Mumin, Vincent van Gogh, Tiepolo och Egyptisk prakt i museerna denna höst

Efter coronakrisen öppnades museerna igen i juni, till glädje och tröst för konstvännerna. Vi rekommenderar att hålla säkerhetsavstånd i museerna och att tvätta händerna samt instruerar museerna att informera om det finns handsprit och be besökarna att stanna hemma om det känner sig ens lite sjuka.

I Helsingfors stadsmuseum öppnas en utställning om musikaliska platser på egna villkor i november

Spontana platser för musikframträdanden och subkulturen i samband med dessa har under 2000-talet mer sällan fått  egna permanenta lokaler i Helsingfors. De engagerade och ivriga aktiva har ändå tidvis lyckats skapa platser där de själva definierat verksamheten och musiken har fått blomstra på egna villkor. Utställningen öppnar 13 november.

Helsingfors stadsmuseums utställningar Tidsmaskinen, Urban mat och Smakbitar från Helsingfors är öppna för allmänheten, men Barnens stad är stängd tillsvidare.  Ingång från Alexandersgatan, i museet visas gångriktningen. Av säkerhetsskäl har museet begränsat deltagarantalet i evenemang och guidade rundturer. Villa Hagasund och Spåramuseet har öppet som vanligt. Det totala besökarantalet är  fortfarande begränsat  och personalen kan vid behov begränsa antalet kunder i respektive lokal. Sprutmästarens hus och Arbetarmuseet är stängda tillsvidare

Besök stadsmuseet tryggt under hösten

Helsingfors konstmuseum HAM säljer nu elektroniska förhandsbiljetter via sin hemsida. Man kan köpa förhandsbiljetter för önskat datum på hemsidan, under ”köp biljetter”. Utställningen Gustafsson & Haapoja Museum of Becoming, Vilho Lampi, Könsförvirring, Tove Jansson och Hemmo Siponens Orsakarna är öppna för allmänheten liksom HAM-butiken. Ingång till HAM Tennispalatset tills vidare bara från Södra Järnvägsgatan, i museet visas gångriktningen. Vi rekommenderar kortbetalning och garderoben är tills vidare stängd. Väskor och rockar kan lämnas i förvaringsskåpen som finns i biljetthallen. För närvarande ordnas inga publiktillställningar i museet.

Helsingfors konstmuseum HAM

Höstens rika och mångsidiga program i Helsingfors kulturcentraler når varje helsingforsare

Finlands fotografiska museums nya utställningssal K1 öppnades för publik i bottenvåningen på Galleri Kämp i augusti

K1:s öppningsutställning presenterar den kanadensiska fotografen Douglas Kirklands (f.1934) bildserier Coco Chanel och En kväll med Marilyn.  Utställningen presenterar två ikoner som förstod sig på den visuella kraften. Fotografiska museet i Kämp Gallerian: Douglas Kirkland: Marilyn 20.8.-20.12.

Magnus Enckells arbeten visas under hösten på Ateneum

Målaren Magnus Enckell (1870–1925) är framför allt känd som representant för den finländska symbolismen.

 Den stora utställningen presenterar ett täckande urval ur en av guldålderns mest betydelsefulla konstnärers produktion och lyfter fram honom som en mångsidig opinionsbildare inom kulturlivet, fr.o.m. 23 oktober.

Magnus Enckell på Ateneum i höst

Egyptens prakt på Amos Rex och Kumu i höst

I oktober 2020 öppnas en utställning med namnet Egyptens prakt på två museer samtidigt: på Amos Rex i Helsingfors och på Estlands konstmuseum, Kumu i Tallinn.  Den unika, tvådelade utställningen bygger på en av de mest ansedda samlingarna av forntida egyptisk konst och kultur som finns utanför Egypten – Museo Egizios samling i Turin i Italien.

Utställningarna öppnas de påföljande dagarna; 9 oktober på Amos Rex och 10 oktober på Kumu. Läs mer om Kumu på finska här.

Egyptens prakt på Amos Rex 9.10.2020-21.3.2021

Lär känna  Vincent van Gogh på Didrichsens

55-årsjubileet för Didrichsens konstmuseum kulminerar i en utställning av Vincent van Gogh (1853–1890) hösten 2020.  Kärnan i utställningen är ett urval teckningar från början av van Goghs konstnärskarriär, som lånats från Kröller-Müller-museet i Holland.  De två oljemålningar som ingår i utställningen vittnar om van Goghs rika uttryck under hans konstnärliga resa, hur han satte sig in i ritövningarna och försöken att föra iakttagelserna av världen på papper.

