Sommarverksamheten i lekparker
I sommar ordnas sommarlägerverksamhet i öppna lekparker för första- till tredjeklassare från Helsingfors på vardagar kl. 9-16. Namnen på de lekparker som ordnar sommarlägerverksamhet och sommarmåltider publiceras på lekparkernas sommarnätsidor (hel.fi/leikkipuistojen-kesa) i början av vecka 22. Verksamheten är avgiftsfri och anmälan sker i förskott på lekparkernas sommarnätsidor. Anmälan till dagslägren öppnas onsdagen 27.5 kl. 8.00. I likhet med tidigare år serveras lägerbarnen en sommarlunch.
Avgiftsfri sommarmat i lekparker för alla under 16 år
Sommarmåltider ordnas 1.6 - 7.8 i de lekparker som är öppna. Namnen på de parker som serverar sommarmåltider publiceras nästa vecka (vecka 22) på adressen hel.fi/leikkipuistojen-kesa. Man behöver inte anmäla sig till den avgiftsfria sommarmåltiden men man ska ta med sig en sked/gaffel och en vattenflaska. Lekparkernas lokaler, såsom toalett och vattentappställen, kan inte användas av dem som deltar i måltiderna i parkerna.
- Välkommen på sommarmåltid i lekparker!
- Sommarverksamheten i lekparker
- Sommarturné i Helsingfors lekparker
Biblioteken, kulturcentren, museerna, idrotts- och ungdomstjänsterna öppnar och sommarlägren och sommarkurserna börjar
Från början av juni öppnas stegvis bibliotek, kulturcentra, inomhus- och utomhussportplatser, museer och ungdomsutrymmen. Sommarläger och kurser inleder också sin verksamhet. Fler bibliotek är denna sommar öppna än under normala somrar. Det finns dessutom fler utomhusaktiviteter för ungdomar än tidigare.
- Stadsbiblioteks tjänster normaliseras från 1 juni – på sommaren kan man besöka biblioteken till och med under veckosluten
- Sommaren i Helsingfors har massor av ledd motion – anmälan till barnläger och kurser började den 27 maj
På sommaren ordnas många idrottskurser och läger för barn. Bland annat ordnas EasySport (www.easysport.fi) och andra sportläger och kurser för 6−12-åringar De första barntennislägren och idrottskurserna börjar redan den 1 juni.
För 13−17-åringar ordnas avgiftsfri FunAction-idrott och för 18−29-åringar likaså avgiftsfri Nyt-idrott under juni. FunActions och Nyts utbud på sommaraktiviteter uppdateras på www.funactionnuorille.fi och www.nytliikunta.fi.
Parkgymnastikens tidtabeller och annan nödvändig information uppdateras på finska på
www.hel.fi/liikuntakurssit
Helsingfors kulturcenter organiserar sommarkurser om konst, miljö och natur för barn och ungdomar i juni och augusti.
Helsingfors simstränder, Simsstadion och Gumtäkt har öppnats med normala sommartidtabeller.
Rastböle Camping öppnar den 1 juni. Tölö sporthall och Sportkvarnen öppnar från och med 1 juni enligt normal tidtabell.
HAM Helsingfors konstmuseum öppnas 2 juni. Ingången till museet sker genom Tennispalatsets dörrar som vetter mot Södra Järnvägsgatan. Då Helsingfors stadsmuseum öppnar den 1 juni öppnar samtidigt en ny utställning som presenterar urbant stadsjordbruk, livsmedelsproduktionens historia och framtid.
- Biblioteken, kulturcentren, museerna, idrotts- och ungdomstjänsterna öppnar och sommarlägren och sommarkurserna börjar
- Utställningen Urban Matskapar en grön oas i Helsingfors stadsmuseum
Naturutflykterna i huvudstadsregionen inleds i juni – förhandsanmälning krävs
Naturutflykterna kan göras trygga för alla genom att deltagarna anmäler sig i förväg. Vi begränsar antalet deltagare till 25–50 personer. På utflykterna håller vi säkerhetsavstånd till andra deltagare och fäster särskild vikt vid hygienen för att hindra coronasmitta.
