JVG – Den eviga vappen

Ta en titt bakom JVG:s kulisser inför den virtuella showen på vappen

En av vappens höjdpunkter är JVG:s virtuella gig på valborgsmässoafton. Konserten som inte har någon åldersgräns och är gratis förverkligas virtuellt. Därför är det möjligt att fira valborg tillsammans även om det sker per distans. JVG uppträder live med ett komplett band i en studio och projiceras på en virtuell 3D mall av Senatstorget.

Den virtuella liveproduktionen representerar ny teknologi även ur ett globalt perspektiv. På valborgsmässoafton händer ingenting på Senatstorget. Bandet spelar i själva verket live framför en stor grön skärm som satts upp i en industrilokal. Runt bandet skapas ett datorbyggt virtuell Senatstorget, som drivs av spelmotorn Unreal Engine.

Åskådarna kan delta som publik i konserten med en egen avatar eller så kan man helt enkelt bara se på live-videon. De mest aktiva avatarerna syn också i direktsändningen, som bandmedlemmarna dessutom följer med när de spelar.

För finländska förhållanden är detta en stor virtuellverklighetsproduktion och det är nu möjligt att ta sig en titt bakom kulisserna på www.burst.fi.

”Att använda virtuell teknologi sporrar till att vara kreativ, eftersom denna produktion bör betraktas som ett filmliknande dataspel snarare än som en traditionell konsertinspelning. Det är inte bara scenen som utgör ett verktyg utan hela det virtuella Senatstorget”, beskriver konsertens regissör Lauri Laukkanen från Zoan.

”Den stora skillnaden jämfört med en traditionell konsertinspelning är också avatarerna, det vill säga att publiken deltar. Konserten lever i båda riktningarna, precis som i verkligheten. Klyftan mellan artisten och publiken suddas ut och båda parterna får energi av varandra, så som det vanligtvis sker på ett gig.”

Själva konserten kan upplevas torsdagen 30 april kl. 19 till 20 på smartphone eller dator. Konserten sänds som en traditionell direktsändning på Helsingforskanalen www.helsinkikanava.fi. Men vill man uppleva det virtuella samspelet mellan artister och publik som avatarer ska man gå in på www.burst.fi.

Konserten möjliggörs av Zoan, Helsingfors stad, Fullsteam Agency, OnePlus, Marli Juissi, Isey Skyr och PME Records.

  • JVG – DEN EVIGA VAPPEN
  • To 30 april kl 19, Virtuella Helsingfors

Gratis live-show på: www.helsinkikanava.fi, www.burst.fi & www.youtube.com/user/Knightrydazz
Inspelningen kan ses 48 timmar efter showen.