Helsinki Design Week 2020

Hösten blir en designfest

Högtiden för design, Helsinki Design Week, ordnas på bekant sätt den kommande hösten 3–13.9.2020. I programmet ingår utställningar, seminarier, öppna hus, sammankomster i liten skala och digitalt innehåll för den stora allmänheten och för proffs i branschen.

Det är möjligt att förverkliga Helsinki Design Week eftersom det är fråga om en serie av ansvarsfullt ordnade evenemang av olika storlekar och inte om ett enskilt massevenemang. En del av evenemangen modifieras vid behov till en virtuell form, en del är sådana till sin karaktär att antalet deltagare är redan färdigt begränsat. I år är temat ”Sitoutumisen merkit” (Tecken på engagemang) som lyfter upp designens betydelse och värden som förknippas med design. Temat fungerar som ett rättesnöre och ett verktyg för alla som deltar i evenemanget från designer till utställare och byggare till besökare.

I egenskap av Helsinki Design Weeks huvudpartner är Helsingfors stad med om att stöda trygga och ansvarsfulla arrangemang för festivalen.

I festivaluttrycket syns huvudevenemangsplatsen Olympiastadion med sin tidlösa arkitektur och idrottsvärldens energiska färger. Den renoverade byggnadens historia och arkitektur firas med fina och dramatiska bilder från 1940-talet som hittades i Idrottsmuseets arkiv.

Det händer på Olympiastadion

Olympiastadions öppna lokaler möjliggör trygga sammankomster inom de tillåtna gränserna. Under veckoslutet 11–13.9 ordnas guidade turer och Barnens Designveckoslut på Olympiastadion. På Olympiastadion ordnas också höstens huvudutställning, som är en serie av installationer med design- och arkitekturtema. I de nyrenoverade lokalerna presenterar Helsinki Design Week aktualiteter och intressanta detaljer inom mode, design och arkitektur. Huvudutställningens innehåll består av allt från enskilda produkter och installationer till omfattande konstparader från unga designer.

Olympiastadion ger fina ramar också för Finlands största PechaKucha Night 12 september. Reglerna för evenemangskonceptet skapat av japanska arkitekter är tydliga: 10 talare, som alla visar 20 bilder, 20 sekunder per bild, på ett valfritt tema. Talarna på Stadions estrad publiceras i början av augusti.

Det inväntade Design Market

Höstens mest inväntade försäljningsevenemang Design Market inleder Helsinki Design Week på veckoslutet 3–5.9.2020. Evenemanget finns nu både på webben och i butiker i första våningen mot gatan i Helsingfors centrum. På programmet står designfynd, provexemplar och andra fynd till ett förmånligt pris. På Design Markets evenemangssida finns en förteckning över försäljare och erbjudanden samt länkar och kartor som hjälper hitta produkterna. Produkterna säljs i försäljarnas egna butiker vid gatan och i webbutiker. De märken som deltar i evenemanget har förbundit sig att sälja miljövänliga och hållbart tillverkade produkter.

På guidade rundturer Open Studios får man bekanta sig med designer inom den kreativa branschen 9–10.9. På rundturen träffas helsingforsiska arkitekter, grafiker och andra designer. Evenemanget är avsett för alla helsingforsare och ger en möjlighet att bli bekant med stadens kreativa designer.

Open Showrooms 9–10.9 är å sin sida riktad till yrkespublik och medierepresentanter. Då får de tillträde till utställningslokalerna för tillverkare och importörer inom branschen och får bekanta sig med deras produkter.

Design i huvudstaden

Helsinki Design Week är också närvarande på digitala reklamytor i Helsingfors stadskärna under två veckor kring evenemanget. Kampanjen Open Screens tar designfestivalen till de digitala ytorna och gör den bokstavligen till en del av stadsbilden.

Det detaljerade programmet för Helsinki Design Week och Barnens Designvecka samt deltagarna publiceras i början av augusti.

Helsinki Design Weeks huvudsamarbetspartner är i år Helsingfors stad och undervisnings- och kulturministeriet.

Helsinki Design Week 3–13.9.2020. Helsinki Design Week, som grundades år 2005, är nordens största designfestival. På den branschövergripande festivalen som ordnas årligen i september framträder utöver de olika delområdena inom design bland annat mode, arkitektur och stadskultur. Helsinki Design Week produceras av byrån för designtjänster Luovi Productions Oy.

Läs mer

Helsinki Design Week