Ljus.

Hjälp och glädje i juletid

Fira en coronasäker jul- och nyårstid.

På grund av coronapandemin kommer vi att minnas julen 2020 som något exceptionellt. Julfirandet avviker från det vi är vana med på grund av samlingsrestriktionerna. I huvudstadsregionen och Nyland råder en rekommendation om att inte anordna privata tillställningar. Privata samlingar innefattar även familjetillställningar. Undantag från rekommendationen är småskaliga (högst 10 personer) minnesstunder, som får ordnas.

I år firar fler än tidigare julen ensam. På den här nätsidan har vi samlat ihop en mängd tjänster och aktiviteter, som ger glädje och ljus i julfirandet även i år.

På nätsidan hittar du tips och kontaktuppgifter om

du saknar tips för julfirandet i skuggan av coronaviruset till exempel hur man kan fira genom att vistas ute i naturen eller med olika virtuella evenemang eller tjänster tips om du saknar stöd och behöver få krafter för att klara dig du vill stödja och hjälpa andra.

Misstänker du coronavirussmitta?

Helsingforsare kan göra en coronavirusbedömning på omaolo.fi. Man får anvisningar utifrån dina symtom och kan vid behov boka tid till ett coronavirustest. Det går också att söka sig till testet genom att ringa coronavirusrådgivningen tfn 09 310 10024 (dagligen kl. 8–18). Du kan också söka dig till coronatest under julhelgen.Om du har symtom som tyder på coronavirus ska du söka dig till test.

Hälsostationerna

Hälsostationerna håller stängt under julen tor 24.12 – sön 27.12, nyårsdagen fre 1.1 och trettondagen ons 6.1. Alla hälsostationer (också Fiskehamnen och Nordsjö) håller öppet vardagar kl. 8 - 16.

Nio konstisar är öppna under julhelgen, begränsad möjlighet att sköta ärenden i biblioteken fortsätter

Alla nio av Helsingfors konstisar får användas av stadsborna även under julhelgen, konstisarna är stängda endast på julafton 24.12. På grund av coronaläget har det bestämts en maximigräns för alla planer och ishockeyrinkar om hur många skridskoåkare som samtidigt får vara på konstisarna. Personalen övervakar antalet skridskoåkare på konstisarna, och när rusningen är som störst kan man bli tvungen att köa till isen. Från och med 19.12 uppdateras besöksantalet på alla planer vid skridskotider för allmänheten en gång i timmen i tjänsten ulkoliikunta.fi.

Skridskoåkningstider för allmänheten på alla konstisplaner under jul och nyår:
23.12 dagen före julafton 9.00-16.00
24.12 julafton stängt
25.12 juldagen kl. 9.00–21.00
26.12 julannandagen kl. 9.00–21.00 
31.12. nyårsafton kl. 9.00–16.00
1.1.2021 nyårsdagen kl. 9.00–21.00

Biblioteken

I biblioteken är det möjligt att begränsat sköta ärenden. Den begränsade tjänsten gäller åtminstone till 10.1.2021.

I biblioteken är det möjligt att:
- Låna och returnera böcker och annat material vid självbetjäningsautomaten
- Hämta reserverat material från reserveringshyllan
- Låna material från begränsade urvals- och temahyllor vid automaterna
- Snabbt sköta nödvändiga ärenden med kunddatorerna

Vid besök till biblioteket använda ansiktsmask. Om du inte kan använda ansiktsmask av hälsoskäl, kontakta personalen. Kontrollera närbibliotekets öppettider på webbplatsen helmet.fi/bibliotek

Jul i Helsingfors

Den mörka årstiden och den låga temperaturen är ett gott tillfälle att bekanta sig med Helsingfors rofyllda och stillsamma sida. Bland världens alla glimrande julstäder är Finlands huvudstad som en urban retreat där man får energi och har en chans att trappa ned tempot med bastubad och vistelse i naturen samt nya och gamla traditioner. 

På Sveaborg finns det gott om utrymme att vistas utomhus eller att njuta av restauranger och kaféer med tanke på säkerhetsrekommendationerna. Följ Fästningstomtens stig.

Besöksbegränsningarna i seniorcenter, servicehus och sjukhus fortsätter

Besöksbegränsningarna i sjukhus, servicehus och seniorcenter fortsätter. Besöksbegränsningarna gäller fram till 10.1.2021.  Besöksbegränsningarna i seniorcenter, servicehus och sjukhus fortsätter

Skoleleverna har jullov 23.12−6.1

Jullovet i Helsingfors stads grundskolor och gymnasier börjar onsdagen den 23 december. Lovet varar ända till trettondagen, vilket innebär att skolan börjar tisdagen den 7 januari. De studerande i Stadin ammatti- ja aikuisopisto är i huvudsak lediga under vecka 52.  Skoleleverna har jullov 23.12−6.1

Arbis önskar god jul och gott nytt år

Arbis har jullov 23.12.2020–3.1.2021. Öppet igen 4–7.1.2021 mån–tors kl. 10–15. Du kan anmäla dig till vårens kurser dygnet runt under hela jullovet på nätportalen ilmonet.fi. Vårterminen börjar 11.1.2021.

Kollektivtrafiken under julhelgen och nyår

HRT kör enligt avvikande tidtabeller under jul och nyår. På julafton och på juldagen körs enligt söndagstidtabeller. På juldagen kommer kollektivtrafiken igång ca kl. 11. På nyårsafton körs enligt fredagstidtabeller och på nyårsdagen enligt söndagstidtabeller.

Nyåret firas i Helsingfors på distans i stjärnartisters sällskap

På grund av coronaläget samlas vi inte ute på Helsingfors gator för att fira in det nya året utan vi välkomnar det hemifrån på distans. I stället för ett traditionellt publikevenemang utlovas festligt program för alla åldrar på Helsinki-kanava och Yle. Himlen över Helsingfors lyses även upp av laserstrålar. Beslutet om förverkligandet av nyårsfyrverkerierna kommer att göras senare.

Foto: Josh Boot/Unsplash