Fågelskådare på berget av Skataudden. Foto: Jussi Helimäki.

Helsingfors gröna skatter – handboken om stadens natur finns nu även på svenska

Boken om Helsingfors mångsidiga naturobjekt finns nu även på svenska. Boken Helsingfors gröna skatter – 200 naturupplevelser, som är utgiven av Helsingfors stad och sammanställd av redaktören Jussi Helimäki, ger tips om upptäcktsfärder i huvudstadens natur. Boken är utgiven på förlaget Edita Publishing Ab och finns sedan tidigare på finska och engelska.

Helsingfors gröna skatter – 200 naturupplevelser presenterar utfärdsmål och detaljer i stadens natur.

”I boken finns också många mindre kända objekt”, berättar Jussi Helimäki.

Enligt Helimäki är det viktigaste syftet med boken att lyfta fram naturobjekt i närområdet. Objekten har huvudsakligen valts ut utifrån materialet i Helsingfors stads karttjänst.

Till Helimäkis egna favoriter hör Drumsös stränder, vattenfallet i Strömbergsparken, Kronohagens knäckepil, Skataudden och Jakobacka fornstrand. Han nämner också Vik-Gammelstadsviken, ett paradis för fågelskådare, och Stickelbackabäcken, som lockar när öringen leker.

Stadsborna vistas allt mer i naturen, och Helsingfors erbjuder utmärkta förutsättningar för detta.

”Idén till en bok med de 200 bästa naturobjekten föddes när man insåg att varken invånare och turister kände till alla de fantastiska utfärdsmål som finns i vår stad eller hur man hittar till dem. Vi är glada över att vi nu kan erbjuda ett kompakt informationspaket om utfärdsmål i stadens natur på tre språk, finska, engelska och svenska”, säger Päivi Kippo-Edlund, chef för miljöforskning och miljötillsyn.

Alla språkversioner av Helsingfors gröna skatter – 200 naturupplevelser finns att köpa i de flesta bokhandlar, och från och med juni kan man även låna dem på Helsingfors bibliotek.

Lumoava Helsinki –200 luontoelämystä (pdf)

Helsinki’s green treasures – 200 natural attractions (pdf)

Editas nätbutik

Foto: Jussi Helimäki