De maritima tjänsternas Ahti söker övertagare

Ahti är ett projekt som startades av Helsingfors stad år 2019 och finansieras av Innovationsfonden. Projektet verkställer Helsingfors marina strategi. Ahti finns på adressen https://ahti.hel.fi.

Tjänsten Ahti utvecklades av Helsingfors stad och den gör det enkelt att hitta huvudstadsregionens maritima tjänster. Det är en inspirerande kanal där man enkelt kan hitta det maritima Helsingfors destinationer och tjänster, upplevelser och evenemang på samma ställe. Ahti innehåller över 600 olika slags tjänster. I Ahti kan kunden söka efter lunchställen, båttjänster, sup-paddling eller sevärdheter vid havet.

Ahti-tjänsten använder sig av öppna data. Ahti har berikats av kontakter med andra system, till exempel gränssnitten myhelsinki.fi och satamapaikka.com. Företagare har kunnat lägga till sig själva på kartan så att kunderna kan hitta dem. I Ahti-tjänsten ingår även Helsingfors kustgranne Esbo.

Den omfattande digitala tjänstehelheten innehåller en serviceportal, en sökfunktion och ett index. Den ursprungliga idén utvecklades med agila utvecklingsmetoder och i växelverkan med användare och tjänsteleverantörer. Tjänsten kan användas både mobilt och via webbläsare, och den kräver ingen separat app eller inloggning.

Nu har det blivit dags att möjliggöra bästa möjliga fortsättning för Ahti under Ahti Ekosystem-eftermiddagen den 17 juni klockan 14.00–16.00

Finansieringen av Ahti-projektet avslutades den 31 december 2020 och staden upprätthåller tjänsten under Helsingforsbiennalen fram till slutet av båtsäsongen den 31 oktober 2021. Ahti-projektets resultat och koder är fritt tillgängliga för hela det maritima aktörsfältet. Programmet består av öppen källkod. Nu har alla som vill en möjlighet att sätta upp en motsvarande tjänst.

I centrum för utvecklingsarbetet står fortfarande en nätverksbaserad verksamhetsmodell mellan olika intressentgrupper och förenandet av olika slags turism- och mobilitetstjänster. I intjänings- och affärsmodellerna kan aktören till exempel vara en start-up-företagare eller ett andelslag.

Överföringen av äganderätten är avsedd att genomföras under hösten 2021. Ahti är igång under sommaren, vilket garanterar tjänsternas kontinuitet och aktörernas synlighet under Helsingforsbiennalen och i Innovationsfondens anda: målet är att förnya den marina livskraften.

Nästa steg i överföringsprocessen är evenemanget Ahti Ekosystem som ordnas på distans torsdagen den 17 juni klockan 14–16 och dit man bjuder in samarbetspartners som är intresserade av vidareutvecklingen av Ahti. Det är också möjligt att utveckla en egen affärsidé baserad på Ahtis koncept.

Under evenemanget kartlägger man behoven och viljeläget hos ekosystemnätverkens aktörer samt främjar alternativa lösningar. Aktörer som är intresserade av att fortsätta driva Ahti presenterar sin affärsidé och förslag för ekosystemet.

Anmäl dig till distansevenemanget senast tisdagen den 15 juni klockan 15.00 per e-post: mia.marttiini@hel.fi. De som anmält sig får en Teams-länk till evenemanget.

Syftet är att säkerställa en så lockande servicehelhet som möjligt för tjänsteleverantörer, produktifierare av tjänster samt olika slutanvändare. Nu har du ett strålande tillfälle att påverka vart den här maritima tjänsten är på väg. Välkommen till att utveckla och komma med idéer för Ahtis framtid!

Evenemanget är finskspråkigt.

Foto: Helsingfors stad, Maarit Hohteri