Ungdomsarbetarna rör sig bland de unga på nyårsafton

Stadens uppsökande ungdomsarbete rör sig aktivt på gatorna bland unga 31 december. Staden har ordnat operationer för uppsökande ungdomsarbete på valborg och skolavslutningen tillsammans med olika organisationer, men på nyåret är det stadens egna medarbetare som går runt på gatorna.

På nyårsafton jobbar sammanlagt ca 40 ungdomsarbetare i skift. Vissa börjar tidigare, andra börjar senare och det sista skiftet tar slut klockan två på natten. Arbetarna rör sig främst på sina egna områden på olika håll i staden.

”Under de senaste åren har nyårsfirandet vart lugnt bland ungdomarna. Det ska bli spännande att se om coronan påverkar detta” säger områdeschef Tiina Hörkkö som är jourhavande chef för ungdomsarbetet på nyår.

Även om det inte finns någon gemensam operation, har Helsingfors, Esbo och Vanda ändå utbytt information om hur många som utför uppsökande arbete på nyårsnatten.

Helsingforspolisen övervakar den allmänna ordningen och säkerheten i Helsingfors centrum vid årsskiftet. Runt om i staden har polisen en större närvaro än under en vanlig kväll. Polisen övervakar i synnerhet om barn och ungdomar använder rusmedel genom att aktivt ingripa.

Även på nyåret är det bra att tänka på de rekommendationer och restriktioner som gäller för coronaviruset. Huvudstadsregionens samordningsgrupp för coronaviruset rekommenderar att man bara träffas med dem som bor i samma hushåll eller med därmed jämförbara anhöriga. Övriga privata möten eller familjesammankomster rekommenderas inte.

Bestämmelserna och begränsningarna som gäller coronavirusläget i Helsingfors