Havet tillhör alla, även vid undantagstider
Närheten till havet är under dessa undantagstider ett speciellt andningshål för helsingforsborna, som lätt kan närturista på många sätt i Helsingfors skärgård. Vattenledstrafiken till de bekanta, och även till de mindre bekanta målen i skärgården påbörjades stegvis redan under maj, och ökar i början utav juni. Till exempel Skanslandet, Mjölö och Lonnan erbjuder alla maritim stämning i olika, personliga paket. Helsingfors badstränder öppnar 1 juni enligt normala sommartidtabeller. Undantagsläget som coronan orsakat tas i beaktande på stränderna bland annat genom att följa instruktioner från Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund.
Friluftsliv och nya distanstjänster
Stadens webbplats Gröna famnar tar en på promenader i Helsingfors parker. För dem som rör sig ute i naturen är det bra att bekanta sig med Suomen Latus etikett för dem som motionerar ute (på finska).
- Promenader i parker
- Naturstigar i Helsingfors
- Cykelleder i hembygden
- Reseplaneraren för cykel- och gångtrafik
- Följ Högholmens djur via webbkameror
- Studera pärlorna på webben
För att möjliggöra konstutställningsrundor på egen hand för stadsborna har HAM samlat information om totalt 480 skulpturer som finns i Helsingfors i Skulpturbanken som är öppen för alla. Till glädje för stadsborna har man även skapat färdigplanerade skulpturstigar kring olika teman där var och en kan vandra fritt.
Båtliv, fiske och friluftsliv i skärgården
Helsingfors stad har fina skärgårdsområden och havsnära friluftsparker alldeles intill staden och i dess närområden. De här områdena kan användas av alla antingen fritt eller genom hyrning. Reguljär sjötrafik till öarna. Ett viktigt steg i förbättrandet av tillgängligheten är HRT:s reseplanerare, i vilken öarna med reguljär sjötrafik läggs till. Servicekartan ger en inblick i resmålens utbud, och i fråga om Helsingfors uppdateras kartan för tillfället med information med tanke på den kommande säsongen.
Skippers stadsroddbåtstjänst erbjuder nu en möjlighet att åka ut på en båttur i Helsingfors utan egen båt. Reserveringssäsongen har nu börjat och inledningsvis finns båtar på två olika ställen: Vid Bredviken i samband med Café Torpanranta i Munksnäs och vid Tölöviken i samband med Café Veranda på Finlandiahuset. Det finns en e-tjänst där man kan reservera båtar. En roddtur berättigar till tre timmar till sjöss. Tjänsten fungerar med en säsongsavgift på 35 euro.
Helsingfors stad innehar fina platser i skärgården och havsnära friluftsparker helt intill staden och i dess närområden. Dessa områden är tillgängliga för alla antingen fritt eller mot hyra.
Parker och natur
Stadens parksajt guidar promenader i huvudstadens mest förtjusande och mångsidiga parker.
- Grönä famnar
- 12 x på en kvart ut i naturen: gående, med tåg, metro och cykel
- Vinterträdgården
- Naturhistoriska centralmuseet
Hoppa på cykeln!
Som stadscyklist får du alltid tillgång till cykeln. Efter utvidgandet av tjänsten i maj finns det 3 430 cyklar och 343 cykelstationer i Helsingfors och Esbo. Vanda har sin egen stadscykeltjänst, men systemet i Vanda är inte kompatibelt med systemet i Helsingfors och Esbo.
Tjänsterna på Sveaborg öppnas stegvis
Tjänsterna även på Sveaborg har öppnats genom att trygga besökarsäkerheten. Sveaborg
Vad se och göra
under en dag i Helsingfors?
MyHelsinki tipsar om vad man kan se och göra i Helsingfors. De här lyfter vi alltid fram:
Läs mera:
- Naturhistoriska centralmuseet
- Kajsaniemi botaniska trädgård
- Gumtäkt botaniska trädgård
- Ateneum
- Kiasma
- Nationalmuseum
- Amos Rex
- Konstmuseet Sinebrychoff
- Helsingfors Konsthall
- Designmuseet
- Didrichsens konstmuseum
- Finlands fotografiska museum
- Teatermuseet
- Hotell- och restaurangmuseet
Mera nyheter
- Sommartidtabeller inom social- och hälsovården 2020
- Bibliotekstjänster på sommaren
- ALMAs virtuella liveshow toppar Helsingforsdagens program
- Social- och hälsovårdstjänster öppnas stegvis - även sommaren medför ändringar i öppettider
- Helsingfors gröna skatter – handboken om stadens natur finns nu även på svenska