Nyåret på Senatstorget

Nyåret på Senatstorget med Maija Vilkkkumaa

År 2016 tas emot fartfyllt på Senatstorget i Helsingfors den 31 december med start kl. 22. Helsingfors stad har ordnat en glad fest för hela familjen med dans och balett på torget samt en unik konsert med Maija Vilkkumaa.

Festligheterna inleds redan kl. 22 med We Love Helsinkis DJ. Klockan 23 läser biträdande stadsdirektör Pekka Sauri och Helsingfors biskop Irja Askola festens öppningstal. Efter talen bjuds på något unikt då Nationalbaletten visar ett utdrag ur Snödrottningen. Efter detta får festfolket under dansarnas ledning själv prova på balettrörelser som kan utföras också med vadderade kläder. På detta sätt välkomnas den internationella balettävling som ordnas i Helsingfors 2016.

Kvällens huvudstjärna är Maija Vilkkumaa som i höstas utgav en ny skiva och som väckte förtjusning i programmet Vain elämää. Vilkkumaa är en av de populäraste kvinnliga artisterna i Finland och hon kommer att uppträda med en show som enkom planerats för scenen på Senatstorget och vars tema är parallella verkligheter. Showen är fartfylld, absurd och karnevalistisk. Antti Asplund har designat Vilkkumaas showkostymer.

Nytt program på nyårsfesten för barn

Nyårsfesten för barn ordnas i år i Kattilahalli i Södervik kl. 13–17. I avvikelse från tidigare år är evenemanget öppet för alla, och några biljetter behöver man inte skaffa. I Kattilahalli finns cirkusfolk, vetenskapliga experiment och somriga sandlekar. Här finns också en jättelik girafformad hoppborg och i övre våningen byggs Circus Helsinkis häftiga äventyrsbana. Sea Life, Högholmen och Leikkiluola deltar i programproduktionen. Personer med barnvagnar får bereda sig på att barnvagnarna ska lämnas utomhus i ett barnvagnsförvar. Festen avslutas med barnens eget fyrverkeri kl. 17 i Södervik. 

Sändningen kan ses var som helst i Finland eller världen som strömmad sändning på på Helsingforskanalen och Visit Helsinki Yotube-kanalen.

Läs mer:

Helsingfors stad arrangerar nyårsfesten på Senatstorget. Festen har ordnats sedan 1930-talet.