Kammarmusik

Nya kultur- och fritidstjänster för helsingforsborna – skolmaten fortsätter för de barn som är i behov av den

Helsingfors stads sektor för kultur och fritid har förberett sig för den rådande situationen med hjälp av talrika åtgärder. Stadens bibliotek, kulturhus, idrottsplatser, museer och ungdomsgårdar är stängda på grund av coronaviruset och därför har staden utrett nya sätt att producera tjänster.

”Coronaviruset orsakar stora ekonomiska och operativa utmaningar för många organisationer och kulturella aktörer. Vi gör vårt yttersta för att se till att medborgaraktivitets- och kulturfältet ska klara av denna situation och att helsingforsborna fortfarande ska kunna njuta av en upplevelserik fritid även i denna exceptionella situation. Vi är glada över att se hur många kultur-, ungdoms- och idrottsaktörer som har gått in för att hitta nya tillvägagångssätt i Helsingfors”, säger sektorchef Tommi Laitio.

Helsingfors stad erbjuder ett nytt snabb-bidrag och bidragen för kultur- och fritid återkrävs inte

Staden kommer att inrätta en ny form av snabb-bidrag för att främja nya former av evenemang, gemenskap och distansverksamhet inom kultur, ungdomsverksamhet och motion, digitalt eller på annat sätt. Det totala beloppet för det snabb-bidraget är 300 000 euro och det maximala beloppet per sökande är 5 000 euro. Syftet med bidraget är att snabbt kunna utnyttja nya innovativa eller digitala sätt att engagera stadsborna. Ansökan är kontinuerlig och startar från måndag 23 mars 2020. Ansökningar kommer att behandlas som brådskande. Närmare information om det nya bidraget kommer att finnas tillgänglig fredagen den 20 mars på kultur- och fritidsbranschens webbplats på adressen hel.fi.

Staden har många sätt att stödja kultur, motion, ungdomsarbete och medborgaraktiviteter. På grund av stängningen av verksamheten på grund av coronaviruset har staden beslutat att inte återkräva beviljade kultur- och fritidsbidrag. Bidragen kan överföras till ett senare datum, till och med till våren nästa år. Projektens innehåll kan också ändras med låg tröskel. Staden tar hänsyn till den nya situationen, är flexibel i användningen av bidrag och har förståelse för svåra och förändrade omständigheter.

Säsongkort och biljetter till kulturevenemang

Idrottsservicens säsongkort får förlängda giltighetstider (Helsingfors stads idrottsservice och Urheiluhallit Oy). De förlängs med en lika lång period som tjänsterna är stängda. För Helsingfors stadsorkesters del återbetalas säsongkortets pris.
Biljetterna till inställda evenemang på kulturhusen duger som sådana till det nya evenemanget, om ett sådant ordnas. Man kan ansöka också ansöka om återbetalning av biljettpriset.

Toppidrottare får specialtillstånd för träning

Helsingfors tryggar träningsmöjligheterna för vissa stödidrottare vid Olympiakommittén och landslagsidrottare, som Urhea har valt ut. En del av idrottarna har bytt till privata hallar, men för alla idrottsgrenar har man inte funnit ersättande utrymmen. Idrottarna behöver förutsättningar från stadens idrottsservice Liikuntamylly och Mäkelänrinteen Uintikeskus Oy som hör till samma koncern. Idrottsgrenarna är prioritetsgrenar för träningscentret. All träning sker i smågrupper och på tränarens ansvar. Helheten koordineras av Simo Tarvonen på Urhea.

Nya tjänster för kultur och fritid - att höra, se, och uppleva - saker att göra hemifrån
Helmet-bibliotekets gemensamma e-bibliotek erbjuder gratis e-böcker, e-tidskrifter, språkkurser och e-musiktjänster på flera språk. Fler licenser kommer att skaffas för att erbjuda tillräckligt med läsning för alla. Tjänsterna och instruktionerna finns på helmet.fi/ekirjasto.

Nya tjänster från biblioteket, kultur-, idrotts- och ungdomstjänsterna kommer att filmas och strömmas på Helsingforskanalen så att alla kan njuta av dem enligt sitt eget schema och hemifrån. Helsingfors stadsbibliotek börjar till exempel strömma diktstunder, sagostunder och författarbesök.

Staden publicerar också videor om sport, vardagsmotion och utomhusaktiviteter. Dessutom Stadsorkesterns Impromptu-musikstund kommer att strömmas live på Yle Radio 1, Yle Arenan och på HKO Screen mobilappen fredagen den 20 mars.

Realtids stöd för ungdomar, både i bostadsområden och på nätet

Ungdomarna behöver nu stöd, råd och vägledning. Ungdomsledarna kommer att ta sig ut bland ungdomarna mer än tidigare. Ungdomsarbete utförs både lokalt i bostadsområden och på stadsnivå i samarbete med andra huvudstadsregionens städer. Ungdomstjänsterna kommer också att förstärka sin närvaro på nätet, till exempel kommer ungdomar att erbjudas Sekaisin chatt-tjänsten. Ungdomarna kan dessutom ringa och skicka meddelanden till ungdomsledarna i sociala medier.

Annegårdens kulturcentrum för barn och ungdomar, förvandlas till en virtuell mötesplats.
Det virtuella Annegården erbjuder familjer och ungdomar idéer till konstupplevelser i hemmen under dagens exceptionella förhållanden. Tjänsten startar måndagen den 23 mars på Annegårdens Youtube, Facebook och Instagram kanaler. Det finns också nedladdningsbara läromedel på Annegårdens nätsida.

Podcaster att lyssna på

Helsingfors stadsmuseum och HAM Helsingfors konstmuseum har tillsammans skapat en poddcastserie i sju delar baserad på utställningen Sinnestämningar – Helsingfors 1939-1945. I serien tar utställningens kurator Anna Kortelainen lyssnaren in till i krigets värld av underrättelsen om sinnesstämningar, Helsingforsbornas upplevelser av flygbombardemang och av evakueringen av konstens och vetenskapens skatter. Du kan lyssna på podcastserien på Helsingfors stadsmuseums och HAMs nätsidor samt på podcaststjänsten i Spotify och Apple.
Podcast-sidorna:

Aktuellt från sektorn för fostran och utbildning – alla barn som behöver får skolmat

Skolmat serveras i Helsingfors grundskolor till alla som vill ända till och med fredagen 20 mars.

Från och med måndagen 23 mars ordnas skolmåltider fortfarande för de elever som är i närundervisning och för de elever i grundskolan som deltar i nätundervisning, som anmäler sig för skolmåltider. Anmälan är obligatorisk för att undvika matsvinn.

Skolmåltidernas ordnas så att hygienen beaktas och att närkontakter undviks.

Foto: HKO / Maarit Kytöharju