Esplanad och blommor. Foto: Mika Lappalainen

Mycket att göra i sommarstaden

Hoppa på cykeln!

Som stadscyklist får du alltid tillgång till cykeln. Efter utvidgandet av tjänsten i maj finns det 3 430 cyklar och 343 cykelstationer i Helsingfors och Esbo. Vanda får sin egen stadscykeltjänst i juni men systemet i Vanda är inte kompatibelt med systemet i Helsingfors och Esbo. Registrering för tjänsten i Vanda öppnas i slutet av maj.

Badstränder, friluftsbad och tennis

Under badsäsongen som pågår 3.6-11.8  övervakar staden badstränderna och tar prover ur vattnet vid stränderna. Helsingforsborna får fritt spela tennis på stadens utomhusbanor under banornas öppettider.

Sommarmat och aktiviteter i lekparkerna

Helsingfors bjuder också i år alla under 16-åringar på en gratis varm lunch i sina lekparker varje vardag. Parkmåltiderna börjar 3.6 och mat bjuds i lekparker på olika håll i Helsingfors fram till 2.8.  I år ordnas parkmåltiderna på olika håll i staden i totalt 57 lekparker, varav cirka 30 är öppna hela sommaren. Maten serveras vardagar kl. 12. Ingen anmälning krävs för parkmåltiderna, endast egna bestick ock kärl behövs. Om man vill går det bra att ta med bröd till soppan. Sommaraktiviteter för bebisar ordnas i olika delar av staden 3.6–2.8. Verksamheten är avgiftsfri och ingen anmälan behövs.

Lekparksmåltiderna började i juni för 77:e gången

Sommarmat (.pdf)

Båtliv, fiske och friluftsliv i skärgården

Helsingfors stad har fina skärgårdsområden och havsnära friluftsparker alldeles intill staden och i dess närområden. De här områdena kan användas av alla antingen fritt eller genom hyrning. Reguljär sjötrafik till öarna.  Ett viktigt steg i förbättrandet av tillgängligheten är HRT:s reseplanerare, i vilken öarna med reguljär sjötrafik läggs till. Servicekartan ger en inblick i resmålens utbud, och i fråga om Helsingfors uppdateras kartan för tillfället med information om cirka 30 öar med tanke på den kommande säsongen. Skanslandets nyheter: liten minigolfbana, bastuflotte, flytande möteslokal. Skanslandet har öppet som vanligt under sommaren, men är stängt vardagar 19.8–6.9 på grund av grävarbeten. Nya restaurangägare på Rönnskär och på Fölisön. På Ugnsholmen börjar en ny restaurangägare 3.6. Tips till havsnära Helsingfors på MyHelsinki.

Skippers stadsroddbåtstjänst erbjuder nu en möjlighet att åka ut på en båttur i Helsingfors utan egen båt. Reserveringssäsongen har nu börjat och inledningsvis finns båtar på två olika ställen: Vid Bredviken i samband med Café Torpanranta i Munksnäs och vid Tölöviken i samband med Café Veranda på Finlandiahuset. I början av juni öppnas dessutom ett båtställe i Nordsjö vid Solviks badstrand. 

Det finns en e-tjänst där man kan reservera båtar. En roddtur berättigar till tre timmar till sjöss. Tjänsten fungerar med en säsongsavgift på 25 euro.

Helsingfors stad innehar fina platser i skärgården och havsnära friluftsparker helt intill staden och i dess närområden. Dessa områden är tillgängliga för alla antingen fritt eller mot hyra. 

Kommande närproducenttorg

Helsinki Farmers’ Market är ett nytt torgevenemang för närproducenter som samlar småproducenter från närområdet den sista söndagen varje månad till Helsingfors torg och utanför sommarsäsongen till magasinen i Wanha Satama. 

  • 26.5 Vild mat och Vege – Salutorget
  • 30.6 Potatis och fisk – Hagnäs
  • 28.7 Kräftskiva – Tölö torg
  • 31.8 Vilt – Kanalstranden/Restaurang Nokka
  • 29.9 Bär och frukter – Wanha Satama
  • 27.10 Rotsaker och jordens håvor – Wanha Satama

Rikligt med evenemang

I stadens evenemangskalender finns tips om saker att göra varje dag och sommaren startar ordentligt med stadens födelsedag på Helsingforsdagen den 12 juni. Tack vare den flera hundra år gamla vaktparadtraditionen kommer militärmusikkårer från olika håll i Finland till Helsingfors. Paraden på fredagar från kl. 12.30 och konserten MIL-Espa kl. 14. Helsingfors är huvudscenen för Finlands EU-ordförandeskap från juli till december 2019. De möten som ordnas i Finland hålls huvudsakligen på Finlandiahuset. Öppningen av ordförandeskapet firas den 8 juli med ett öppet sommarevenemang på Medborgartorget och i Tölöviksparken. På Espens scen i juli Jazz-Espen och i augusti Etno-Espen. Sommaren avslutas med Helsingfors festspel 15.8–1.9.  Evenemangskalender 

Utställningar med Thesleff, Althamer, Nick Brandt och blått och guld

Ellen Thesleff (1869–1954) är en av de mest enastående artisterna från Finlands guldålder. Hon var bland vårt lands första symbolister och expressionister – en mästare på att avbilda färg, ljus och rörelse. Polska konstnären Pawel Althamers (f. 1967) utställning presenterar hans mångformiga och överraskningsfyllda alstring från över tre decennier. Båda utställningarna är öppna på HAM. På stadsmuseet öppnades utställningen Oenig! 24.5  och på Villa Hagasund firas det glada 20-talet. På Ateneum uppvisas Finlands konsthistoria och 14.6 öppnas Stilla skönhet: En utställning som förenar Nordens och Östasiens konst i synen på vardagens skönhet och närheten till naturen.

Nytt till Salutorget

Helsingfors Salutorg förbereder sig för den kommande sommaren med försök och evenemang. I juni färdigställs två nya vistelseområden till stadsbornas glädje. Öppningen firas på Helsingforsdagen den 12 juni. 

Åk med 110-åring på sommaren

Den redan 110-åriga spårvagnsgamlingen inleder sommartrafiken i Helsingfors. HST och Oy Stadin Ratikat Ab har sedan 2009 erbjudit en möjlighet att uppleva gamla tiders stämning på en museispårvagnstur. Trafiken fortsätter under alla sommarveckoslut på lördagar och söndagar.

Parker, parkvandringar och naturutfärder

Stadens parksajt guidar promenader i huvudstadens mest förtjusande och mångsidiga parker. Det ordnas en brokig skara av utfärder till huvudstadsregionens natur. Man kan även gå runt och stifta bekantskap med de offentliga konstverken i Helsingfors och delta i en parkvandring.

Caféer, restauranger och klubbar

Det finns ett stort utbud av caféer, restauranger och klubbar i Helsingfors. Kan det vara nåt?

Mängder av evenemang

Stadens händelsekalender tipsar dagligen om vad man kan göra. Sommaren inleds ordentligt när staden fyller år, på Helsingforsdagen 12 juni. Den hundratals år gamla traditionen med vaktparader för samman militärorkestrar från olika håll i landet. Paraden fredagar kl. 12.30 och MIL-Espa konsert kl. 14 på Esplanadestraden. Jazz-Espa på estraden i juli och Etno-Espa i augusti. Festspelen 17.8–2.9 avslutar sommaren.

Vad se och göra under en dag i Helsingfors?

MyHelsinki tipsar om vad man kan se och göra i Helsingfors. De här lyfter vi alltid fram:

Läs mer

DELA