Mösspåläggningen av Havis Amanda helt virtuellt.

Konstuniversitetets studentkår sätter studentmössa på Havis Amanda virtuellt

Konstuniversitetets studentkår (KonSt), som i år ansvarar för traditionen att sätta studentmössan på Havis Amanda, kommer att förverkliga mösspåläggningen helt virtuellt. I och med coronaepidemin är den sedvanliga mösspåläggningen på Salutorget inte möjlig i år. Studentkåren vill dock bringa glädje till folket på valborg genom att förverkliga mösspåläggningen på ett alternativt sätt, som alla har möjlighet att följa med tryggt från den egna soffan.

Den virtuella mösspåläggningen, som förverkligas i samarbete med Helsingfors stad och VR-studion Zoan, erbjuder möjligheten att uppleva det traditionella evenemanget på ett nytt och enastående sätt. Havis Amandas mösspåläggning kan ses till exempel på Helsingfors-kanalen på valborgsmässoafton 30.4 från och med kl. 17.45, och den är samtidigt en del av Helsingfors stads program för valborgsmässoafton. Helsingfors stad publicerar hela programmet för Vappen hemma senare i veckan.

”Mösspåläggningen av Havis Amanda, som är en av de mest kära valborgstraditioner i Helsingfors, kan i år inte förverkligas i sin traditionella form p.g.a. coronaepidemin. Det har varit fint att se hur Konstuniversitetets studentkår innovativt har gått med i att förverkliga evenemanget på ett nytt sätt tillsammans med Helsingfors stad och Zoan. Jag hoppas att mösspåläggningen av Havis Amanda även i år fungerar som start för vappen, och att den bringar glädje till allas firande av Vappen hemma”, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

I enlighet med sina traditioner och värden vill Konstuniversitetets studentkår även föra fram viktiga samhälleliga frågor i evenemanget och behandla dem med konstens medel. En kort tvärkonstnärlig performans med en flerspråkig lovsång till naturen, inspirerad av klimatkrisen, genomförs i samma virtuella omgivning och leder till mösspåläggningen. En arbetsgrupp som består av studerande från Konstuniversitetet ansvarar för performansens konstnärliga planering och implementering. Arbetsgruppen presenteras nedan.

Med den virtuella mösspåläggningen vill Konstuniversitetets studentkår även påminna alla om tryggt valborgsfirande i undantagsförhållanden.

”Med mösspåläggningens teman och program vill vi framhäva konstens kraft, naturens skönhet och allvaret i den klimatkris som fortsättningsvis hotar vår planet. Med det nya sättet att förverkliga mösspåläggningen vill vi även påminna att det inte ännu är tryggt att samlas, och i undantagstider måste även de mest kära traditioner tänkas om. Vi hoppas att alla, istället för att färdas till centrum och Ulrikasborgsbacken, följer med mösspåläggningen och skålar hemma den här gången”, vädjar ordförande för Konstuniversitetets studentkår Sofia Charifi.

Arbetsgruppen:
Musik - Aukusti Arjas (inkl. remix av VILDÁs musikstycken Skállovárri, Beaivvi mánát och Vildaluodda)
Uppträdande - Matleena Kohonen, Saara Lampela, Eugenie van der Meulen och Sara-Maria Pirhonen
Konstnärlig planering - Sofia Charifi (konstnärlig ledare) samt Terhi Hartikainen, Veera Isotalo, Eeva Rajakangas, Oskari Ruuska och Maria Valkeavuolle
Produktion - Sini Kaartinen och Ville Sinnemäki

Huvudstadsregionens studentkårer (AUS, HUS, SHS och KonSt) turas varje år om att sätta studentmössa på statyn Havis Amanda på valborgsmässoafton. Mösspåläggningstraditionen fick sin nuvarande form år 1951, men Havis Amanda har, beroende på källa, fått studentmössa inofficiellt redan i ca. hundra år. Ännu på 1970-talet fick Havis Amanda sin studentmössa vid midnatt på valborgsmässoafton.

Konstuniversitetets studentkår (KonSt) är en sammanslutning för Konstuniversitetets studerande, samt en intresse- och tjänsteorganisation för Konstuniversitetets alla ca. 1800 grundexamensstuderande. Studentkåren bildades då Konstuniversitetet grundades 1.1.2013 och Bildkonstakademins-, Sibelius-Akademins- och Teaterhögskolans studentkårer förenades.