Bild: Seppo Laakso

Kom med och fira Helsingforsdagen 12 juni

På Helsingforsdagen den 12 juni fylls staden av evenemang både i centrum och i andra delar av staden. Stadsborna har som vanligt medverkat i produktionen av dagens hundra programpunkter. När det är fråga om Helsingforsdagen får utom större arrangörer också mindre och enskilda aktörer vara med om att producera festdagens tilldragelser.

Traditioner och nya vindar

På programmet står årliga klassiker och helt nya evenemang.

Helsingforsdagen inleds med morgonkaffe, som stadsdirektör Jussi Pajunen drar i gång klockan 9. I år dukas kaffet fram på Senatstorget, där festen fortsätter i den österbottniska landskapsfestens tecken, Pop-Up Österbotten. Också i olika stadsdelar utlovas det kaffe på morgonkvisten.

Stadin Slangi ry intar Espens estrad redan för tjugonde gången med början kl. 10. Evenemanget kulminerar i att Stadin kundi och Stadin friidu offentliggörs klockan 12.

Helsingfors stad uppmärksammar varje år det första helsingforsbarnet som föds på stadens födelsedag. Dessutom belönar staden tio förtjänta medborgare med Helsingforsmedaljen i guld.

Helsingfors kröner sin födelsedag med Radio Aaltos efterlängtade Helsingforsdagskonsert i Kajsaniemi, där publiken underhålls av stora finländska stjärnor som Haloo Helsinki och Jenni Vartiainen.

Till de helt nya programnumren hör rundturer med kanonslupen Diana på vattnen kring Sveaborg i 1700-talsstil och ett spårvagnsäventyr i sommarkvällen med Helsingforsdagens spåra under guidning av två konstnärer.

Stadshusets balkong öppen för allmänheten

Dagen till ära öppnar stadshuset vid Salutorget sina balkongdörrar för allmänheten. Evenemanget Din Helsingforsdag! ger dig en möjlighet att hålla ett kort gratulationstal till Helsingfors eller bara njuta av vyerna från balkongen.

På stadshusets balkong händer det också på kvällen, när en lycklig vinnare får en middag för två på balkongen. Den som vill delta i tävlingen ska berätta sitt käraste minne av Helsingforsdagen på adressen http://www.helsinkipaiva.fi/sv senast 7 juni.

Hela Helsingforsdagens program finns tillgängligt på adressen www.helsinkipaiva.fi/sv. Fritt inträde till alla evenemang under dagen. Till evenemangen med ett begränsat deltagarantal delas det ut gratisbiljetter på Virka-info från fredag 5 juni klockan 9 (Norra esplanaden 11–13 / Sofiegatan 1). Virka-info har öppet må–fre klockan 9–19 och lö–sö klockan 10–16.

Läs mer:

Helsingfors-dagen bjuder på möjligheter till unika erfarenheter