Forskaren Laura Kolbe och regissören Jaakko Saariluoma (på vänster i bilden).

Laura Kolbe och Jaakko Saariluoma är Stadin Friidu respektive Stadin Kundi 2020

Stadin Slangi ry är Finlands största hembygdsförening och väljer varje år på Helsingforsdagen Stadin Friidu och Stadin Kundi. Dessa hedersbetygelser är de boligaste (största) en stadibo kan få. Till året 2020:s Stadin Friidu och Stadin Kundi valdes forskaren och läraren Laura Kolbe respektive skådespelaren och regissören Jaakko Saariluoma.

Året 2020s Stadin Friidu och Stadin Kundi är stolta över sin hemstad

Stadin Friidu 2020: Laura Kolbe, forskare, lärare och mamma
Laura Kolbe, 63 år, är svuren och inbiten stadsbo, helsingforsare, Hon anser sig representera värderingar som urbana, liberala och betonar stadsgemenskap.

I barndomen och ungdomen var förstaden hennes miljö, hennes hembygd har varit Norra Haga och Drumsö men är numera Kronohagen.

Laura Kolbe är storkonsument av teater, balett, opera, museer, utställningar och sommarfester. Hon gymnastiserar och rör på sig nästan varje dag.

I familjen ingår maken Thomas Forss, som är jurist, och barnen Johannes (f. 1987) och Carolina (f. 1989). Familjen är Lauras styrka, hennes stöd och kritiker.

Vardagen sammanför arbete och avkoppling, stad och landsbygd, teknologi och natur, materialism och det andliga.
Laura Kolbe berättar att hon levt i en sådan släkt- och familjeomgivning som präglades av fyra generationer, tre språk, två hembygder som alla verkade parallellt med varandra tillsammans med en idé: intresset för kultur och historia samt politik och samhälle. Födelseplatsen Bogota i Colombia (f. 1957) har bidragit till att världen alltid känns nära.

Stadin Kundi 2020: Jaakko Saariluoma, skådespelare, regissör och ståuppkomiker
Jaakko Saariluoma, 53 år, känner sin hemstads alla hörn. Han är född i östra Helsingfors där han bott i flera olika områden. Slangen var starkt närvarande och kom också att prägla hur Jaakko talade.

Från öster har vägen gått vidare genom många olika områden, som till exempel Sörnäs och Tölö, till hans nuvarande idylliska hembygd i norra Helsingfors. Området är barnvänligt med friluftsområden men nu när barnen blivit vuxna längtar Jaakko ibland tillbaka till traker som är närmare centrum.

Jaakko har två barn som redan är vuxna och att vara pappa är en av de mest tilltalande roller han haft.

Förutom papparollen har Jaakko Saariluoma också meriterat sig i TV-studior och på teaterscenen. Det är framförallt ståuppkomiken som under de senaste tio åren fört honom upp på olika estrader. Saariluoma utexaminerades från teaterhögskolan 1994 och har förutom att spela teater även regisserat flera föreställningar.

För Jaakko Saariluoma är motionerandet en motvikt till allt uppträdande. Den senaste tiden har han på nytt upptäckt musiken och spelar till exempel piano och gitarr.

Stadin Slangi ry är Finlands största hembygdsförening och en av dess viktiga traditioner är sedan 25 år att utnämna Stadin Kundi och Stadin Friidu. Vem som helst kan komma med förslag och varje år bestämmer föreningens styrelse självständigt kriterierna utdelningen av dessa utmärkelser. De som blivit valda representerar ett mångsidigt spektrum. Bland annat Eva-Riitta Siitonen, Maija Vilkkumaa, Heikki Harma och Jörn Donner har blivit utsedda till Stadin Friidu eller Stadin Kundi.

Foto: Marjut Klinga.