Sportlovsveckan i Helsingfors bjuder på aktiviteter

Sportlovsveckan den 17–21 februari bjuder återigen på många evenemang och erfarenheter i Helsingfors. EasySport-veckan tar idrott till Sporthallen, på stadsmuseet stickas det graffiti och i Odes vetenskapsworkshop för juniorer kan du söka, testa och hitta frågor. Mysteriet med Kurres vinterpäls tar dig till Högholmen, Ode bjuder på sportlovsfilmer och i Isparken kan hela familjen tillbringa tid tillsammans. På fastlagssöndagen utlovas käpphästcirkus på Stoaplatsen och under veckan ordnas det evenemang för sportlovsfirare i bibliotek runtom i staden.

EasySport-veckan och skridskoåkning på Gårdsbackas konstisbana

EasySport-veckan arrangeras i Tölö sporthall måndag–fredag. EasySport-veckan är en traditionell del av sportlovsveckan och riktar sig till barn i lågstadieåldern. Programmet i sporthallen håller på kl. 11–14. Du kan prova på ett flertal idrottsgrenar, bl.a. olika boll- och racketsporter, cirkustrick och ett intressant virtuellt motionsspel, iWall. Du kan delta i EasySport-veckan i Sporthallen utan förhandsanmälning genom att betala en inträdesavgift som gäller hela dagen. En dagsbiljett kostar 1,50 euro för barn, 3,50 euro för vuxna och 2 euro för övriga. Roligheterna under EasySport-veckan ordnas i samarbete med helsingforsiska idrottsföreningar. Staden har inte försäkrat deltagarna.

  • Iskarusell och skridskoåkning på Gårdsbackas konstisbana torsdagen kl. 14.00–17.00
  • Avgiftsfritt seniorhålligång i Kampen på tisdagen och i Kinaborgs seniorcenter på torsdagen

På måndagen och tisdagen erbjuder Östra centrums simhall handledning i vattenlöpning och simteknik med simhallens inträdesbiljett. Du får också stoja på vattenmotionsbanan Wibit Aquatrack för den vanliga inträdesbiljettens pris. Den cirka 20 meter långa luftfyllda banan i bredd med två–tre simbanor finns i Östra centrums simhall på måndag, tisdag, onsdag och fredag. De här dagarna står banan framme kl. 10–16.

Under sportlovet ordnas FunAction- och NYT-motion dagligen som vanligt. Dessutom ordnas ett motionsevenemang i Sportkvarnen på sportlovsonsdagen. Under evenemanget kan du spela, dansa, motionera och stretcha.

Kom och trivs i lekparken under sportlovsveckan

Ett flertal lekparker är öppna 17-21.2 vardagar kl. 9–16 och ordnar program av olika slag (på finska), t.ex. friluftsliv, motion, lekar och spel. Dessutom ordnar en del lekparker dagsläger och utflykter för skolelever runt om i staden. Programmet är avgiftsfritt.

Sticka graffiti på sportlovsworkshop på stadsmuseet

På stadsmuseets sporlovsworkshop stickas en gemensam lång halsduk av återanvänt garn med en påtram. Efter sportlovsveckan placeras halsduken på en lämplig plats, för att bli stickad graffiti. Har du gamla garnrester hemma? Ta med dem för det gemensamma verket! Workshoppen är gratis och riktad till barn i skolåldern. De mindre barnen får designa ylleplagg med hjälp av färgläggningsbilder. Det utlovas även precisionskastning med snöbollar.

Konstverkstäder på HAM

Vill du prova olika konstnärliga tekniker, till exempel konstgrafik eller textiltryckning? I HAM ordnas avgiftsfria konstverkstäder för 13–18-åringar tisdag–fredag kl. 13–16 (barn under 10 år i sällskap av vuxna).

Odes vetenskapsworkshoppar för juniorer

Under sportlovsveckan ordnar Aaltouniversitetet tvärvetenskapliga konstworkshoppar onsdag–fredag för äventyrslystna i alla åldrar. Ingen förhandsinformation eller förhandskunskap behövs.

Mysteriet med Kurres vinterpäls på Högholmen

Bege dig med ekorren Kurre till Högholmen för att reda ut mysteriet med vinterpälsen! Berättelsen leder deltagarna i spåren efter Kurre på en vintrig runda runt djurparken. Rundan har markerats i berättelsen med kartsiffror. Läs historien med din mobilapparat eller skriv ut den.

Sportlov på Sveaborg

Vintern på Sveaborg är stämningsfull. Företagen vid fästningen står till tjänst och du får ta del av olika programpunkter. Ta färjan till ett av världsarvslistans objekt och lär känna fästningen under sportlovet!

Sportlovsfilmer i Ode

Avgiftsfria filmuppvisningar ordnas för skolelever i Maija-salen (vån. 1). Ingen förhandsanmälning krävs, de första hundra ryms med. Temat är ”från bok till film” och det visas totalt tre filmer, vars förebilder kommer från litteraturvärlden.

Åk skridskor med hela familjen i Isparken 15.2 kl. 14–16

På lördagen den 15 februari kl. 14–16 ordnas ett evenemang för hela familjen i Isparken. Programmet börjar kl. 14 med Zambonins nedfrysningsrunda, varefter skridskoförevisningar följer. Efter förevisningen utlovas det skridskoskola ledd av en konståkningstränare. Temat för lektionen är tillämpad skridskoåkning. Därefter kan du prova på alpcurling avgiftsfritt!

Isparken bjuder på program hela veckan och har öppet måndag–fredag kl. 10–21.

Käpphästcirkus på Stoaplatsen på fastlagssöndag 23.2 kl. 12–15

Vi firar fastlagssöndag i vintrig cirkusstämning på Stoa och Stoaplatsen med Race Horse Companys Chevalierföreställning. Kom och gör din egen käpphäst eller stoja med andra vintersysslor. Om väderförhållandena tillåter det kommer Stoaplatsen att prydas med en kollektivt byggd snöskulptur. Enligt fastlagstradition är ponnyerna Taavi och Lissu även med, och om du vill får du åka med dem eller prova på ridning. Det bjuds på varm dryck och snacks mot en liten slant. Även föreställningen är avgiftsbelagd. I övrigt är det fritt inträde till evenemanget.

Läs mer: