Foto: Pertti Nisonen

Jannika B underhåller över 6 000 fjärdeklassare på borgmästarens självständighetsfest

Borgmästarens traditionella självständighetsfest för alla fjärdeklassare i Helsingfors ordnas i dag onsdagen den 4 december 2019 på Finlandiahuset. Sångaren och låtskrivaren Jannika B:s överraskningsframträdande på dagens tillställning har varit en hemlighet fram till sista stund.

Självständigheten firas på tre likadana självständighetsfester, den första klockan 9.30–11.15, den andra klockan 12.45–14.30 och den tredje klockan 16.00–17.45. Antalet gäster på festerna har ökat för varje år som går, och i år finns det sammanlagt 6 086 fjärdeklassare. Förutom de helsingforsiska fjärdeklassarna har tio elever från den finska skolan i Tallinn fått inbjudan till den mellersta festen i ordningen.

Handskakning, tal och diskodans

Alla fjärdeklassare i Helsingfors har fått en personlig inbjudan från borgmästaren. Barnen har under hösten förberett sig för självständighetsmottagningen genom att öva in traditionella danser och hur man beter sig på fest.

Borgmästare Jan Vapaavuori och fru Vapaavuori, biträdande borgmästare Pia Pakarinen samt sektorchefen för fostran och utbildning Liisa Pohjolainen tar emot gästerna med handskakning.

”Barnens glädje och hänförelse gör att dagen blir medryckande och oförglömlig. Festen är också en värdefull påminnelse om att självständigheten berör oss alla och är något att glädja sig åt. Stämningen står säkert högt i tak, för det är första gången som mer än 6 000 fjärdeklassare är på fest”, säger borgmästare Vapaavuori, som för tredje gången står värd för festen.

Efter att ha skakat hand med festpubliken håller borgmästare Vapaavuori tal för sina gäster. På var och en av festerna håller också eleverna tacktal på både finska och svenska. Efter Vårt land träder stjärnartisten Jannika B upp på estraden. Hon ackompanjeras av houseband Must. För ankomst- och dansmusiken står Gardets musikkår, som också ackompanjerar när man sjunger Vårt land. Circus Helsinki och Queenz Dance Crew underhåller gästerna medan dessa står i kö för handskakning och under måltiden.

Efter konserten tar fjärdeklassarna dansgolvet i besittning, då de har chansen att visa upp det de har övat hela hösten, det vill säga cicapo, jingle bells, jiffy mixer, rock'n'roll och letkis samt för första gången på denna fest också diskodans, som dansas till Pharrell Williams låt Happy.

Närproducerade ingredienser ger smak

Köksmästare Markku Luola har sammanställt festmenyn Makukaverit. Som välkomstdrink serveras gästerna en hallondryck från Jaakkola gård innan de övergår till att ta för sig av delikatesserna. De bjuds på en salt matbit från Liepuska bageri, nämligen en pirog bakad på råg och korn. Den serveras med Pikku Iida-ost från mejeriet Heikkilän Juustola samt tomat. Konditoriet pH7 bjuder på söta bakverk i form av tjinuskigräddtårta.

Sextio hotell-, restaurang- och cateringstuderande från yrkesinstitutet Stadin ammattiopistos enhet i Kasberget hjälper till i Finlandiarestaurangen under festen. Fyrtiofem gymnasister från Lauttasaaren lukio är med och håller ordning. Många av dem som hjälper till har själva en gång varit gäster på självständighetsmottagningen.

Du kan följa festen på Helsingforskanalen

Fjärdeklassarnas självständighetsfirande kan följas i direktsändning på Helsingforskanalen. Helsingforskanalen visar en allmän bild av eleverna och festen, eftersom många elever har fotograferingsförbud. Det betyder att enskilda elevers ansikte inte får filmas eller fotograferas. Dagens alla fester sänds i direktsändning, och de sparas också på Helsingforskanalen.

Stämningar från dagen förmedlas tätt också via festens Facebooksida.

Helsingforskanalen
Festens Facebooksida
Festens webbsidor
Hur man kom på idén att ordna en fest – Läs Vapaavuoris blogg