Foto: Klimatskolan ordnas under Helsinki Design Week

Klimatskolan på Helsingfors stadshus ökar förståelsen kring verkningsfulla klimatgärningar

Om du är förälder, företagare, representant för husbolaget eller helt enkelt bara en invånare som känner ångest för klimatförändringen, hittar du lösningar och nya tankar genom att delta i Klimatskolan som ordnas under Helsinki Design Week. Klimatskolan ökar med hjälp av flera toppexperter förståelsen kring verkningsfulla klimatgärningar. Evenemanget ordnas på evenemangstorget i stadshusets entréhall den 9–13 september.

Klimatskolans lektioner bjuder på en fördjupning i teman som är verkningsfulla med tanke på klimatförändringen, såsom trafik, boende, mat och byggande. Evenemanget har fritt inträde och besökarna kan delta på en eller flera lektioner.

Lektioner, tester, tips, verkstäder – bilda din egen läsordning

Klimatskolan inleds med stora teman och på stadsnivån, medan programmet under veckan avancerar till vardagliga val och den individuella nivån.

Bland måndagens lektioner öppnar projektchefen för Helsingfors utsläppsminskningsprogram Kaisa-Reeta Koskinen diskussionen under temat ”Vad kräver Helsingfors kolneutralitet (och är det ens möjligt?)”.

På tisdagen behandlas klimatförändringen ur den hållbara konsumtionens och formgivningens perspektiv, då Damy rf bjuder in formgivare till stadshuset för att skapa verk av återvunnet byggavfall.

Onsdagens tema, ”Människorna och samhället”, tilltalar alla som upplever miljöångest eller vill ha hjälp med att ändra på sina egna konsumtionsvanor.

Torsdagens och fredagens lektioner lämpar sig särskilt väl för företag och husbolag. Torsdagen kulminerar med livsstilsspelet 1,5 grader, med hjälp av vilket man kan mäta sitt eget kolavtryck och reda ut hur 1,5 graders levnadssätt ser ut.

Från måndagen till onsdagen finns också Klimatinfo på plats, vars experter hjälper dig testa klimatverkningarna av din matkonsumtion och ger dig tips för vardagens val.

Klimatskolan avslutas med ett framtidstema fredagen den 13 september, då blickarna vänds långt fram i tiden och en karta om klimatpåverkande som tagits fram med hjälp av design tillsammans med ungdomarna publiceras.

Klimatskolan ordnas av Helsingfors stad och Helsinki Design Week i samarbete med Aalto-universitetet, Helsingfors universitet och Stadsakademin.

Helsingfors har förbundit sig att bära sitt ansvar i stävjandet av klimatförändringen. I Helsingfors stadsstrategi 2017–2021 fastställs det ambitiösa målet att Helsingfors är kolneutralt före år 2035.


Mer information

Evenemangsplats: Entréhallen i Helsingfors stadshus, huvudingången vid Norra esplanaden 11–13.

Helsinki Design Week – Klimatskolan (på finska och engelska)

Klimatskolans föreläsningar i direktsändning och som inspelningar på Helsingforskanalen

Klimatinfo

Stadshusets entréhall