En man och två flickor syr på en symaskin.

Alla bibliotekstjänster i Helsingfors är åter i bruk

Kunderna har så småningom börjat återvända till Helsingfors bibliotek. Biblioteken besöks fortfarande mer sällan än före coronan, men man lånar mer på en gång. Bibliotekspersonalen påpekar att det igen är tillåtet att tillbringa tid i biblioteken och att alla tjänster är tillgängliga. Också evenemangen är i gång på samma sätt som före coronan.

I oktober var antalet biblioteksbesök 32 procent färre än under rekordåret 2019 före pandemin, men antalet lån var enbart tre procent färre än för två år sedan.

I september var antalet besök ännu 38 procent och antalet lån 11 procent färre än innan coronan och skillnaden ser ut att minska månad för månad.

Lån av materialet för barn har under höstens lopp återställts nästan till samma nivå som före coronan.

Under coronatiden lånades boknyheter

Bibliotekspersonalen önskar att människor igen skulle komma till biblioteken för att fynda. Under coronatiden var lånandet fokuserat på favoritböcker.

– Då tjänsterna var begränsade ända fram till slutet av sommaren i biblioteken, hämtade människor i första hand förhandsreserveringar. Kunderna lånade nyhetsverk som man talade om i offentligheten. När bibliotekstjänsterna återvänder till det normala igen skulle det vara fint om kunderna skulle komma för att göra fynd mellan hyllorna, säger servicechef Aino Ketonen vid biblioteksnätverkets gemensamma tjänster vid Helsingfors stadsbibliotek.

Man får tillbringa tid i biblioteken igen

I biblioteken ordnas igen traditionella författarmöten, sagostunder, språkkaféer, föreläsningar och bokcirklar men lika väl också digital handledning och spelkvällar.

För tillfället pågår även den populära konsertserien Stadsorkestern i ditt bibliotek som tar kammarmusik med sig till biblioteken runt om i Helsingfors.

Nu kan man åter boka arbets-, mötes- och utställningslokaler samt spelstudior gratis.

Den som flyttar lånar borrmaskiner och magasinkärror

Det är igen möjligt att låna till exempel verktyg, instrument, lastcyklar eller skridskor från biblioteket – till och med säsongskort till idrottsevenemang finns. Många blir överraskade av urvalets mångsidighet.

Allt finns inte att få på alla håll men urvalet uppdateras regelbundet och till exempel populära magasinkärror och sladdlösa borrmaskiner kommer att finnas mer av.

Dessutom kan man prova på olika apparater, till exempel en symaskin, virtuella glasögon eller en 3D-skrivare. Man kan till exempel digitalisera VHS-kassetter i ett bibliotek, i det andra spela piano och i det tredje boka hela inspelningsstudion.

– Biblioteken hör till vardagen för många människor till och med dagligen. Enligt utredningar upplevdes biblioteksbegränsningarna som svåra. Jag vill välkomna alla gamla och nya kunder för att se vad som finns tillgängligt i det egna biblioteket då livet igen börjar återvända till staden, säger Katri Vänttinen, chef för bibliotekstjänsterna i Helsingfors.

Inom de närmaste veckorna lyfter Helsingfors stadsbiblioteks kampanj Rakas kirjasto (Kära biblioteket) fram bibliotekets mångsidiga tjänster.

helmet.fi