Lapinlahti / Foto: Helsingfors stad

Kom på strandtalko lördagen den 4 maj

Helsingfors Strandtalko ordnas i år 4.5 kl. 11–15 i Lappviken. Kom och hjälp oss att få våra stränder i skick!

Nedskräpningen av vattnet är ett stort problem och på sistone har i synnerhet frågan om plastavfall varit aktuell. Tobaksfimpar och förpackningar av olika slag hör till de vanligaste typerna av skräp på våra stränder. Delta i talkot, så kan du hjälpa Östersjön och samtidigt njuta frukterna av samarbetet.

Förutom att plocka upp sopor, så bjuds det också på skojigt och intressant program i samband med talkot. Evenemanget öppnas av biträdande borgmästare Anni Sinnemäki. Dessutom utlovas ett gig med Cleaning Women, Tikke Tuuras miljökonst av insamlat skräp, liksom också grönsakssoppa från restaurang Loop som lagar mat på matsvinn. Man kan också testa hur det är att samla skräp utifrån en kanot.

Helsingforsborna är inte de enda som städar sina stränder. I Åbo, Tallinn och även i andra städer skrider man till verket. Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori, Tallinns stadsdirektör Taavi Aas och Åbo stadsdirektör Minna Arve har inbjudit finländska och estniska kommuner vid Östersjökusten att engagera sina invånare i städtalkot på stränderna. Det gemensamma städtalkot kallas Rena stränder. Också S:t Petersburg deltar två veckor senare i arbetet med att hålla Östersjön rent.

De organisationer som arrangerar evenemanget i samarbete är Östersjöutmaningen, Helsingfors stads stadsmiljösektor, Lapinlahden Lähde och Finlands miljöcentral SYKE. Här deltar också projektet SATAKOLKYT och Metsätuokio-ödemarksguiderna. Strandtalkot hör också till programmet Snygg Beach.

Evenemangets adress och schema

Plats: Lappviksstigen 8

11.00 Evenemanget börjar
11.05 Biträdande borgmästare Anni Sinnemäkis öppningstal
11.10 Samarbetsparterna presenterar sig
11.20 Städutrustning delas ut och anvisningar ges
11.30 Städningen längs Lappvikens och Sandudds stränder inleds. Första starten med kanot
Tikke Tuuras miljökonstverk börjar ta form med talkojobbarnas hjälp
12.00 Soppserveringen börjar och fortsätter till talkots slut
13.00 Andra starten med kanot
14.30 Cleaning Women framträder
15.00 Miljökonstverket färdigställs, talkot avslutas

Det är att rekommendera att man åker kollektivt till Lappviken.

Välkommen att njuta av våren och talkostämningen!


DELA