Södrakajen.

Det finns mycket att göra i Helsingfors under julhelgen – avvikande tidtabeller vid årsskiftet

Den mörka årstiden och den låga temperaturen är ett gott tillfälle att bekanta sig med Helsingfors rofyllda och stillsamma sida. Bland världens alla glimrande julstäder är Finlands huvudstad som en urban retreat där man får energi och har en chans att trappa ned tempot med bastubad och vistelse i naturen samt nya och gamla traditioner. 

Helsingfors social- och sjukvårdstjänster under julen och vid årsskiftet

Hälsostationerna håller stängt under nyårsdagen ons 1.1 och trettondagen mån 6.1.
Alla hälsostationer (också Fiskehamnen och Nordsjö) håller öppet vardagar 23.12 - 12.1 kl. 8 - 16.

Då den egna hälsostationen har stängt vårdas brådskande sjukdomsfall vid jouren. Innan du söker dig till jouren vänligen ring det avgiftsfria numret 116 117. Numret betjänar dygnet runt.

Hälsorådgivning 24 h - tfn 09 310 10023 ger uppgifter om hälsovårdstjänsterna i Helsingfors och anvisningar om vården av sjukdomar dygnet runt (24 h) till normal samtalsavgift.

Jouren för munhälsovård håller öppet under nyårsdagen 1.1 och trettondagen 6.1 vid Haartmanska sjukhuset, Haartmansgatan 4, byggnad 12.

Hjälp fås dygnet runt från numret 112 i allvarliga och livshotande sjukdoms- och olycksfall.

Social- och krisjouren betjänar dygnet runt även på julen, vid årsskiftet och på trettondagen:

Socialjouren tfn 020 696 006
Krisjouren tfn 09 310 44222.

Så går kollektivtrafiken under jul

Kollektivtrafiken betjänar i Helsingforsregionen även i julhelgen. Vissa linjer har extra trafik och det finns avvikelser i tidtabellerna. Exakta tider hittar du i Reseplaneraren. Mer information om kollektivtrafiken i julhelgen hittar du här.

Välkommen att fira årsskiftet på Medborgartorget

År 2020 tas emot med pompa och ståt den 31 december på Medborgartorget.

Kvällens stjärnhimmel lyses upp av ALMA, som har gjort internationell karriär, Pyhimys och Gasellit, som är toppnamn inom den inhemska rapmusiken, samt barnens favorit Pikku Papun Orkesteri & Blind Gut Company. Den populära DJ Windows95man med sitt 90-tals ös ser också till att festpubliken håller igång. Konferencierer för Helsingfors nyårsshow är i år skådespelerskan Alina Tomnikov och Constantinos “Gogi” Mavromichalis, bekant från programmet Yle Kioski. Dessutom håller Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori tillställningens traditionella nyårstal. Kvällen kulminerar i ett ståtligt fyrverkeri.


Vinterträdgårdens jul

I juletid, fram till trettondagen, kikar Vinterträdgårdens traditionella och lustiga tomtefigurer på besökarna. Trädgården pryds då också av julens blommor, såsom julstjärnor, amaryllisar, hyacinter och azaleor, samt som en individuell pärla Vinterträdgårdens gamla kamelia.

Joulutähtien lisäksi puutarhaa koristavat amaryllikset, hyasintit, atsaleat, ja yksittäisenä helmenä kamelia-vanhus. Julpyntet uppvisas fram till 7:e januari.

Dockteateruppvisningarna hör också till Vinterträdgårdens jul. Dockteatern Sytkyt framför Lasten kukkabalettisatuja-förevisningar från 17 december till 6 januari.

Vinterträdgården på finska

Småttingarnas jul på stadsmuseet

Helsingfors stadsmuseum kör igång julsäsongen som vanligt med hela familjen! Också minstingarna får lära sig om gamla jultraditioner genom gemensamma aktiviteter på museet. Det är fritt inträde till evenemanget.

Mysteriet med Kurres vinterpäls på Högholmen

Bege dig med ekorren Kurre till Högholmen för att reda ut mysteriet med vinterpälsen! Berättelsen leder deltagarna i spåren efter Kurre på en vintrig runda runt djurparken. Rundan har markerats i berättelsen med kartsiffror. Bläddra berättelsen på en mobil enhet eller skriv ut den på papper. Högholmen

Jul på fästningen

Julen på Sveaborg är fylld av upplevelser och fin julstämning. Företagen i fästningen håller öppet och bjuder på härligt julprogram. Ta en titt på programmet för Jul på fästningen och gör en sjöresa till världsarvet! Följ Fästningstomtens stig – hämta kartan över stigen på turistinformationen i Strandkasernen!

Kultur och fritidssektorns öppettider under julhelgen

Häe kan du kolla öppettiderna för inomhusidrottsplatserna, såsom Tölö sporthall och Sportkvarnen, Stensböle skidhall, simhallarna och konstisplanerna under julen och årsskiftet.  Under julhelgen och nyårsdagen har idrottstjänsten i huvudsak stängt. Annandag jul kan man skida i Stensböle skidhall, simma i Östra centrums simhall eller skrinna på stadens konstisbanor.

Läs mer:

Så här sorterar du avfallet under julen – skinkfettet till bioavfallet

Att sortera avfallet är viktigt också under julen. Aluminiumformer, värmeljusens skal och andra aluminiumskräp hör till metallinsamlingen. Julklappspappren hör till blandavfallet, då de används för att producera fjärrvärme och el på avfallskraftverket. Också söndriga julpynt, såsom julbollar, glitterband och ljuslyktor hör till blandavfallet. Mängden avfall kan minskas genom användning av tidlöst pynt, hållbara kärl och ljus utan förpackningar.

Under julen lagas skinka, kalkon, fisk och annan julmat i ugnen. Sortera och återvinn fettet som uppstår vid stekningen. Fettet får inte hällas i avloppet eller toalettstolen. Det stelnande fettet orsakar lätt stockningar i avloppsrören och -nätverket. Att öppna stockningar som uppstår i fastigheternas avloppsrör blir dyrt för invånarna. Överlopps fett kan utnyttjas som bioavfall eller blandavfall. Fast eller stelnat fett kan läggas i bioavfallet, även små mängder flytande fett kan absorberas i bioavfallet.

Den vanliga tömningsdagen för avfallskärlet kan flyttas. Avfallstransporterna under julen inleds undantagsvis redan på söndagen 22.12. Sortti-stationerna är stängda under helgdagarna och stänger kl. 17 under nyårsafton.

Eldtornado, färgterapi och scifi – det här är Lux Helsinki 2020

Ljusglimten i vintermörkret, Lux Helsinki, ordnas 4–8.1.2020 och bjuder än en gång på ett mångsidigt utbud av ljuskonst av inhemska och internationella toppkonstnärer. Rutten omfattar nio verk och går från Senatstorget genom Kajsaniemiparken och till den vackra Tokoistranden. Rutten är tänkt att upplevas som en dramaturgisk helhet, från början till slut och i nummerordning.

Foto: Mika Lappalainen.