På Helsingforsdagen delar staden traditionellt ut priser åt ca 20 personer från olika branscher. Foto: Patrik Lindström..

Meriterade skapare av Helsingfors fick pris på Helsingforsdagen

Idag, den 12 juni, har vi firat den traditionella Helsingforsdagen, alltså Helsingfors ”födelsedag”. Kung Gustav Vasa grundade staden ursprungligen vid Vanda ås mynning 12.6.1550, så i år firar vi redan stadens 469-årsfest. Också Helsingforsdagens historia är ståtlig eftersom den firades första gången 1959, alltså för 60 år sen. Helsingforsdagen firades i år med totalt mer än hundra evenemang runt om i staden.

Kuuntele

På Helsingforsdagen delar staden traditionellt ut priser åt ca 20 personer från olika branscher. De prisbelönta har förtjänstfullt arbetat för Helsingfors eller gjort Helsingfors känt då de arbetat i internationella uppdrag.

”Under Helsingforsdagen firar vi inte bara vår kära huvudstad, utan också dem som gör staden. I de utmärkelser som delas ut idag vill vi lyfta fram de som förbundit sig att utveckla staden som en plats och en gemenskap. ”Var och en av de prisbelönta har lämnat ett bestående spår i Helsingfors”, säger borgmästare Jan Vapaavuori.

Utmärkelserna delas ut på Helsingforsdagens fest i stadshusets festsal, där borgmästare Jan Vapaavuori och de biträdande borgmästarna står värd, 12 juni kl. 17.30.

Helsingforsmedaljer i guld åt tio

De gyllene helsingforsmedaljerna delas ut åt tio meriterade medborgare. De gyllene Helsingforsmedaljerna är stadens högsta utmärkelse, alltså ett slags hedersmedborgarskap. Stadsstyrelsen beslutar årligen om att bevilja medaljerna som delas ut samband med Helsingforsdagen.

Följande får medaljen 2019:

Henri Alén som ligger bakom flera berömda restauranger har deltagit i att göra Helsingfors till en internationellt högklassig och erkänd matstad.

Venla Bernelius, biträdande professor i stadsgeografi vid Helsingfors universitet undersöker segregation och särskilt vad som orsakar detta inom skolmiljön.

Arkitekt Asmo Jaaksi har under de senaste åren märkbart bearbetat stadsbilden i Helsingfors. Han var huvudsaklig planerare i det uppmärksammade projektet för konstmuseet Amos Rex.

Generaldirektören för Nationaloperan och baletten, Gita Kadambi är en av de mest betydande cheferna inom finsk kultur.

Jari Niemelä, Helsingfors universitets rektor har fortsatt förstärka partnerskapet mellan universitetet och staden, vilket är en central grund för vetenskapsbaserad ledning och utveckling av Helsingfors stad.

Anu Oksanen, tränare för Marigold Ice Unity, har fört sitt lag redan till fem VM-guld inom teamåkning.

Styrelseordförande Risto Siilasmaa har haft en central roll i att främja utvecklingen av Helsingfors uppstarts- och teknologiska ekosystem till globalt betydelsefullt och konkurrenskraftigt.

Sångaren och låtskrivaren Elisa Tiilikainen är en fin galjonsfigur för Helsingfors musikpedagogik, hennes karriär gått från musikklass via bandskola till listetta och nationell favorit.

Saku Tuominen, kreativ chef, har en passion för att genomföra modiga idéer och kreativt tänkande. Som en följd av det internationella intresset för Helsingfors utbildningssystem har staden tillsammans med Tuominen grundat Helsinki Education Week.

Musikterapeut Kaarlo Uusitalo har i över 20 år långsiktigt och framgångsrikt arbetat i musikskolan Resonaari.

Årets idrotts-, vetenskaps-, konst- och kulturpris

Utöver Helsingforsmedaljerna i guld delas på helsingforsdagens fest även ut priser för meriterade helsingforsare inom  idrott, vetenskap, konst och kultur.

Priserna för årets idrottare och tränare beviljas på basis av framgång i sporten. Kriteriet för val av idrottsförening är meriter som fostrare av barn och unga eller att ha skapat nya innovativa verksamhetsmetoder.

Årets Helsingforsidrottare eller -idrottslag
Viveca Lindfors, konståkning

Årets helsingforsiska idrottsförening (5 000 €)
PuMa-Volley ry, volleyboll

Årets unga Helsingforsidrottare (2 500 €)
Akseli Ahvenainen,
puckelpist

Årets Helsingforstränare (2 500 €)
Maria Wahlroos
, Helsinki Athletics Cheerleading ry

***

Helsingfors vetenskapspris (10 000 €)

Syftet med Helsingfors vetenskapspris är att förstärka och sprida Helsingfors rykte som vetenskapsstad. Priset beviljas som erkänsla för ett betydande vetenskapligt arbete utfört av en helsingforsare eller i Helsingfors. Vetenskapspriset går till  Terhi Ainiala, professor i finska språket vid Helsingfors universitet, har specialiserat sig på onomastik.

På Helsingforsdagen delades det dessutom ut forskningsstipendier för tio forskningsprojekt med Helsingfors-tema.

Årets kulturpris 2019 (15 000 €)

Priset delas årligen ut till en helsingforskonstnär som erkänsla för betydande konstnärlig merit eller betydande arbete för Helsingfors kulturliv. Meeri Koutaniemi, freelance-bildfotograf, filmmakare fick kultuurpriset.

***

Priset årets konstnär delas ut åt helsinforskonstnärer som representerar olika konstarter. Tre konstnärer får i år priset för betydande konstnärligt arbete. 5 000 €

  • Karri ”Paleface” Miettinen, rap-artist, författare, ordkonstnär, radiospeaker, aktivist
  • Valtteri Raekallio, dansare och koreograf
  • Milja Sarkola, dramatiker, teaterregissör, manusskribent

Motiveringarna för dessa priser har bifogats (.pdf)

#helsingforsdagen

Läs mer om de prisbelönta