Lux Helsinki

Vinterns mest efterlängtade evenemang, Lux Helsinki den 4–8 januari

Ljusfestivalen skapar en magisk stämning i Helsingfors den 4–8 januari, när tiotals verk bjuder in allmänheten att njuta av upplevelserik konst och en stad som badar i ljus.

Helsingfors innergårdar, parker och arkitektoniska pärlor omvandlas åter till unika urbana konstverk, när Lux Helsinki lyser upp staden i fem dagar från och med lördag. Den egentliga rutten går från Domkyrkan till Tokoistranden och visar nio verk.

Naturtemat är i år närvarande i flera verk. På Kajsaniemistranden finns Jere Suontaustas skulpturliknande Peilipöllö (Bubo Speculus) som hoande från trädgrenen kastar sina blickar på människorna som är nära en klimatkatastrof och massutrotning. Konstnären Meri Ekola hämtade åter inspiration till sitt verk Magic Mirror av det omgivande vattnet vid en båtbrygga på Tokoistranden och som fick henne att fundera över vår urtida förtjusning över en spegelbild.

Serien Lux Arkitehtuuri lyfter fram exceptionellt vackra byggnader och lyser i år upp Helsingfors stadsteater. Day and night som avslutar rutten omvandlar byggnadens fasad till ett landskap som påminner om naturens förstummande skönhet. Verket har utformats av Visual45:s Eero Helle och i verket hörs Kimmo Pohjonens musik.

Miljövärdena märks också i arrangemangen: Lux Helsinki kompenserar alla koldioxidutsläpp som verken förorsakar medan festivalen pågår. Detta sker via den finländska stiftelsen Compensate, som kompenserar utsläppen genom att plantera ut och skydda skogar. Koldioxidutsläppen kompenseras i större omfattning än vad verksamheten har orsakat. Uppskattningsvis innebär detta i fråga om Lux Helsinki att 575 träd planteras, 0,2 hektar skog skyddas och 39 ton CO2 avlägsnas ur atmosfären. Utsläppsberäkningen utförs efter evenemanget enligt den realiserade förbrukningen.

Satellitverk och det ljusbetonade programmet kompletterar festivalupplevelsen

Utöver de verk som finns på rutten kan man också beundra ljuskonst i sex satellithelheter från Hanaholmen i Esbo till Östra centrum. I och med satelliterna kan man se ljuskonst t.ex. inomhus och i mycket exceptionella miljöer, såsom på Högholmen.

Lux Helsingfors öppningsklubb firas i Vita salen lördagen den 4 januari. Kvällens inleds med Bring Your Own Beamer (BYOB), där vem som helst med en projektor kan presentera sina arbeten. Konst som ursprungligen blev bekant på BYOB har senare också setts på Lux Helsinkis rutt. Invigningen fortsätter med livemusik och Quadrivium målar fram mystiska stämningar medan Cleaning Women får torkställen att sjunga.

Den restauranghelhet som ordnas i anslutning till Lux Helsinki, Lux Helsinki Eat, presenterar i år över 20 restauranger som serverar portioner och menyer som utarbetats för festivalen. Lux Aamu öppnar festivalen den sista dagen den 8 januari och visar igen några verk till glädje för dem som är morgonpigga och på väg till arbetet.