Punkten - den nyfikna stadsfestivalen på medborgartorget 1-3.8

Den nya stadsfestivalen Punkten bjuder på upplevelser, äventyr och fakta i tre dagar. Kom till Medborgartorget för att trivas 1-3 augusti.

Punkten, som ordnas på medborgartorget, är en ny och nyfiken stadsfestival Evenemanget är en helhet som Yle och Helsingfors tillsammans har skapat. Under de tre festivaldagarna har publiken möjlighet att prova på nytt och samtidigt granska intressanta frågor tillsammans med kändisar. Festivalen är gratis och öppen för alla.

”Punkten är hela huvudstadsregionens och alla finländares gemenskapliga stadsfestival, som bjuder in folk att delta, trivas och ta ställning på ett nytt sätt. Festivalen är ett fint tillägg till Helsingfors utbud av sommarevenemang”, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

Rundradion sänder direkt från festivalen till televisionen, Yle Arenan och radion. Vissa program sparas även på Yle Arenan. Sändningarna görs modigt i växelverkan med publiken, helt mitt i stan.

Punkten bjuder på mycket svenskspråkigt program. På scenen ser vi bland annat Daniel Olin, Sonja Kailasaari, Mårten Svartström, Micke Björklund, Egenland, BUU-klubben, MGP, Strömsö och en hel del bekanta profiler från både Yle X3M och Yle Vega.

Publiken får delta i programmen

Det gemensamma skapandet gör Punkten till en unik festivalupplevelse. Vanliga människors berättelser blir synliga genom live-framträdanden och på Yles kanaler.

”Vi ville hämta Yle till folket och att de som firar sommaren i staden ska vara centrala i våra program. Idag är det viktigt inom medier att man producerar evenemang och upplevelser”, säger Yles vd Merja Ylä-Anttila.

”Det är fint att få göra ett sådant evenemang på paradplats - Medborgartorget, stadens nya vardagsrum - och att förmedla stämningar därifrån till hela landet.”

Stadsfestivalen Punkten lockar dej att stiga i någon annans skor för en stund. På festivalplatsen kan du exempelvis spå väder med meteorologerna. Kerttu Kotakorpi ger dig fakta och du kan fast skicka din prognos som en video åt din pappa på bryggan! Du kan även referera klassiker från tv-sporten med kommentatorerna - hur känns det att referera intill Kalle Palander och Sami Jauhojärvi?

Ansikten och programkoncept som du känner igen från tv

I början av augusti är det mångsidiga live-uppträdanden på scen. Många bekanta tv-program och aktörer deltar, nu live inför publiken.

Under tre dagar hinner deltagarna uppleva många nya saker. I verkstäderna kan festivalbesökare bland annat orientera sig i nyheter i skolvärlden, då föräldrarna får ta del av barnens vardag och få känna på vad fenomenbaserad inlärning är.

I Kuben på Ode erbjuds möjlighet att pröva på olika upplevelser med virtuell verklighet (VR). I Virtual Reality-berättelserna får publiken ta på sig VR-glasögon och gå på vandring i en virtuell värld. En av de virtuella berättelserna är Paratiisi, som tagits fram av Yles finskspråkiga nyhetsredaktion. Du är på plats när världens första vätebomb detonerar på stranden till en paradisö i Stilla havet.

Under festivaldagarna kan du dagligen testa motion, såsom morgonpilates på Odes tak, natt-basket och cirkus.

Torsdag 1.8

Temat för dagen är fakta. Yle Vegas Naturväktarna sänder live på centrumbiblioteket Ode - kom och ställ frågor kring djur och natur! Det blir även matlagning inför publik när Närmat tillsammans med programledaren Sonja Kailassaari från Efter nio och Micke Björklund - känd som tidigare kock på Strömsö - tillagar fiskrätter på den lilla scenen. Också det tvåspråkiga kulturprogrammet Egenland är på plats med resetips.

Om man vill delta i det finskspråkiga programmet kan man ställa frågor då A-studio intar scenen tillsammans med aktuella intervjupersoner. Samma kväll presenterar Noin viikon studio träffsäker satir om aktuella händelser.

Fredag 2.8

Fredag är ungdomsdagen och då är Yle X3M på plats med livesändning av både X3M Dag och X3M Fokus. Det finskspråkiga programmet bjuder på stjärnor inom e-idrotten, dvs. ENCE. Aktiva från Facebookgruppen Maata pitkin matkustavat, som avstår från att resa med flyg, berättar om sina reseupplevelser. Nuorten open mic lockar unga att uppträda. Yle Kioski håller öppet!

Lördag 3.8

Lördagen välkomnar alla familjer. På plats finns BUU-klubbens programledare och barnens favorit BUU-stämpeln. På den stora scenen underhåller tidigare vinnare från MGP och tillsammans med programledare från Strömsö har publiken möjlighet att tillverka sina egna smycken.

På familjedagen handlar scendiskussionerna på finska om barnens fritidsaktiviteter och föräldrarnas roll. Publiken får också svar på frågor som gäller hälsa och natur. I parkområdet utanför Ode kan deltagarna pröva på gympa av olika slag.

Höjdpunkten i det finskspråkiga programmet på lördag är två fantastiska, stiliga underhållningsnummer: programmet Villi kortti, som handlar om idrott, och dess idrottargäster underhåller publiken på scenen. Kvällen avslutas med allsång som ordnas av tv-serien Elämäni Biisi. Alla får sjunga tillsammans med Pepe Willberg, Diandra, Jarkko Ahonen och Irina som uppträder med kända hits på huvudscenen.

#punkten2019


Läs mer:

Punkten - den nyfikna stadsfestivalen

Pointti – utelias kaupunkifestivaali


DELA