Till Domkyrkan

Välkommen till vintern i Helsingfors

Den mörka årstiden och den låga temperaturen är ett gott tillfälle att bekanta sig med Helsingfors rofyllda och stillsamma sida. Bland världens alla glimrande julstäder är Finlands huvudstad som en urban retreat där man får energi och har en chans att trappa ned tempot med bastubad och vistelse i naturen samt nya och gamla traditioner. 

På Luciadagen (13.12) fylls domkyrkan med tvåspråkiga stadsbor. Under ljuskronan skymtar ljusa hårsvall då änglakören bringar ljus i samma mörker som ljussättaren utanför svajande i sin lyft försöker tygla med sin egen spotlampa.

I juletid, fram till trettondagen, kikar Vinterträdgårdens traditionella och lustiga tomtefigurer på besökarna. Trädgården pryds då också av julens blommor, såsom julstjärnor, amaryllisar, hyacinter och azaleor, samt som en individuell pärla Vinterträdgårdens gamla kamelia.

Bege dig med ekorren Kurre till Högholmen för att reda ut mysteriet med vinterpälsen! Berättelsen leder deltagarna i spåren efter Kurre på en vintrig runda runt djurparken. Rundan har markerats i berättelsen med kartsiffror. Bläddra berättelsen på en mobil enhet eller skriv ut den på papper. Högholmen

Julen på Sveaborg är fylld av upplevelser och fin julstämning. Företagen i fästningen håller öppet och bjuder på härligt julprogram. Ta en titt på programmet för Jul på fästningen och gör en sjöresa till världsarvet! Följ Fästningstomtens stig – hämta kartan över stigen på turistinformationen i Strandkasernen!

Kaamos - polarnattens överraskningar

I slutet av november, mitt under årets mörkaste tid, bjuder Helsingfors 20-28.11. av upplevelser för alla invånare. Allt är gratis, tryggt utomhus och på vägen hem.

Polar Natt -evenemanget ger överraskningar i vardagen: möten, orsaker att stanna upp och gå ut. På olika håll i staden ser vi bland annat ljud- och ljusinstallationer, föreställningar med eld, filmvisningar utomhus, skuggteater.

Tomasmarknaden presenterar över 100 småproducenter, hantverkare och livsmedelsaktörer på den vackraste julmarknaden i Helsingfors

Den traditionella julmarknaden ordnas åter på Senatstorget 5–22.12. Många åtgärder vidtas för att trygga att arrangemangen är ansvarfulla och coronatrygga.

Helsingfors äldsta och vackraste julmarknad som ordnas utomhus, Tomasmarknaden, samlar 93 inhemska hantverkare och småproducenter och 15 restaurang- och caféaktörer till Senatstorget. På marknaden kan besökarna göra trevliga juluppköp och njuta av julstämningen med den traditionella hästkarusellen och de värmande säsongsdelikatesserna, som smakar gott också hemma. På grund av coronasituationen ordnas inget kompletterande program på marknaden i år.

Kampanjen inbjuder att sända julpost till äldre

Den glädjespridande sammanslutningen Siskot och Simot ordnar kampanjen ”Julpost till äldre” 16.11–11.12.2020 tillsammans med sina samarbetspartner. I kampanjen samlar man julkort till äldre klienter i hemvården och boendeservicen.

Foto: Mika Lappalainen