Valborg firas på JVG:s gig i Virtuella Helsingfors

Finlands populäraste popgrupp JVG ger en live-konsert i den virtuella verkligheten på valborgsmässoafton 30.4. kl. 19, och får mänskor som firar Vappen hemma att dansa med genom att utnyttja bekanta element från spelvärlden. Helsingfors stad bjuder på giget tillsammans med Zoan, som är specialiserad på virtuell teknologi, och Fullsteam Agency, och som arena står Virtuella Helsingfors som baserar sig på Helsingfors centrum. 

”Nästa vecka firar vi alla tiders Vappen hemma, och det är helt fantastiskt att vi på det här sättet kan festa tillsammans med er! Det här är giget där den eviga vappen (red. anm: Ikuinen vappu, JVG:s låt) förvandlas till en trivsam Vappen hemma, och vi vill hämta lite feststämning till den här exceptionella våren. Nu skapar vi historia genom att fira valborg hemma, men ändå tillsammans” säger JVG om det kommande giget.

”Vi har en väldigt annorlunda valborg framför oss, som vi kommer att spendera skilt från varandra. Fast vi inte fysiskt kan vara tillsammans, kan vi ändå glädjas över vappen tillsammans som en gemenskap. JVG:s gig på Virtuella Helsingfors är en del av stadens mångsidiga program för Vappen hemma, med vilket vi vill möjliggöra en så bra valborg som möjligt för alla under detta undantagsförhållande. Tack vare programmet som förverkligas i den virtuella verkligheten kan vi tillsammans fira alla tiders Vappen hemma, alla var för sig”, poängterar Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

Live-upplevelsen har byggts upp på teknologiplattformen Burst Live som utvecklats av Zoan. Central roll spelar spelmotorn Unreal Engine, på vilken den virtuella verkligheten eller i det här fallet Senatstorgets 3D-modell, snurrar. Publiken ansluter sig med hjälp av mobiltelefon eller datamaskin. VR-glasögon behövs inte.

Var och som loggat in sig på giget kan välja en egen avatar och med god tur se sig själv dansa bland publiken på det virtuella torget. På giget behöver man inte nöja sig med att bara se på, utan publiken uppmuntras till att reagera med gester, applåder eller emojin, som förmedlas i realtid till artisterna i studion.

”Vi har utvecklat plattformen redan länge, och coronaepidemin skapade behovet att ta den i bruk. Vad skulle vara ett bättre sätt än att möjliggöra programmet för Vappen hemma i vår egen hemstad, säger Zoans verkställande direktör och grundare Miikka Rosendahl.

Live-giget kan upplevas på www.helsinkikanava.fi och www.burst.fi.

Inspelningen kan ses i 48 timmar efter giget.

JVG – IKUINEN VAPPU

To 30.4.2020 kl.19, Virtuella Helsingfors

Live-giget kan upplevas på www.helsinkikanava.fi och www.burst.fi

Inspelningen kan ses i 48 timmar efter giget.