Senatstorget. Foto: Mika Lappalainen.

Toppartister uppträder på nyår på Senatstorget i Helsingfors

Kvällens väderprognos utlovar byig vind. Vi följer med situationen hela tiden tillsammans med räddningsmyndigheterna och Meterorologiska institutet. Publiksäkerheten är det viktigaste under kvällens evenemang, och vi ändrar programmet om situationen så kräver. Familjens fest var kl. 17.00, som planerat! Vi informerar om eventuella ändringar i kvällens program på Facebook-evenemanget: https://www.facebook.com/events/336831077100638/​.

Gott och tryggt nytt år!

I år är det kanske sista gången Helsingfors firar nyår på Senatstorget – tiotusentals personer väntas delta i festligheterna. Undantagstrafik 27.12–2.1.

År 2019 välkomnas på Senatstorget med fantastiska uppträdanden. På festen uppträder Vesala som är en av Finlands mest färgstarka artister, Vesta som har kallats popens ledstjärna och Maria Baric Company med sin teatraliska eldshow. Festfolket får dansa till DJ Orion och konferencierer vid showen är Ernest Lawson, känd från underhållningsprogrammet Putous, och tv-personligheten Sampo Marjamaa. Borgmästaren Jan Vapaavuori startar ett storslaget fyrverkeri med sitt nyårstal. 

Före kvällens show ordnas ett särskilt program för barnfamiljer. Maria Baric Companys uppträdande med såväl musik, eld, teater och dans som cirkus är underhållande för både barn och vuxna. Programmet för barnfamiljer avslutas med fyrverkerier.
Tiotusentals personer väntas delta i kvällens show. Därför har Salutorget också reserverats för nyrårsfirare: på torget går det att följa nyårsshowen direkt via storbildsskärmar. Fyrverkerierna kan beundras på både Senatstorget och Salutorget. Egna fyrverkerier är absolut förbjudna inom evenemangsområdet.

Man kan komma till festplatsen från centrum via Alexandersgatan och Unionsgatan, från Salutorget via Torgkvarteren, dvs. Sofiegatan och Katrinegatan, och från Skatudden längs Alexandersgatan. På norrsidan är Unionsgatan och Universitetsgatan spärrade. Kring midnatt har rusningen av hävd varit minst på rutten från Skatudden till Senatstorget. Vid den värsta rusningstiden hänvisas publik som kommer från centrum till omvägar, och rutten spärras när torget är fyllt med folk. Publiken ombes använda kollektivtrafiken.

I år firas det nya året in i Helsingfors på Senatstorget, eftersom området kring Medborgartorget genomgår en renovering. Tiotusentals personer väntas delta i festligheterna. Även Salutorget reserveras för nyårsfirarna, och där går det att följa nyårsshowen direkt via storbildsskärmar. Fyrverkerierna kan beundras både från Senatstorget och Salutorget. Vissa av restaurangerna och kaféerna i Torgkvarteren mellan Senatstorget och Salutorget har öppet till sen kväll. 

Helsingfors nyår

Mån. 31.12.2018 Senatstorget  

Program för hela familjen:

17.00–17.30 Maria Baric Company
17.30 Fyrverkerier för barn 

Kvällsprogram:

22.00–23.00 DJ Orion
23.00–00.00 Nyårsshow: Vesala, Vesta, Maria Baric Company
00.00–00.05 Fyrverkerier
00.05–01.00 DJ Orion 

Inträdet är fritt till Helsingfors nyårsfirande. Evenemanget är tillgängligt och har ingen åldersgräns.

Festligheterna kan som vanligt även följas hemma i soffan via Yles tv-sändning. Evenemanget direktsänds på Yle TV1 på nyårsafton 31.12.2018 kl. 23.00–01.00. 

https://www.facebook.com/Helsinginuusivuosi 

#helsinginuusivuosi
#myhelsinki

Ändringar i trafiken

Nyårsfesten i Helsingfors medför ändringar i trafiken 27.12–2.1. Vissa gator i närheten av Senatstorget och Salutorget spärras delvis redan på torsdagen 27.12. Spärrarna börjar tas bort efter festen, och alla spärrade gatudelar öppnas senast onsdagen 2.1.

Helsingfors nyår påverkar också kollektivtrafiken nära evenemangsområdet ungefär från klockan 20 på nyårsafton. Spårvagnslinjerna 2, 3, 4 och 7 kör undantagsrutter och spårvagn 5 trafikerar inte alls under kvällen. I Eura och på Skatudden ersätts spårvagnstrafiken med bussar. På nyårsafton körs flera extra turer. Tidtabeller och mer information om ändringarna i kollektivtrafiken finns på HRT:s webbplats.

Busshållplatsen för turistbussar vid Senatstorget är ur bruk 27.12–2.1 och taxistationen 31.12 från klockan 20. En temporär taxistation finns intill Riddarhusskvären på Riddaregatan.