Mycket att göra i sommarstaden

Sommarverksamheten i lekparker 

I sommar ordnas sommarlägerverksamhet i öppna lekparker för första- till tredjeklassare från Helsingfors på vardagar kl. 9-16. Namnen på de lekparker som ordnar sommarlägerverksamhet och sommarmåltider publiceras på lekparkernas sommarnätsidor (hel.fi/leikkipuistojen-kesa) i början av vecka 22. Verksamheten är avgiftsfri och anmälan sker i förskott på lekparkernas sommarnätsidor. Anmälan till dagslägren öppnas onsdagen 27.5 kl. 8.00. I likhet med tidigare år serveras lägerbarnen en sommarlunch.

Avgiftsfri sommarmat i lekparker för alla under 16 år

Sommarmåltider ordnas 1.6 - 7.8 i de lekparker som är öppna. Namnen på de parker som serverar sommarmåltider publiceras nästa vecka (vecka 22) på adressen hel.fi/leikkipuistojen-kesa. Man behöver inte anmäla sig till den avgiftsfria sommarmåltiden men man ska ta med sig en sked/gaffel och en vattenflaska. Lekparkernas lokaler, såsom toalett och vattentappställen, kan inte användas av dem som deltar i måltiderna i parkerna.

Biblioteken, kulturcentren, museerna, idrotts- och ungdomstjänsterna öppnar och sommarlägren och sommarkurserna börjar

Från början av juni öppnas stegvis bibliotek, kulturcentra, inomhus- och utomhussportplatser, museer och ungdomsutrymmen. Sommarläger och kurser inleder också sin verksamhet. Fler bibliotek är denna sommar öppna än under normala somrar. Det finns dessutom fler utomhusaktiviteter för ungdomar än tidigare.

På sommaren ordnas många idrottskurser och läger för barn. Bland annat ordnas EasySport (www.easysport.fi) och andra sportläger och kurser för 6−12-åringar De första barntennislägren och idrottskurserna börjar redan den 1 juni.

För 13−17-åringar ordnas avgiftsfri FunAction-idrott och för 18−29-åringar likaså avgiftsfri Nyt-idrott under juni. FunActions och Nyts utbud på sommaraktiviteter uppdateras på www.funactionnuorille.fi och www.nytliikunta.fi.

Parkgymnastikens tidtabeller och annan nödvändig information uppdateras på finska på
www.hel.fi/liikuntakurssit

Helsingfors kulturcenter organiserar sommarkurser om konst, miljö och natur för barn och ungdomar i juni och augusti. 

Helsingfors simstränder, Simsstadion och  Gumtäkt  har öppnats med normala sommartidtabeller. 

Rastböle Camping öppnar den 1 juni. Tölö sporthall och Sportkvarnen öppnar från och med 1 juni enligt normal tidtabell.

HAM Helsingfors konstmuseum öppnas 2 juni. Ingången till museet sker genom Tennispalatsets dörrar som vetter mot Södra Järnvägsgatan. Då Helsingfors stadsmuseum öppnar den 1 juni öppnar samtidigt en ny utställning som presenterar urbant stadsjordbruk, livsmedelsproduktionens historia och framtid.

Naturutflykterna i huvudstadsregionen inleds i juni – förhandsanmälning krävs

Naturutflykterna kan göras trygga för alla genom att deltagarna anmäler sig i förväg. Vi begränsar antalet deltagare till 25–50 personer. På utflykterna håller vi säkerhetsavstånd till andra deltagare och fäster särskild vikt vid hygienen för att hindra coronasmitta.

Havet tillhör alla, även vid undantagstider

Närheten till havet är under dessa undantagstider ett speciellt andningshål för helsingforsborna, som lätt kan närturista på många sätt i Helsingfors skärgård. Vattenledstrafiken till de bekanta, och även till de mindre bekanta målen i skärgården påbörjades stegvis redan under maj, och ökar i början utav juni. Till exempel Skanslandet, Mjölö och Lonnan erbjuder alla maritim stämning i olika, personliga paket. Helsingfors badstränder öppnar 1 juni enligt normala sommartidtabeller. Undantagsläget som coronan orsakat tas i beaktande på stränderna bland annat genom att följa instruktioner från Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund.

Friluftsliv och nya distanstjänster 

Stadens webbplats Gröna famnar tar en på promenader i Helsingfors parker. För dem som rör sig ute i naturen är det bra att bekanta sig med Suomen Latus etikett för dem som motionerar ute (på finska).

På Helsingforskanalen kan man också titta på videomaterial om bl.a. kultur, motion och idrott och fritidssysslor

För att möjliggöra konstutställningsrundor på egen hand för stadsborna har HAM samlat information om totalt 480 skulpturer som finns i Helsingfors i Skulpturbanken som är öppen för alla. Till glädje för stadsborna har man även skapat färdigplanerade skulpturstigar kring olika teman där var och en kan vandra fritt.

Båtliv, fiske och friluftsliv i skärgården

Helsingfors stad har fina skärgårdsområden och havsnära friluftsparker alldeles intill staden och i dess närområden. De här områdena kan användas av alla antingen fritt eller genom hyrning. Reguljär sjötrafik till öarna.  Ett viktigt steg i förbättrandet av tillgängligheten är HRT:s reseplanerare, i vilken öarna med reguljär sjötrafik läggs till. Servicekartan ger en inblick i resmålens utbud, och i fråga om Helsingfors uppdateras kartan för tillfället med information med tanke på den kommande säsongen.

Skippers stadsroddbåtstjänst erbjuder nu en möjlighet att åka ut på en båttur i Helsingfors utan egen båt. Reserveringssäsongen har nu börjat och inledningsvis finns båtar på två olika ställen: Vid Bredviken i samband med Café Torpanranta i Munksnäs och vid Tölöviken i samband med Café Veranda på Finlandiahuset. Det finns en e-tjänst där man kan reservera båtar. En roddtur berättigar till tre timmar till sjöss. Tjänsten fungerar med en säsongsavgift på 35 euro.

Helsingfors stad innehar fina platser i skärgården och havsnära friluftsparker helt intill staden och i dess närområden. Dessa områden är tillgängliga för alla antingen fritt eller mot hyra. 

Parker och natur

Stadens parksajt guidar promenader i huvudstadens mest förtjusande och mångsidiga parker. 

Hoppa på cykeln!

Som stadscyklist får du alltid tillgång till cykeln. Efter utvidgandet av tjänsten i maj finns det 3 430 cyklar och 343 cykelstationer i Helsingfors och Esbo. Vanda har sin egen stadscykeltjänst, men systemet i Vanda är inte kompatibelt med systemet i Helsingfors och Esbo. 

Tjänsterna på Sveaborg öppnas stegvis

Tjänsterna även på Sveaborg har öppnats genom att trygga besökarsäkerheten. Sveaborg

Vad se och göra under en dag i Helsingfors?

MyHelsinki tipsar om vad man kan se och göra i Helsingfors. De här lyfter vi alltid fram:

Läs mera:

Mera nyheter