Kuva: IFF / Tokara

Japan Week bjuder på japansk kultur mitt i Helsingfors

Japan Week ordnas i år för 40:e gången och är en evenemangshelhet och ett kulturutbytesprogram som årligen cirkulerar från land till land. Japan Week hämtar på en gång till Helsingfors cirka 500 artister inom olika konstarter. Helsingfors är den första nordiska stad som får stå värd för evenemanget.

Japan Week bjuder på olika synvinklar till japansk kultur. Evenemangen produceras av cirka 60 artistgrupper och programnumren innehåller bland annat dans, musik, hantverk, ikebana, origami, samurajkonster, taikotrummor, kimonor, gatumusik och mycket annat. Invigningen av evenemanget firas på Kampencentret den 21 oktober. Evenemangsarenor är också Annegården, Wanha Satama och Savoy-teatern. Alla evenemang och programnummer under Japan Week är avgiftsfria.

– Det här är en unik chans att på riktigt nära håll uppleva genuin japansk kultur. Stadsborna får bland annat se samuraivirtuosen Tetsuro Shimaguchi som spelade i Kill Bill-filmer. Han uppför med sin grupp The Samurai Sword Artists KAMUI en performance på Savoy-teatern och på Annegården kan intresserade delta i en traditionell teceremoni, tipsar evenemangsproducent Marianne Saukkonen från Visit Helsinki.

Kulturutbyte utgör en viktig del av programmet under Japan Week. De uppträdande grupperna besöker bland annat skolor och servicecentraler i Helsingfors samt bjuder på möjlighet att genom verkstäder och föreläsningar lära sig mer om japanska konstarter.

– I Helsingfors besöker grupperna 14 skolor, två servicecentraler och 10 andra ställen där de presenterar bland annat kalligrafi, origami och japansk musik, säger Saukkonen.

Hela programutbudet under Japan Week och tilläggsupplysningar om biljettbokning och anmälningar till evenemang finns på adressen www.visithelsinki.fi/japanweek.

Evenemanget ordnas av International Friendship Foundation i samarbete med Helsingfors stad och Visit Helsinki.