreningar och frivilliga är också med och hjälper till.

Foto: Paula Virta