I utmaningen deltar man genom att dela ett foto, en video eller gif-animation av det egna ljusverket i de sociala medierna med hashtaggen #valohaaste.

Lux Helsinki utmanar alla att lysa upp sin omgivning

28.11 Empirisk ljusinstallation ställer krigets generation framför oss 
27.11 Lux Helsinkis rutt tar festivalbesökarna till Gardesstaden 6-10.1.2018

Lux Helsinki utmanar stadsbor, organisationer och företag att lysa upp den mörka årstiden och att skapa egna ljusverk. Ljusfestivalen Lux Helsinki ordnas 6.–10.1.2018 och uppmanar stadsbor i år att i allt större omfattning bidra med egna ljusverk. Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori offentliggjorde ljusutmaningen i stadshuset på medieevenemanget om julen i Helsingfors.

”Lux Helsinki är ett unikt evenemang. Utöver att det varje år i januari allt mer dominerar i Instagram och de sociala medierna, får det helsingforsarna att gå ut, trots att det då kanske är det tråkigaste vädret under hela året. Nu vill jag att Lux berör oss alla och utmanar därför alla att delta i #valohaaste”, säger Vapaavuori.

Ljusutmaningen uppmuntrar till social samhörighet: ett ljusverk kan planeras och genomföras exempelvis med kompisar, familjen, kontorsgänget eller i skolan. Genomföringssättet får man välja fritt och verket kan gärna byggas av material som finns hemma. I utmaningen deltar man genom att dela ett foto, en video eller gif-animation av det egna ljusverket i de sociala medierna med hashtaggen #valohaaste.

Ljusutmaningen ger ljus och social glädje i jultiden

Lux Helsinkis partner Sato inledde ljusutmaningen med att under förra veckan med grannvärme lysa upp fönstren i ett våningshus i Berghäll. I verket framhävs glädjen i att göra saker tillsammans, eftersom belysningen har genomförts av invånarna i huset som ett gemensamt jippo.

”På Castrénsgatan spreds grannkärlek med belysta budskap. Med små positiva meddelanden kan man stärka gemenskapskänslan och samhörigheten. Vi gillade detta och har uppmuntrat boenden i många andra hus att delta i ljusutmaningen. Under förvintern kommer ljusverk också att synas på flera platser runt om i huvudstadsregionen”, säger Miia Eloranta, marknadsförings- och kommunikationschef vid Sato. Ljusutmaningen pågår till mitten av januari, då de tre bästa bilderna belönas. Det verk som belönas är inte nödvändigtvis det största, utan det verk som är mest intressant och oförglömligt. Mer information om utmaningen och inspiration till egna ljusverk finns på Lux Helsinkis Facebook-sida och från 27.11 på den förnyade webbplatsen.

Utöver Sato deltar i ljusutmaningen bland att Slush som nästa vecka lyser upp staden från Messukeskus till centrum, mångsidiga servicecentralen Gustavsgård, kafé Paulig Kulma, producenten av hälsovårdstjänster Mehiläinen och Bassoradio. Finlands födelsedag till ära kommer bland annat stadshuset, Presidentens slott, byggnaderna kring Senatstorget, Finlandiahuset, Olympiastadions torn och kommande centrumbiblioteket Ode att i ljusutmaningens anda få bada i ett blåvitt ljus den 5.–7. december. Gläds åt ljuset – över 15 blåvita ljusupplevelser

Facebook

Twitter

Instagram

#luxhelsinki

#valohaaste