Foto: Helsingfors stads materialbank/Vesa Laitinen.

Stadsfestivalen Punkten drog 25 000 besökare till Medborgartorget

Den första nyfikna stadsfestivalen Punkten, med YLE och Helsingfors stad som arrangörer, lockade intresserade besökare till Medborgartorget i Helsingfors 1–3 augusti. Festivalbesökarna fick följa med flera YLE direktsändningar, göra väderprognoser, referera om klassiska idrottssändningar och komma med idéer för ett bättre Helsingfors.

Enligt arrangörerna besöktes evenemanget under tre dagar av cirka 25 000 personer. Besökarräknaren vid Helsingfors centralbibliotek Ode, som ligger inom Punktens evenemangsområde, registrerade mer är 50 000 besökare under evenemanget.

— Punkten är ett fint tillskott till evenemangsutbudet i somriga Helsingfors. Det lockade stora mängder deltagare till Medborgartorget, som håller på att bli ett nytt slags evenemangscentrum i staden. Punkten uppmuntrade deltagare i alla åldrar att göra och prova på allt möjligt intressant, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

Helsingfors stad bidrog till Punkten med ett omfattande program. På Medborgartorget kunde man under alla festivaldagar testa på mångsidig motion från morgonpilates till babycirkus och nattlig korgboll. Lekparksmåltider, som hör till den helsingforsiska sommarens klassiker, kunde man också pröva på. På hemmaklubben lärde man sig vardagsfinska med hjälp av lek, motion och sång.

På Punktenfestivalen firade man också invigningen av Yttrandefrihetsplatsen. Och Helsingfors Biennalens förfest, då man på en havsekologisk konstverkstad undersökte Östersjöns vatten och alger med mikroskop och målade havets organismer. Det internationella nutidskontevenemanget Helsingfors Biennalen övertar Skanslandet för första gången på sommaren 2020.

På stadsfestivalen sågs direktsändningar av bland annat A-studio, Noin viikon uutiset och Villi Kortti, utövades yoga och pysslades smycken enligt Strömsös anvisningar. Yle Radio 1, Yle Radio Suomi, Yle Puhe och Yle Vega skickade direktsändningar från Odes entréhall under alla tre dagar. Lilla Tvåans Äventyrsmaskin och Buu-klubben underhöll de minsta i familjen.

Det finns efterfrågan på en innehållsmässigt intressant ny stadsfestival. Festivalen spred sig i Helsingfors stadskärna ut till Medborgartorget, centrumbiblioteket Ode och Magasinsparken.

Under tre dagar startades direktsändningen från Punkten i Arenan sammanlagt 62 700 gånger. Det var möjligt att följa Punktens program under hela festivalen på Yle Arenan. Festivalens program och stämningar har samlats på yle.fi/pointti och i sociala medier med taggarna #pointti2019 och #punkten2019.

Läs mer:

Punktens program på Yle Arenan

Bilder och stämningar från alla tre dagar /på Yles webbplats


DELA