Foto: Finland 100.

Helsingfors nyår firas på Medborgartorget

På Helsingfors Medborgartorg firas på nyårsafton 31.12 igen hela stadens gemensamma fest. 

Det nya året tas ståtligt emot på Medborgartorget med upplevelserikt program och med ett imponerande fyrverkeri. I evenemanget som Helsingfors stad ordnar, har även familjens yngsta beaktats med eget program tidigare på kvällen. 

Festen kan avnjutas också hemifrån runt om i Finland via Yles tv-sändningar. Direktsändningen från nyåret i Helsingfors visas på Yle TV2 31.12.2017 kl. 23.00–01.00. 

Finlands främsta artister, favoritprogramledare, dans och cirkuskonst 

Under kvällen underhålls publiken av rockmusikern och hitskaparen Anssi Kela, Reino Nordin som med sitt succéalbum Antaudun dominerat spellistorna, samt bluesmusikern Erja Lyytinen, som också charmade i tv-programmet Tähdet, tähdet. Ytterligare fart på kvällen ger dansuppvisningar av gruppen FRII dancers och nycirkusgruppen Agit Cirk som kombinerar olika konstformer. DJ Orion skapar dansstämning bland festfolket både före och efter showen. 

Programledare för Helsingfors nyårsshow är de från YleX bekanta Jenspa och Alma, dvs. Jenni Poikelus och Alma Hätönen. Dessutom håller borgmästare Jan Vapaavuori ett tal. Festen kulminerar i ett massivt fyrverkeri, som hedrar avslutningen av 100-åriga Finlands jubileumsår och på ett praktfullt sätt välkomnar det nya året. 

Barnprogrammet fulländas av ett eget fyrverkeri för barnen 

Före den egentliga showen på Medborgartorget firas under förkvällen en nyårsfest för familjer. Maria Baric Company är en internationellt prisbelönad konstnärsgrupp som förenar musik, eld, teater, dans och cirkus. Deras verk Toiveiden taivas – kohtaamisia unelmien äärellä för publiken till önskedrömmar. Föreställningen har utarbetats för Finlands 100-årsjubileum och bygger starkt på levande eld. Konstnärerna har under året rest runt om i Finland och samlat in berättelser om människors önskedrömmar och varje eld som tänds under föreställningen symboliserar en ny dröm som uppfylls. Före föreställningen får publiken föra sina önskemål till Nyårets drömmarnas tält. Programmet för hela familjen avslutas kl. 17.30 med ett eget fyrverkeri för barnen. 

Nyåret i Helsingfors

Sö 31.12 Medborgartorget 

Program för hela familjen:

  • 16.00–16.45 Nyårets drömmarnas tält
  • 17.00–17.30 Maria Baric Company: Toiveiden taivas – kohtaamisia unelmien äärellä
  • 17.30 Fyrverkeri för barnen 

Kvällsprogram:

  • 22.00–23.00 DJ Orion, uppvärmningsprogram
  • 23.00–00.00 Nyårsshow
  • 00.00–00.05 Fyrverkeri
  • 00.05–01.00 DJ Orion 

Facebook

MyHelsinki

#helsinginuusivuosi

#myhelsinki

HRT:s trafik under nyårshelgen: extra turer och undantagsrutter

Helsingfors stad ordnar nyåret i Helsingfors. Festen som har blivit en tradition har ordnats sedan 1930-talet. Susa Nokelainen och Marianne Saukkonen från Helsinki Marketing koordinerar evenemanget.