Foto: N2 Albiino.

Vinterns ljusglimt Lux Helsinki börjar på lördagen

Bekanta byggnader och platser omvandlas till unika stadskonstverk 6.-10.1.2018. I år lyser Lux Helsinki upp en del av rutten till glädje för de morgonpigga.

Lux Helsinki startar på trettondagslördagen då Lux Helsinki -rutten inleds av Mikrogalleria, som är en serie små ljusverk som uppförts kring minnesmärket över J.L. Runeberg i Esplanadparken. Gallerian sammanför flera konstnärer och visar ett brett urval av video-, ljus- och begreppskonst. Festivalgästerna får exempelvis se ljuset vid solnedgången konserverad i en burk och träffa en mycket liten japansk cowboy. 

Rutten fortsätter långs Esplanadparken mot Skillnadens brandstation och därifrån vidare via Kaserntorget till Espens estrad och Senatstorget. Rutten består av 11 ljusverk och avsikten är att rutten ska ses som en dramaturgisk helhet från startpunkten till slutpunkten, så att man i rätt ordning går från verk till verk. Längs rutten visas ett urval av ljuskonst med bl.a. ultraviolettgraffiti, videoverk som livar upp områdets arkitektur samt samhällsorienterade aktuella verk.

Festivalen erbjuder ett rikligt program och restaurangutbud

Utöver ljusverk bjuder Lux Helsinki på vidare program under hela festivalen. På Senatstorget finns ljusmålningsateljen Light Paint Box där en internationell konstnärskår förevigar besökare på porträtt som färgläggs med ljusmålningar. I Stadsmuseet får intresserade lära sig mer om historierna bakom Lux Helsinkis verk vid konstnärsintervjuer under invigningsveckoslutet. Designmuseet och Arkitekturmuseet, som finns längs rutten, håller sina dörrar öppna liksom även Stadsmuseet till kl. 22 under varje festivaldag. 

Under seminariet Ljus i Helsingfors 2018 diskuteras ljusets betydelse för att liva upp stadsmiljön: det bjuds på paneldiskussion och dessutom föreläser Sveriges mest uppskattade ljusexpert och teknologihistoriker Jan Garnert om ljusets och mörkrets historia i stadsmiljö. Konceptet Bring Your Own Beamer har blivit mycket populärt ute i världen och är nu för andra gången med i Lux Helsinki. Där får intresserade igen visa egen ljus- och videokonst i en klubbmiljö av industrialtyp på Kabelfabriken

I Lux Helsinki Eat-restauranger serveras såsom ifjol menyer som planerats enkom för festivalen. I år lyser festivalen upp en del av rutten för första gången för att också glädja de morgonpigga: Lux Aamu (Morgon) glädjer morgonpigga under den sista festivaldagen den 10 januari kl. 7-9. Det italienska verk som planerats för rutten uteblir från programmet av produktionstekniska orsaker. Lux Helsinki 6.-10.1.2018 kl. 17-22. Lux Aamu (verken 1, 9, 10, 11) 10.1.2018 kl. 7-9.

Det är fritt inträde till evenemanget och det är tillgängligt för personer med funktionsnedsättning och personer med nedsatt rörlighet. Lux Helsinki har inga åldersgränser.

Läs mer:

Lux Helsinki

Sociala medier:

Facebook
Twitter
Instagram

#luxhelsinki

Partner: OP Helsinki, SATO, Sun Effects
Samarbetsparter: City, Granlund, Johan & Nyström, Local Crew Produktionspartner: Bright Group
I samarbete med: Ungerns vetenskaps- och kulturcentrum

Helsingfors stad ordnar ljusfestivalen Lux Helsinki. Från stadens sida koordinerar producenten Emma Lumme projektet och för ljusfestivalens produktion svarar Sun Effects Oy. För festivalens konstnärliga planering svarar 1lkka Paloniemi och Matti  Jykylä.