Didrichsen, Vincent van Gogh 5.9.-2020-31.1.2021

Nationalmuseum presenterar Mumintrollen

Mod, kärlek, frihet! Utställningen Mumin 75 drar med dej på äventyr, ger mod att möta utmaningar och får dej att fundera på livets stora frågor. Utställningen pågår på Nationalmuseum 14.8.2020-28.2.2021.

Mumin på Nationalmuseum

Konsthallen visar Mellan ljus och skugga av Patricia Piccinini

Den australiensiska konstnären Patricia Piccinini (f. 1965 i Sierra Leone) är känd för sina människolika, antropomorfa skulpturer där relationen mellan dt naturliga och det artificiella, människan och miljön samt besökare och konstverk är central.  I hennes fascinerande verk förenas fantasi och verklighet, det inbillade och det reella samt det mänskliga och det maskinella, vilket gör det omöjligt att avgöra var det ena upphör och det andra tar vid. Utställningen pågår till 25 oktober.

Mellan ljus och skugga

Sinebrychoffs konstmuseum visar Tiepolo: Venedig i Norden

Den venetianske mästaren Giovanni Battista Tiepolo (1696–1770) skapade tillsammans med sina söner Giovanni Domenico (1727–1804) och Lorenzo (1736–1776) en känd och framgångsrik arbetsgrupp som mottog beställningar av adeln i Venedig, utländska furstar och kungahus. Förmögna samlare blev redan tidigt intresserade av Tiepolos konst och tack vare den aktiva konsthandeln hittade konstverken sin väg till privata samlingar i Sverige, Danmark och Ryssland.

Tiepolo – Venedig i Norden17.9.2020-10.1.2021

Inblick i finländsk arkitektur 2020

Finlands arkitekturmuseums tvåårsöverblick erbjuder ett genomsnitt i högklassig inhemsk arkitektur av idag, med bedömning av ett expertråd. I år valdes 15 arkitekturproduktioner att delta. Enligt juryn valdes de ut på basis av kvalitet och helhet. Som bäst kombineras kvalitet och kreativ arkitektur, ett övervägt förhållande till omgivningen, funktionalitet samt kriterier för ekologiskt, hållbart byggande.

Finländsk arkitektur 2020 04.09.2020-28.02.2021 (på finska)

Designmuseets Soil Matters -utställningen studerar jordens materialitet och mänsklig verksamhet

Soil Matters -utställningen studerar jordens materialitet och dess samverkan med den mänskliga verksamheten.  Designbranschen styr våra konsumtionsvanor och påverkar på så sätt jordens slitage och förstörelse.  Utställningen Soil Matters lyfter bl. a. fram hur glas- och porslinsindustrin samt de nya teknologierna har satt sina spår i jordskorpan. Designers, konsthantverkare och konstnärer undersöker förhållandet mellan jord och människa genom att bearbeta designprojekt kring temat.

Utställningen Soil matters på Designmuseet  4.9.2020–10.1.2021

Utställningen Galen kärlek fortsätter till januari på Kiasma

I Seppo Fräntis samling har fokus på finländsk nutidskonst, närmare bestämt måleri. Samlaren har följt sin egen vision och litat på sina känslor; för Fränti är konst inte ett placeringsobjekt, utan kärlek. I den mångsidiga samlingen finns både starka känslouttryck och tystlåten minimalistisk konst.

Galen kärlek

Vägen till dold kunskap i Villa Gyllenberg stänger 11 oktober

Villa Gyllenberg stängs hösten 2020 för ombyggnad. Museet öppnas igen i slutet av 2021. Konstvärlden har under den senaste tiden vaknat till insikt om ockultismens och esoterismens viktiga roll i den moderna konstens historia. Villa Gyllenbergs utställning Vägen till dold kunskap belyser dessa idéströmningars betydelse för konsten i Finland mellan 1890 och 1950. Utställningen är byggd som en upplevelse som leder till de stora frågorna, de skuggiga stigarna och källorna för hopp och ljus.

Vägen till dold kunskap 3.6-11.10.2020

Mer på temat: